Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko - Švédsko 2:1P. Čekání na medaili končí, dvacítka si zahraje o zlato

Sport

  23:23
Čeští hokejisté mají poprvé od roku 2005 jistou medaili ze světového šampionátu do dvaceti let. V semifinále proti Švédsku předvedli obrat a zvítězili 2:1 v prodloužení, o zlato se utkají s Kanadou. Vyrovnání na 1:1 obstaral devětatřicet sekund před koncem třetího dějství David Jiříček, rozhodující trefu zařídil Jiří Kulich.

Na den přesně před osmnácti lety porazil junioři v čele s Markem Schwarzem, Davidem Krejčím, Romanem Červenkou nebo Petrem Vránou výběr USA a získali bronz.

Zdálo se, že český hokej se jejich následovníků snad ani nedočká. Svěřenci Radima Rulíka ale prožívají mimořádně povedený turnaj a po dlouhé době dělají hokejovým fanouškům radost.

Skleslí švédští hokejisté po inkasované brance v prodloužení v semifinále...
Český útočník Jiří Kulich dává rozhodující gól semifinálového duelu se Švédskem...

V základní skupině překvapili Kanadu a mezi nejlepší čtyřkou ukončili také nepříznivou sérii proti Švédům, s nimiž na světovém šampionátu nezvládli předchozích třináct zápasů v řadě.

Výhra se nerodila snadno. Seveřané opět ukázali taktickou vyspělost, dlouho trpělivě bránili těsný náskok a v prodloužení byli jen centimetry od postupu do boje o zlato.

Podívejte se na vítězný gól Jiřího Kulicha.

Zezadu je jistil výborně chytající Carl Lindbom, který udržel nulu až do času 59:21. Zdařilému obratu ale nezabránil a v Halifaxu mohla po Kulichově brance vypuknout česká euforie.

„Pořád jsme věřili, že to můžeme dokázat. Jsme neuvěřitelně šťastní,“ neskrýval nadšení útočník Matyáš Šapovaliv.

Národní tým vrátil neoblíbenému soupeři porážku ze základní skupiny (2:3 v prodloužení) nebo ze srpnového utkání o bronz (1:3). A poprvé od roku 2001 si zahraje finále mistrovství světa.

Zatímco úvodní třetina předchozího vzájemného souboje obou mužstev v vyzněla herně jednoznačně lépe pro národní tým, tentokrát téměř kompletně zaplněné ochozy Scotiabank Centre sledovaly o poznání vyrovnanější partii.

„Švédové podali oproti základní skupině daleko lepší výkon. Byli silní v obraně, v protiútocích a na kotouči,“ popisoval trenér Rulík.

Důležitost zápasu byla na hráčích patrná. Fanoušci místo přehlídky ofenzivních akcích sledovali osobní souboje, opatrnost, celou řadu nepřesností v kombinaci a v podání Švédů také několik zablokovaných střel.

Větší počet zákroků musel vytáhnout Lindbom. Statisticky nejlepší gólman dosavadního průběhu šampionátu se zapotil u dravého průniku Martina Ryšavého, jehož bekhendovému blafáku moc nescházelo.

Švédský brankář Carl Lindbom zastavuje letící puk za clonícím českým útočníkem Marcelem Marcelem (16) v semifinále juniorského šampionátu.

V zakončení hodně decentní Seveřané mohli zahrozit až poté, co Jiří Ticháček vyhodil kotouč na tribunu. Tomáše Suchánka během dvou minut početní převahy ale téměř neprověřili a pouze potvrdili, že přesilové hry se jim zatím vůbec nedaří.

Tabulce procentuální úspěšnosti ubráněných oslabení naopak vévodí, o čemž se svěřenci kouče Rulíka přesvědčili krátce před první sirénou. Z hranice pravého kruhu nebezpečně pálil Kulich, zbývající pokusy k brance soupeře ani nedoputovaly.

Švédové po přestávce zvýšili tempo. Nejprve sice museli přestát Lindbomovo výjimečné zaváhání v rozehrávce, čehož rychlým obtočením kolem branky málem využil Jaroslav Chmelař, ale v čase 21:39 už udeřili.

A nemohl to být nikdo jiný než Ludvig Jansson. Šikovný obránce ve čtvrtek sestřelil národní tým dvěma přesnými zásahy, tentokrát dostal nabito od Eliase Petterssona, tvrdou ranou z první poslal puk do sítě a otevřel skóre.

Švédský forvard Liam Öhgren slaví gól Ludviga Janssona (není na snímku). Zleva zklamaní čeští hráči: brankář Tomáš Suchánek, útočník Jakub Brabenec a obránce David Špaček.

Nedlouho poté přišla další komplikace. V rozmezí pěti vteřin poslali rozhodčí na trestnou lavici Petra Hausera a Šapovaliva. Prvně jmenovaný se provinil hákováním, druhý bez doteku mantinelu poslal puk mezi diváky.

