Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Naštvaný a opomenutý Samuelsson: Můžete mi políbit ...

Sport

  16:39
VANCOUVER/STOCKHOLM - Na jedné straně radost, na druhé smutek, v horším případě frustrace. Tak jako se nyní projevila u Mikaela Samuelssona, třiatřicetiletého hokejisty Vancouveru Canucks. O čem je řeč? O hokejových nominací na olympijský turnaj právě ve Vancouveru, který začne již za pět týdnů.

Mikael Samuelsson. foto: Reprofoto

Poklidné vánoční svátky a vstup do roku 2010? Pro většinu hokejistů, kteří reálně mohli uvažovat o nominaci reprezentačních týmů pro zimní olympiádu ve Vancouveru, rozhodně ne. A po radostných reakcích těch šťastných - nominovaných, vyplouvají na povrch první ostřejší reakce.

Zatímco v české kotlině je momentálně relativní klid - snad vyjma zklamání Václava Prospala a Romana Hamrlíka - není kolem "vyvolených" kouče Růžičky příliš velký rozruch. Ne tak ve Švédsku a v Kanadě. V zemích, které patří k největším favoritům na zisk vancouverského zlata, se o nominacích koučů Bengt Ake Gustafssona a Mikea Babcocka živě diskutuje.

Nejostřeji se do svého kouče pustil švédský defenzivní specialista a hráč Vancouveru Mikael Samuelsson. Člen elitní společnosti majitelů zlatého hattricku (vítězství na MS, OH a zisk Stanley Cupu) si přes Canadian Press vybil svou frustraci z toho, že se na "domácí Hry" nepodívá.

Nominačním překvapení je více, hokejisté své absence většinou přijali bez humbuku
"Možná toho budu litovat, ale mám skutečně velkou potřebu nominaci okomentovat. Můžou mi políbit prdel... Přesně tak to cítím," poslal vzkaz Gustafssonovi. "Tragická," označil švédský kouč jeho reakci. A připomněl mu, že nominaci tvoří on a ne hráči.

Ostatně stejně a možná ještě hůře se mohou cítit například opory Tampy Martin St. Louis a Vincent Lecavalier (kapitán týmu) či trojice dalších Kanaďanů - Jay Bouwmeester, Dion Phaneuf a Mike Green. A co například ruská ikona, kapitán na týmu na turnajích EHT a nejproduktivnější hráč KHL Maxim Sušinskij? Ani jeden z nich však s takto ostrou kritikou nepřišel. Také možná i proto, že regule dovolují trenérům národního týmu dodatečné nominační změny.

Lidström: Vždycky bude někdo naštvaný
"Je to bez šance. Když mne nechce, tak mne nechce," neláme si Samuelsson hlavu s tím, že si svým vzkazem definitivně zavřel dveře do národního týmu. Třiatřicetiletého zkušeného útočníka se zastal i bývalý parťák z Detroitu Anders Lilja. "Je dobře, že někdo řekne svůj názor. Chápu, že je naštvaný a nedivím se mu," řekl švédský obránce.

Jeho spoluhráč a legenda severské země Nicklas Lidström k celé kauze přijal rozumnější postoj. "Byl jsem jeho absencí v nominace překvapen. Ale trenéři to mají těžké. A je jasné, že vždy bude někdo naštvaný," poznamenal kapitán Red Wings.

Většina hokejistů to pochopila podobně, napodobí ještě někdo Samuelssona?