Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česká nominace na MS: do Finska bez Chlapíka, Jalonen povolal Dostála

Sport

  21:02
Trenér českých hokejistů Kari Jalonen oznámil po příletu ze Švédských her pětadvacetičlennou nominaci pro nadcházející světový šampionát. K reprezentaci se nově připojí brankář Lukáš Dostál. Poslední škrty před startem turnaje naopak vyřadily z kádru Štěpána Lukeše, Michala Moravčíka, Jakuba Krejčíka, Ondřeje Beránka, Patrika Zdráhala a také nejproduktivnějšího hráče základní části i play off extraligy Filipa Chlapíka.

Čtyřiadvacetiletý útočník tak po olympijských hrách vynechá i druhý vrchol reprezentační sezony. „Každý o tak velkém turnaji sní, a když mám sezonu, jakou mám...,“ povzdechl si před turnajem v Pekingu v rozhovoru pro iDNES Premium.

Chlapíkovi ročník v dresu Sparty opravdu vyšel. V základní části obsadil kromě tabulky produktivity první místo i v pořadí střelců (31 branek) a nahrávačů (39 asistencí). Kraloval i v play off, ovládl anketu Hokejista sezony, ale na Švédských hrách nebyl tolik vidět.

„Jeho vyřazení bylo jedním z nejtěžších rozhodnutí. Ale nenašli jsme pro něj místo na přesilovce, to byl v jeho případě největší problém,“ vysvětlil své rozhodnutí Jalonen. 

Společně s tahounem Pražanů opouští národní tým ještě dalších pět hráčů. Trenéři naopak povolali Dostála, který strávil většinu sezony na farmě v AHL, kde se dokázal i gólově prosadit. 

Zároveň poprvé v kariéře naskočil i do NHL, kde si ve čtyřech zápasech vedl solidně. „Zatím nechci říkat, jakou roli dostane. Měl by se připojit zítra. Až v Tampere si řekneme, jaký je plán,“ okomentoval brankářskou situaci finský kouč. 

Odchovanec brněnské Komety tak doplnil šestici dosavadních posil z NHL – brankáře Karla Vejmelku, obránce Filipa Hronka s Radimem Šimkem a útočníky Tomáše Hertla, Jakuba Vránu a Dominika Simona.

Národní tým ještě čeká na výsledky sérií prvního kola play off zámořské soutěže. Generální manažer Petr Nedvěd již dříve avizoval, že čeští hráči mají v případě vyřazení z bojů o Stanleyův pohár zájem reprezentovat.

Potenciálně se tedy nabízí příjezd Davida Pastrňáka a Tomáše Noska, jejichž Boston hraje s Carolinou nerozhodně 2:2 na zápasy. V případě postupu Bruins by do Finska naopak mohl přicestovat Martin Nečas.

České zastoupení najdeme i v atraktivní sérii mezi Tampou (Ondřej Palát, Jan Rutta) a Torontem (Ondřej Kaše, David Kämpf). 

Na hranici vyřazení je Nashville, kde chytá David Rittich. První kolo play off se zatím nevyvíjí dobře ani pro Floridu (Radko Gudas) a New York Rangers (Filip Chytil).

Podle Jalonenových slov věnuje vedení národního týmu dění v zámoří pozornost: „Sledujeme to. Může se stát cokoliv. Uvidíme, jak to dopadne.“

Český obránce Tomáš Kundrátek (vpravo) slaví vstřelený gól se spoluhráčem Davidem Jiříčkem.

Pokud jde o hráčské zastoupení z jednotlivých evropských soutěží, Jalonen ukázal na devět hokejistů z extraligy, trojici z finské i švédské nejvyšší soutěže, dvojici ze Švýcarska a jednoho hráče z ruské KHL.

Svou první velkou mezinárodní akci mají před sebou všichni tři brankáři (Dostál, Vejmelka, Langhamer), obránci Jiříček a Ščotka a útočníci Černoch, Kodýtek a Holík.

Loňského světového šampionátu, který skončil pro český tým čtvrtfinálovou porážku 0:1 s Finskem, se zúčastnili obránci Hronek, Musil a Sklenička a útočníci Vrána, Flek, Stránský, Špaček, Smejkal a Blümel.

Národní tým má za sebou vydařenou přípravu a do Finska odjíždí v dobrém rozpoložení. Pod vedením nového trenéra zvládl devět z dvanácti zápasů, aktuálně neprohrál už pětkrát v řadě. Navíc triumfoval na Českých i Švédských hokejových hrách.

Reprezentaci se dařilo také z hlediska předvedených výkonů. Jalonen dostal mužstvu pod kůži svou filozofii. Hráči dodržují nastavený systém a na ledě působí velice kompaktně, o čemž svědčí jen dva inkasované góly z posledních tří duelů.

Světový šampionát startuje v pátek 13. května. Češi se na turnaji poprvé představí až v sobotu 14. května proti Velké Británii (15:20).

V základní skupině B dále vyzvou Švédsko (neděle 15. května 19:20), Rakousko (úterý 17. května 15:20), Lotyšsko (čtvrtek 19. května 19:20), Norsko (sobota 21. května 19:20), Spojené státy americké (pondělí 23. května 15:20) a Finsko (úterý 24. května 19:20).

A s jakým cílem reprezentace na mistrovství odjíždí? „Máme šanci dosáhnout něčeho velkého. Musíme jít den ode dne a koncentrovat se na jednotlivá utkání,“ prohlásil Jalonen.