Nutno poznamenat, že před svým prohřeškem proti pravidlům inkasoval jasný úder hokejkou do obličeje. Seveřané ucítili příležitost k rozhodujícímu nástupu, přesilovku dokonce proložili oddechovým časem.

Trojici bojovníků sice nepříjemně svírali v obranném pásmu, ale ani tentokrát neuspěli. V dalších minutách opět vsadili na defenzivu. Čeští mladíci měli s jejich trpělivostí, urputností a svědomitým dodržováním systému velké problémy.

V prostředním dějství se propracovali jen k šesti pokusům. Lindbom se mohl spolehnout na výraznou pomoc svých spoluhráčů, kteří před ním velmi dobře čistili prostor. Větší starosti mu způsobily snad jen Šapovalivova rána a následná Ticháčkova dorážka z mezikruží.

Do třetí třetiny potřebovali svěřenci kouče Rulíka nutně něco změnit. Ač se zdálo, že v některých situacích už jim trochu schází síly, hráči se z kabiny vrátili plní odhodlání. Švédové se museli mít na pozoru, nebezpečné situace okolo jejich branky se začaly kupit.

„Půl zápasu se nám nedařilo dostávat se přes jejich silné beky. Až od druhé půlky jsme trošku rozjezdili nohy, začalo to být lepší,“ doplnil Rulík.

Zajímavě to z dobrých pozic zkoušeli Tomáš Hamara s Gabrielem Szturcem, proti ráně Eduarda Šalého pomohlo soupeři štěstí. Útočník brněnské Komety vypálil z pravé strany a rozezvučel horní tyč.

Ofenzivněji laděný přístup vedl k některým zaváháním v rozehrávce a okénkům v defenzivě. Proti Fabianu Lysellovi musel vytáhnout povedený zákrok Suchánek, kapitán Victor Stjernborg před téměř odkrytou klecí promáchl a pokus Liama Öhgrena na poslední chvíli tečoval mimo Šapovaliv.

Český brankář Tomáš Suchánek zasahuje proti švédskému útočníovi Jonathanu Lekkerimakimu.

Snaha o vyrovnání nešla Čechům upřít, ale Lindbom odolával. Vyznamenal se především proti dobře mířené střele Jiříčka, arénou to po jeho zdařilém zásahu lapačkou jen obdivně zahučelo.

Další vzájemný souboj obou aktérů už měl jiného vítěze. Trenéři si vzali čas na poradu a vsadili na risk s šesti hráči na ledě. Právě bývalý obránce Plzně devětatřicet vteřin před koncem základní hrací doby propálil švédskou zeď a poslal zápas do prodloužení.

„Možná nám i přálo štěstí, ale podle mě jsme si ve třetí třetině ten gól prostě zasloužili. Že jsem to dal já, je úplně jedno,“ podotýkal Jiříček.

V nastaveném čase národní tým dlouho zápolil s nepřesností. Soupeř mohl několikrát rozhodnout, ale narážel na připraveného Suchánka. Přerovský rodák se blýskl proti Filipu Bystedtovi, zneškodnil individuální průnik Isaka Roséna a vychytal také Lea Carlssona.

Po štiplavé ráně Noaha Östlunda chyběly puku v cestě za čáru jen centimetry, v čase 69:10 udeřilo na druhé straně. Kulich nabral rychlost, dostal se před Fabiana Wagnera, našel skulinku v Lindbomově postojí a odstartoval obrovskou českou euforii.

„Nevěřím tomu, že jsme to vážně zvládli, je to neuvěřitelné. Hráli jsme jako jeden muž a to je náš klíč. Nemůžu se dočkat finále!“ hrnul ze sebe šťastný střelec vítězné branky.

Mistrovství světa do 20 let
Semifinále 4. 1. 2023 20:30
Česko Česko : Švédsko Švédsko 2:1P (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0)
Góly:
59:21 Jiříček (Špaček)
69:11 Kulich (Šapovaliv, Špaček)
Góly:
21:39 Jansson (E. Pettersson, Östlund)
Sestavy:
Suchánek (Král) – Ticháček, Jiříček (A), Svozil (C), Špaček, Hamara, Moravec, Čech – Kulich (A), Šapovaliv, Šalé – Szturc, Brabenec, Chmelař – Kos, Menšík, Ryšavý – Měchura, Marcel, Hauser – Sapoušek.
Sestavy:
Lindbom (Brännman) – Engström, Sjöholm (A), Norén, Sandin-Pellikka, E. Pettersson, Jansson, Odelius – Rosén, Stjernborg (C), Lysell – Carlsson, Bystedt, Wagner – Öhgren (A), Östlund, Strömgren – Robertsson, Oscarson, O. Pettersson – Lekkerimäki.

Rozhodčí: Campbell, Hamilton – Grillo, Wyonzek

Počet diváků: 9265

Přejít na on-line reportáž

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!