Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na Švédské hry přiletí také hvězdný Jágr

Sport

  13:12aktualizováno  16:08
PRAHA - Česká hokejová reprezentace se představí na únorových Švédských hrách podle předpokladů i s hvězdným útočníkem Jaromírem Jágrem. Opora ruského Omsku nechybí v dnes zveřejněné nominaci trenéra Vladimíra Růžičky. Na třetím turnaji seriálu Euro Hockey Tour se v reprezentačním dresu neobjeví žádný nováček.

Jaromír Jágr předvádí své umění. foto: ČTK

"Jsme rádi, že na akci přijede Jarda Jágr, což je pro nás výborná zpráva.Chtěli bychom v sezoně jeden turnaj evropské série vyhrát. Dvakrát se nám to nepodařilo, tak uvidíme, jestli to vyjde teď," řekl Růžička na tiskové konferenci v Praze.

Chtěl by také především zbavit neporazitelnosti Rusko. "Chceme se na ně připravit, zápasy s nimi jsou velice kvalitní a mrzí mě, že jsme je zatím neporazili. I od toho se odvíjí sestava a chtěli jsme vytvořit co nejsilnější mužstvo." S Jágrem se Růžička dohodl na nominaci už v první polovině ledna. "S Jardou jsem telefonoval a říkal, že by jel. Byli jsme jedině rádi. Stačilo mi, že Jarda pojede na mistrovství světa. Je to hráč, kterého není potřeba nijak zkoušet. Jsem rád, že se tím tým hodně posílí, a chceme v zápasech opravdu uspět," doplnil Růžička na adresu nejproduktivnějšího Evropana v historii NHL, který už v této sezoně nastoupil v přípravném utkání v rámci oslav sta let českého hokeje proti Slovensku na začátku listopadu.

Pro Jágra to bude první reprezentační turnaj od olympijských her v Turíně v roce 2006. Růžička nechce spekulovat, zda Jágr bude hrát ve všech třech utkáních. "Je pro nás důležité, že odehraje první zápas s Finskem doma. Bude to určitě velký tahák pro lidi, takže doufám, že bude vyprodáno. Ve Švédsku bude hrát jedno utkání, možná obě. Uvidíme, jak se bude cítit," doplnil Růžička na adresu exkluzivní posily.

V nominaci je 12 krajánků z Kontinentální ligy, švédské a švýcarské nejvyšší soutěže. Jedenáct hráčů působí v české extralize, z které dostal pozvánku i útočník Radim Vrbata, jenž se v závěru loňského roku vrátil do Mladé Boleslavi ze zámořské NHL z celku Tampa Bay. "Radima chci vidět. Je to hodně kvalitní hráč," podotkl Růžička.

Naposledy český tým vyhrál turnaj EHT v prosinci 2002 v Moskvě, od té doby čeká na další triumf marně. "Se současnou sestavou jsem maximálně spokojený, ale uvidíme, jak to bude vypadat. Důležitá je totiž hra. Neznamená, že když jsou jména, že budeme hrát dobrý hokej. Chceme hrát jako na minulých dvou turnajích a dovést zápasy do vítězného konce," přeje si reprezentační kouč.

Poprvé v sezoně se objeví v týmu obránce Čeljabinsku Jan Platil a sparťanský útočník Tomáš Netík. "Platil už byl pozvaný, a měl zraněnou navikulárku. Netíka jsme taky chtěli, byl ale trochu zraněný. Hraje velice dobře," podotkl Růžička na adresu vedle Vrbaty dalších dvou hokejistů z kádru, kteří se v sezoně jeho návratu na reprezentační lavičku v mužstvu neobjevili.

Mezi náhradníky má dva brankáře, šest obránců a sedm útočníků. Jsou mezi nimi nováčci Jaroslav Hübl z Litvínova, Jiří Drtina ze Slavie a také kanonýr Nižného Novgorodu Pavel Brendl.

V kádru jsou i někteří hokejisté, kteří měli v poslední době zdravotní potíže, ale Růžička věří, že budou k dispozici. Z jeho svěřenců ze Slavie nenastoupil v neděli proti Karlovým Varům kvůli zranění ramena Roman Červenka a ze hry odstoupil se zraněním břicha Jaroslav Bednář. "Jarda by měl být určitě v pořádku. Roman Červenka má určité zdravotní problémy. Zatím jsou v nominaci a věřím, že se nic měnit nebude," prohlásil na adresu nejúdernějšího dua extraligy.

Chřipka se pokouší o brankáře Miroslava Kopřivu z Kladna, který v pátek v Pardubicích nechytal, v neděli však proti Českým Budějovicím nastoupil. "My s ním počítáme. Chceme, aby zase odchytal dvě utkání," naznačil trenér národního týmu, že nechce přijít o gólmana, který si v turnajích evropské série řekl o post jedničky. 

Sraz hokejové reprezentace je naplánován na úterý 3. února, o dva dny později se Růžičkovi svěřenci v pražské O2 Areně utkají v úvodním zápase turnaje s Finskem. V pátek poté odletí do Stockholmu, kde se v sobotu utkají s domácím výběrem a v neděli nastoupí proti Rusku.

Na úterním srazu nebude Růžička moci počítat s Janem Markem a Tomášem Rolinkem z Magnitogorsku, kteří ještě ten den hrají v Kontinentální lize na ledě Togliatti. "V úterý budeme mít lehký trénink, ve středu budu chtít, aby tam byli," vyjádřil se k odloženému zápasu Metallurgu do reprezentační pauzy, což Růžičku rozlítilo.

NOMINACE:
Brankáři: Miroslav Kopřiva (Kladno), Lukáš Mensator (Karlovy Vary).
Obránci: Michal Barinka, Angel Krstev (oba Vítkovice), Ondřej Němec (Karlovy Vary), Petr Čáslava (Pardubice), Karel Rachůnek (Dynamo Moskva/Rus.), Jan Platil (Čeljabinsk/Rus.), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.), Petr Skrbek (Skelleftea/Švéd.).
Útočníci: Roman Červenka, Jaroslav Bednář (oba Slavia Praha), Jan Marek, Tomáš Rolinek (oba Magnitogorsk/Rus.), Jakub Klepiš, Jaromír Jágr (oba Omsk/Rus.), Václav Skuhravý (Karlovy Vary), Tomáš Netík (Sparta Praha), Radim Vrbata (Mladá Boleslav), Leoš Čermák (Ufa/Rus.), Petr Čajánek (Dynamo Moskva/Rus.), Jaroslav Hlinka (Linköping/Švéd.), Zbyněk Irgl (Jaroslavl/Rus.).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!