Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Česko - Slovensko 5:4, po faulech v závěru drama s úspěšným koncem

Sport

  22:44aktualizováno  23:16
Dva rychlé góly Slováků, velký obrat a hektický závěr. Česká hokejová reprezentace do 20 let vstoupila do juniorského mistrovství světa vítězně, v Edmontonu porazila Slovensko 5:4. Kapitán Jan Myšák ve třetí třetině dostal český výběr do dvoubrankového vedení, přesto soupeř nakonec srovnal. Krásnou vítěznou branku vstřelil těsně před koncem Gabriel Szturc.

Skvělý pohyb Čechů, góly Slováků. Tak začalo první utkání turnaje. Češi ale nepanikařili, ukázali vnitřní sílu a začali nejprve postupně ukrajovat náskok soupeře, poté skóre přehoupli na svou stranu.

Nakonec ale rozhodovali přeci jen až v poslední minutě kvůli faulům v závěru, které slovenská přesilovka trestala.

Szturc nádhernou akcí okolo obránce minutu a padesát vteřin před koncem rozhodl.

Čeští junioři do utkání nevstoupili vyloženě špatně. Snažili se tvořit hru, drželi vysoké tempo a zdálo se, že si vzali zásadní pokyn trenéra Radima Rulíka k srdci – hýřili pohybem.

Jenže stačil jeden výpad Slováků a Češi ztráceli. Přes Čecha se natlačil Servác Petrovský, který dloubl do kotouče, a ten následně přeletěl rameno Bednáře.

Obraz hry se po prvním gólu nikterak nezměnil, Češi byli sice aktivnější, góly ale dávali jen Slováci. Konkrétně přidali po dvou a půl minutách druhý. Nevýrazná střela Matěje Kašlíka opět zapadla za Bednáře.

Střelecká převaha byla v první třetině jasně na straně Čechů (16:6), největší šanci měl v posledních vteřinách Szturc, když do té doby skvělého Latkoczyho zachránila tyč.

Do druhé třetiny vstoupila česká dvacítka jako vítr. Nejprve se krásně protáhl kolem hráče u mantinelu Jiříček, nahrávku na brankoviště ale přes obránce neprocedil. Tlak neslábl a když se se štěstím dostal puk k Menšíkovi, před prázdnou brankou se objevil Martin Ryšavý a snížil na 1:2.

Přesilová hra nabídla šance na obou stranách. Bednář se rozchytal a dvakrát svůj tým podržel, v protiútoku se pak dostal do úniku Jiříček - střelou na vyrážečku Latkoczyho nepřekonal.

Český obránce Stanislav Svozil a Slovák Dalibor Dvorský v souboji během zápasu juniorského mistrovství světa v hokeji.

Češi jasně ovládali druhou třetinu, Slováci měli velký problém stíhat rychlý pohyb a pramenily z toho další góly. Nejprve srovnal Michal Gut, který s Kulichem ukázal důraz na brankovišti, a o čtyři minuty později dorazil Urbanovu střelu Matyáš Šapovaliv.

Utkání se neslo ve stejném duchu i ve třetí třetině. Češi zkrátka po dvou inkasovaných brankách ani o píď nezahnuli ze svého herního plánu, bruslením nadále svého soupeře válcovali. Slováci dělali chyby, díky jedné z nich vyslal Gut do úniku kapitána Jana Myšáka, který tvrdou ranou překonal brankáře počtvrté.

Jenže jakýkoliv poklidný finiš zmařily fauly. Čech a Jiříček byli až moc důrazní a přesilovku pět na tři po devíti vteřinách využil Rayen Petrovický. Špaček pak vyhodil puk do hlediště, druhé dvojnásobné oslabení zprvu Češi ubránili, avšak v tom pokračujícím vyrovnal Kašlík.

Zápas směřoval do prodloužení, ale nakonec stačilo šedesát minut. Gabriel Szturc si vzal kotouč ve středním pásmu, projel okolo obránce a pokusem na přední tyč přehodil Latkoczyho.

Přestože Slováci v závěru ještě hrozili, další branka již nepadla. Češi tak na úvod turnaje získávají důležité tři body.

Mistrovství světa do 20 let
Skupina A 9. 8. 2022 20:08
Česko Česko : Slovensko Slovensko 5:4 (0:2, 3:0, 2:2)
Góly:
22:22 Ryšavý (Menšík)
33:21 Gut (Kulich, Myšák)
37:35 Šapovaliv (Urban, Měchura)
47:56 Myšák
58:10 Szturc (Špaček)
Góly:
03:20 Petrovský (Nemec)
05:57 Kašlík (Myklucha, Petrovický)
53:56 Petrovický (Dvorský)
56:48 Kašlík (Petrovský)
Sestavy:
Bednář (Suchánek) – Ticháček, Jiříček (A), Svozil (A), Špaček, Hamara, Čech, Němec – Kulich, Gut, Myšák (C) – Ivan, Szturc, Chmelař – Menšík, Ryšavý, Měchura – Šapovaliv, Urban, Hauser.
Sestavy:
Latkóczy (Boľo) – Petrovický (C), Kmec, Stripai, Štrbák, Groch, Žabka, Bakala – Jedlička, Demek, Sýkora (A) – Petrovský, Myklucha, Kašlík – Honzek, Dvorský, Faith (A) – Nemec, Repčík, Stümpel – Mišiak.

Rozhodčí: Hennessey (USA), Holm (SWE) – Cottaneo (SUI), Rey (USA)

Přejít na on-line reportáž