Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší dárek? Medaile

Sport

  9:58
PRAHA - Nervozita, napětí a nedočkavost. I to pro mnoho lidí znamenají Vánoce. Jenže hokejoví reprezentanti do dvaceti let nejsou zvědaví na to, co dostanou pod stromeček, ale už už si chtějí rozbalit dárek v podobě startu světového šampionátu. Ten letos přivítá Kanada a právě v souboji s pořádající zemí odstartují čeští mladící 26. prosince hon na nejlepší dárek - medaili.

Kouč osmnáctky Marek Sýkora. foto: ČTK

„Je to ten nejkrásnější,“ vypráví útočník Václav Nedorost, který získal zlato na mistrovstvích světa v letec 2000 a 2001. „Byli jsme mladí kluci, chtěli jsme hrát hokej a ne být doma na Vánoce,“ dodává liberecký forvard.

Ani kouč Jaroslav Holík, který byl strůjcem obou zlatých úspěchů, nikdy nelitoval, že netrávil Vánoce doma s vnoučaty. „Já jsem byl pořád pryč,“ vzpomíná. „Na Vánoce se vždycky jezdilo někam hrát. Na Spengler Cupu jsme s Duklou byli asi desetkrát a i jako trenérovi mi cestování během svátků nevadilo.“ Štědrý den v dějišti šampionátu bývá pro juniory každý rok totožný. „Vždycky jsme něco dostali od svazu, třeba stříbrný náramek. Bylo něco dobrého k jídlu, trochu jsme si povídali a šlo se spát, protože už se druhý den hrálo nebo trénovalo,“doplňuje Holík.

Zvláštní Vánoce zažili hokejisté V Moskvě v roce 2001. Ačkoliv většinou týmy bydlí v různých hotelích nebo aspoň mají svojí místnost, tady bylo všechno jinak. „Na hotelu Ukrajina jsme se všichni sešli u večeře, udělali docela dobrý program, kde hrála hudba. Pak jsme každý dostali svůj kout, my jsme byli v jednom rohu, Rusové ve druhém a tak dále,“ s úsměvem vzpomíná Nedorost, který později rozhodl finálový duel proti Finsku (2:1).

O zábavu se starají maséři Důležité je, aby se hráči odreagovali a trochu se pobavili. „O to se vždy starají maséři, kteří si přichystají pár legračních scének. I letos bude nějaké malé překvapení v podobě dárečků,“ prozrazuje tajuplně manažer české „dvacítky“ Petr Míšek. Hráči si hlavně na Štědrý den oddychnou, že se na šampionát probojovali. Dnes totiž trenér Marek Sýkora pošle z osmadvacetičlenného kádru pět hráčů domů. Pak už přijde zvláštní pocit v žaludku a husí kůže, o tři dny později totiž české mladíky čeká start šampionátu a to velmi ostrý, protože se utkají s největším favoritem na zlato.

Kanadský celek má skvělé hráče, vyhrál poslední čtyři mistrovství a navíc ho bude hnát kupředu vyprodaná hala Ottawy Senators.
 „Těším se,“ říká Sýkora. „Myslím si, že to bude úžasná záležitost, očekávám nával adrenalinu a euforii. Je dobře, že začínáme s Kanadou, protože poznáme ten pravý hokej a že nás to doufám dobře nastartuje do mistrovství,“ věří kouč.

Český tým začal zápasovou přípravu výhrou, v neděli porazil Slovensko 5:2. Dnes ho čeká duel proti Švédsku. Na šampionátu se pak Češi utkajíí postupně proti Kanadě, USA, Německu a Kazachtánu. Do play off postupují první tři celky.

Přehled posledních vítězů MS do 20 let:
2000

1. ČESKO, 2. Rusko, 3. Kanada
2001
1. ČESKO, 2. Finsko, 3. Kanada
2002
1. Rusko, 2. Kanada, 3. