Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Brankář Kovář mistrovství vynechá. Nahradí ho Francouz

Sport

  11:13aktualizováno  12:39
PRAHA - Českobudějovický brankář Jakub Kovář onemocněl hnisavou angínou a přijde o hokejové mistrovství světa ve Stockholmu. Trenér Alois Hadamczik místo něj dodatečně nominoval Pavla Francouze z Litvínova. Dalšími gólmany v týmu jsou Ondřej Pavelec z Winnipegu a Alexander Salák ze švédského Färjestadu.

Česká republika - Slovensko. Český brankář Jakub Kovář chytá střelu Ivana Švárneho ze slovenského týmu foto: ČTK

Kovář kvůli nemoci nestartoval v minulém týdnu na Českých hokejových hrách v Brně, odkud se odjel léčit domů na jih Čech. Kouč Hadamczik ho přesto zařadil do konečné nominace. Zároveň ale hned uvedl, že je připraven udělat změnu.

"Francouz podával v přípravě velmi dobré výkony, nic nezkazil. Vzali jsme ale v potaz i to, co se stalo na olympiádě v Turíně, kde se zranil Hašek a zápas musel chytat Hnilička, který byl původně trojkou," uvedl Hadamczik na nedělní tiskové konferenci v Brně.

Kovářův stav se nelepšil

Kovář, který startoval na předešlých dvou světových šampionátech, měl být podle všeho v reprezentaci trojskou. Jedničkou bude posila z NHL Pavelec, kterému bude připraven krýt záda Salák.

Čtyřiadvacetiletý Kovář se omluvil dnes dopoledne, kdy se telefonicky spojil s Hadamczikem. Svoji situaci řešil i s reprezentačním lékařem Zdeňkem Ziegelbauerem. "Kubův stav se nezlepšil, i dnes měl zvýšenou teplotu a začal brát antibiotika. Deset až čtrnáct dní bude mimo," řekl Ziegelbauer.

Vedení národního týmu s možností, že se Kovářův stav zhorší, počítalo. Proto bylo domluveno s Francouzem na tom, že může být na MS dodatečně nominován. "Kovářův stav nebyl ideální, ale mysleli jsme, že se výrazně zlepší, což se nestalo," dodal Ziegelbauer.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!