Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Pokud bude hokejový šampionát v Bělorusku, tak bez nás. Škoda odmítá podporovat porušování lidských práv

Sport

  12:46
Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto nebude sponzorovat mistrovství světa v hokeji, pokud se turnaj bude konat v Bělorusku. Pro automobilku je důležité dodržovat, chránit a prosazovat všechny předpisy, které ochraňují lidská práva. Uvedl to vedoucí komunikace podniku Škoda Auto Tomáš Kotera.

MS v hokeji 2017, zápas o bronz Rusko vs. Finsko: Nikita Gusev slaví. foto: Reuters

Partnerství s mistrovstvím světa trvá od roku 1993 a Škoda je hlavním sponzorem šampionátu. Smlouvu s Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) automobilka naposledy podepsala před čtyřmi roky s platností do letoška.

„Důsledně dodržujeme, chráníme a prosazujeme všechny předpisy, které ochraňují lidská práva jako celosvětovou základní a všeobecnou potřebu. Z tohoto důvodu Škoda Auto odstoupí z pozice sponzora mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2021, pokud bude Bělorusko potvrzeno jako jeho spolupořadatel,“ řekl Kotera.

Letošní MS mají hostit společně běloruská metropole Minsk s lotyšským hlavním městem Rigou od 21. května do 6. června. V Bělorusku ale po loňském znovuzvolení Alexandra Lukašenka do prezidentské funkce ve volbách, jež opozice jeho autokratického režimu označuje za zmanipulované, vypukly masové protesty. Lukašenko je svými kritiky viněn z jejich násilného potlačování.

MS v hokeji 2018, Česko vs. Rusko. Kapitán sborné Dacjuk při rozvičce před...
MS v hokeji 2018, Česko vs. Rusko. Zklamaný gólman sborné Košečkin.

Mezinárodní olympijský výbor před měsícem Lukašenka suspendoval stejně jako šéfa národního hokejového svazu Dmitrije Baskova, jenž je podezřelý z toho, že se zúčastnil násilného útoku na aktivistu Romana Bondarenka, který později zraněním hlavy podlehl.

Prezident IIHF René Fasel po nedávné návštěvě Minsku uvedl, že federace má vážné obavy o schopnost Běloruska šampionát společně s Lotyšskem uspořádat. Přiznal také, že IIHF dostala nabídku na převzetí turnaje od Dánska a sama vede jednání se Slovenskem.

Federace se kvůli porušování lidských práv v Bělorusku ocitla pod tlakem některých zemí, jež ji vyzývají, aby Minsku pořadatelství odebrala. Také lotyšští představitelé už loni na podzim uvedli, že vzhledem k situaci v Bělorusku si spolupořadatelství s Minskem neumějí představit.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...