Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hokejistky zahájily jízdu za obhajobou bronzu. Na úvod vymazaly Finsko

Česká hokejistka Daniel Pejšová (vlevo) bráněná Finkou Emilié Vesaovou. foto: AP

České hokejistky zdolaly na úvod mistrovství světa v americké Utice ve skupině A Finsko 4:0. Po úvodní bezbrankové třetině skórovaly ve druhé části Adéla Šapovalivová a Klára Hymlárová, v závěru přidaly další zásahy do prázdné branky Natálie Mlýnková a Tereza Plosová.
  20:53aktualizováno  4. dubna 0:19

Čisté konto uhájila Klára Peslarová. Další zápas čeká svěřenkyně kanadské trenérky Carly MacLeodové v noci na sobotu, vyzvou domácí obhájkyně zlata Američanky.

Česko – Finsko

Reportáž z utkání

Češky, které vybojovaly na předchozích dvou šampionátech bronz, se musely vypořádat s absencí ofenzivní hvězdy Mrázové. Do vedení mohly jít v polovině úvodní části, jenže Neubauerová minula. I proto se na první gól čekalo až do druhé třetiny.

V ní český tým výrazně zvýšil aktivitu a vyhrál ji na střely na branku 16:4. Obrovskou šanci nevyužila ve 24. minutě Vanišová, když za zády brankářky Aholaové poslal puk pouze do tyčky a nezvládla ani následnou dorážku. Ve 28. minutě ale pálila Mlýnková a Šapovalivová pohotovou bekhendovou dorážkou otevřela skóre.

„Ke gólu ale pomoha hra celé formace,“ uvedla Šapovalivová pro web Mezinárodní hokejové federace. „Držely jsme soupeřky pod tlakem, Naty vystřelila a já se dostala k dorážce. Byl to pro nás moc důležitý gól,“ dodala.

Ve 37. minutě to z kruhu zkusila Hymlárová, Aholaová její ránu vyrazila před sebe, Hymlárová si stihla kotouč přikopnout na hůl a zvýšila pohodlně na 2:0. Definitivně pak utkání, v němž se vůbec poprvé v historii ženského MS ani jedinkrát nevylučovalo, rozhodly Češky v závěru. Finky sáhly ke hře bez brankářky tři a půl minuty před koncem, risk jim ale nevyšel. Rozdíl ve skóre zvýraznily Mlýnková a Plosová.

Peslarová uhájila nulu díky 21 úspěšným zásahům. Trenérka MacLeodová vylepšila svou bilanci na střídačce českého týmu v zápasech MS na 11 výher z 15 utkání.

„Měly jsme povedený start a odehrály jsme zápas jako tým,“ pochvalovala si Šapovalivová. „Myslím, že to je pro nás v úvodu turnaje opravdu moc dobrá zpráva, že jsme dokázaly odehrát takový zápas, jakým byl ten dnešní. Hrály jsme důrazně okolo mantinelů, ale přitom jsme nebyly ani jednou na trestné lavici, což je dobré,“ řekla Šapovalivová.

Mistrovství světa žen
Skupina A 3. 4. 2024 21:00
Finsko Finsko : Česko Česko 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Góly:
Góly:
27:23 Šapovalivová (Mlýnková, Hymlárová)
36:58 Hymlárová (Radová)
56:54 Mlýnková (Šapovalivová)
57:44 Plosová (Tejralová)
Sestavy:
Aholaová (Keisalaová) – Hiirikoskiová, Yrjöläová, Savolainenová, Rantalaová, Laitinenová, Parkkonenová, Savanderová – Karvinenová, Tapaniová, Nieminenová – Liikalaová, Tulusová, Vainikkaová – Holopainenová, Nylundová, Vesaová – Sundelinová, Vanhanenová, Schalinová – Antti-Roiková.
Sestavy:
Peslarová (Škodová) – Tejralová, Pejšová, Čajanová, Radová, Trnková, Kosinová, Jandušíková – Křízová, Pejzlová, Vanišová – Šapovalivová, Hymlárová, Mlýnková – Plosová, Přibylová, Neubauerová – Kalová, Čabelová, Pištěková.

Rozhodčí: Rapinová (USA), Nearyová – Clarkeová (obě CAN), Ernstová (GER)

Počet diváků: 288

Přejít na on-line reportáž
Autoři: ,

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč