Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nedvěd byl vyhlášen Hokejistou sezony v extralize

Sport

  21:12
PRAHA - Liberecký útočník Petr Nedvěd byl vyhlášen Hokejistou sezony v extralize. Čtyřicetiletý centr se stal největší hvězdou slavnostního večera v pražském klubu SaSaZu a vedle hlavní ceny převzal i trofej pro nejproduktivnějšího hráče základní části. Nejlepším hráčem play off byl zvolen kapitán mistrovských Pardubic Petr Koukal.

Hokejista Liberce Petr Nedvěd byl vyhlášen nejlepším hráčem uplynulé sezony extraligy foto: ČTK

Nedvěd, který převážnou část kariéry strávil v NHL, dosáhl poprvé na vítězství v produktivitě díky 61 bodům za 24 branek a 37 asistencí z 49 utkání. Hrál i se zlomenou čelistí. V play off nasbíral v 11 zápasech 13 bodů za šest tref a sedm přihrávek.

Před sezonou bývalý hráč Vancouveru, St. Louis, New Yorku Rangers, Philadelphie, Edmontonu, Pittsburghu, Phoenixu či pražské Sparty zvažoval pokračování kariéry. Když se rozhodl, pečlivě se na sezonu připravil a je rád, že to přineslo výsledky.

"Je to pro mě nějaká osobní satisfakce. Bylo by hezčí, kdybychom vyhráli tu nejdůležitější trofej, ale na tu jsme letos nedosáhli. Ale když se ohlédnu, tak ta sezona byla úspěšná a odvedli jsme velký kus práce," řekl novinářům Nedvěd, který litoval, že cesta Liberce v play off skončila už v semifinále.

Nejlepším trenérem uplynulé sezony hokejové extraligy vyhlásily Lidové noviny Zdeňka Veneru z Komety Brno. Cenu předával redaktor LN Vítězslav Čermák

Nejstarším vítězem ankety není, v roce 2010 přebíral cenu pro Hokejistu sezony v pětačtyřiceti letech gólman Dominik Hašek po mistrovské sezoně v Pardubicích. "V mých letech už s takovým oceněním člověk nepočítá a pro mě osobně je to opět motivace, proč neskončit," podotkl Nedvěd.

Zvažuje nyní, kde bude pokračovat. "Pokud budu v extralize, tak jedině v Liberci, to je pro mě srdcová záležitost. Momentálně nevím, jestli se tam vrátím," doplnil centr, o něhož stojí po přestěhování do Prahy tým HC Lev z KHL.

Nedvěd: Doufám, že z mistrovství světa přivezeme medaili

Nedvěd má na kontě stříbrnou medaili v dresu Kanady z olympijských her v roce 1994 a nyní se chystá po startu za Česko na Světovém poháru v roce 1996 i na premiérový start na mistrovství světa. "Doufám, že přivezeme medaili, já se budu snažit mužstvu pomoci co nejlépe. Příprava v Brně nám docela vyšla a doufám, že na to navážeme," dodal Nedvěd.

Ocenění se dočkali po tažení v play off z předkola až do finále také zástupci Komety Brno. Nejlepším trenérem byl vyhlášen Zdeněk Venera a nejlepším gólmanem Jiří Trvaj. Dvojí zastoupení měly při udílení individuálních cen další dva kluby. Z pardubických řad vzešel také nejlepší obránce Jan Kolář II, nejslušnějším hráčem soutěže byl vyhlášen Viktor Ujčík z Vítkovic a soutěž Zlatá helma Sencor za nejlepší akci ovládl jeho spoluhráč Jiří Burger.

Tuto trofej získal loni Ujčík a byl jediným z oceněných, který na pódiu stanul při slavnostním večeru také před rokem. Tentokrát převzal cenu i za nepřítomného Burgra.

Cenu pro nejlepšího kanonýra získal Petr Kumstát z Karlových Varů, který nastřílel v základní části 27 branek. Nejlepším nováčkem se stal Tomáš Hertl ze Slavie a gólman Tomáš Pöpperle ze Sparty byl nejčastěji v sezoně vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Nejlepším rozhodčím byl vyhlášen Vladimír Šindler.

Výsledky anket hokejové extraligy - Hokejista sezony 2011/12

Hokejista sezony (vyhlašuje BPA): Petr Nedvěd (Bílí Tygři Liberec).

Nejlepší hráč play off - Cena Václava Paciny (MF Dnes a Česká pojišťovna): Petr Koukal (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice).

Nejlepší trenér (Lidové noviny): Zdeněk Venera (HC Kometa Brno).

Nejlepší brankář (Právo): Jiří Trvaj (HC Kometa Brno).

Nejlepší obránce (Blesk): Jan Kolář II (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice).

Nejlepší střelec (Sport): Petr Kumstát (HC Energie Karlovy Vary).

Nejproduktivnější hráč (Česká televize a Tipsport): Petr Nedvěd (Bílí Tygři Liberec).

Nejlepší hráč utkání (hokej.cz): Tomáš Pöpperle (HC Sparta Praha).

Nejlepší nováček (Česká televize): Tomáš Hertl (HC Slavia Praha).

Zlatá helma Sencor (za nejlepší akci, BPA sport marketing): Jiří Burger (HC Vítkovice Steel).

Nejslušnější hráč (ČTK): Viktor Ujčík (HC Vítkovice Steel).

Nejlepší rozhodčí (Komise rozhodčích ČSLH): Vladimír Šindler.

Pohár prezidenta ČSLH - vítěz základní části: HC Sparta Praha.

Mistr České republiky (APK LH): HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Vítěz 1. ligy (ČSLH): Piráti Chomutov.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...