Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Aspoň svět nevidí tu ostudu, zní z Ruska. MS juniorů se mělo hrát na Sibiři, oblast vypadá jako staveniště

Nová aréna v Novosibirsku ještě nepůsobí úplně hotovým dojmem. foto: Sport Express

Connor Bedard podobně jako na šampionátu do 18 let soupeří s Matvejem Mičkovem, kterého ženou krajané v navoněné hale v Novosibirsku. Hrdé Rusko po deseti letech pořádá juniorské mistrovství světa. Jenže ouha! Vpád Putinových vojsk na Ukrajinu hokejové představy změnil.
  9:43

Zatímco Bedard v noci na úterý zařídil čtvrtfinálový postup přes Slováky a dál posouvá rekordy turnaje, ruský talent se vytrácí a v draftových žebříčcích ho přeskakuje další a další konkurence. Místo Sibiře přesunula IIHF sledovanou akci do kanadské provincie Nové Skotsko.

„Možná je nejlepší, že svět nevidí takovou ostudu a nemohoucnost úředníků,“ referuje dokonce ruský Sport Express.

Známý sportovní deník bývá zpravidla silně angažovaný, což poznáte například z formulace, že „kvůli protiruským sankcím od IIHF se juniorské MS opět koná v Kanadě bez účasti našeho týmu“. O válce ani zmínka.

Jinak ale novináři nešetří kritikou. Tepou představitele Novosibirsku, kde měl za normálních okolností turnaj největších hokejových nadějí aktuálně vrcholit.

Třetímu největšímu městu Ruska i v předpokládané době šampionátu chybí plánovaná a provozuschopná hala, letištní terminál, opravený most nebo nová stanice metra. Oblast vypadá spíš jako staveniště, z velkolepých nápadů se zatím povedlo otevřít jen přilehlý park. „Kdyby IIHF turnaj nevzala, museli by Bedard a Mičkov hrát asi v botách tam,“ glosuje Sport Express.

Zatímco Kanaďan Connor Bedard (uprostřed) se mohl se spoluhráči takto radovat z rozhodujícího gólu v duelu proti Slovensku, ruská hvězdička Matvej Mičkov na šampionátu ze známých důvodů chybí.

Hala, která připomíná dílnu

Mezinárodní hokejová federace odebrala Novosibirsku s Omskem pořadatelství před deseti měsíci. Vše se událo krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Je zřejmé, že tlak ruských pořadatelů i politiků na včasné dokončení zeslábl. Priority země se změnily. Šlendrián v Novosibirsku nerezonuje v cizině, ale jen v Rusku. Desetitisícová aréna měla fungovat od loňského srpna.

„Zjišťujeme nedodržení termínů a nadhodnocení odhadu,“ vysvětloval guvernér Novosibirské oblasti Andrej Travnikov.

Průtahy způsobila pandemie nebo růst cen materiálů. Úřady musely opakovaně schvalovat vyšší rozpočty. Stavební firmy se handrkovaly mezi sebou.

Hala už sice stojí, nad ledem třeba už visí multifunkční kostka z Číny. Pod ní to na přelomu roku dál připomínalo spíš dílnu než sportoviště. Místo hokejistů po ploše kmitali dělníci, přestože je stavba už oficiálně hotová.

Místo aby Matvej Mičkov prokazoval svůj talent na domácím MS v Novosibirsku, sleduje jen na dálku jak se vyvíjí šampionát v Kanadě, kam ho IIHF přesunula.

„Nová ledová aréna získala osvědčení o uvedení do provozu. Byly dokončeny veškeré stavební a instalační práce. Ledový palác s kapacitou více než deset a půl tisíce diváků poslouží jako domácí hřiště hokejového klubu Sibir a brzy otevře brány fanouškům,“ zvěstovaly den před koncem roku oficiální účty Novosibirské oblasti na sociálních sítích.

Tamní klub KHL Sibir Novosibirsk poslední duely v kalendářním roce 2022 sehrál v dosavadní domovině v Sibir Areně. Sport Express odhaduje, že pokud přesídlí do nového prostředí, první mače sehraje bez nebo s minimem diváků.

To jste chtěli ukázat cizincům?

Jisté ovšem je, že se nepodařilo vybudovat ani přilehlou infrastrukturu. Ruský tisk začíná vyjmenovávat:

– Letištní terminál už měl fungovat, ale dál ho obhání plot.

– Dopravní dostupnost měl zlepšit další most přes nedalekou řeku Ob. Dostavba se posunula na podzim 2023.

Nová hokejová aréna v ruském Novosibirsku.

– A stanice metra Sportivnaja? Termín otevření lidé z kanceláře primátora Lokota nedokážou ani odhadnout.

V nedohlednu je oprava Marxova náměstí a Turistického hotelu, u nějž se měli hokejoví příznivci shlukovat. „Nyní místo stále připomíná orientální bazar, kde vás u východu z metra vítá hromada stánků rychlého občerstvení, hrací automaty převlečené za legální loterie, důchodci spontánně prodávající zeleninu, městští šílenci a cikáni, kteří se vám snaží prodat ukradené šperky,“ popisuje Sport Express. „Celou tuto nádheru s výraznou středoasijskou příchutí chtěly místní úřady ukázat tisícům zahraničních turistů.“

Autor: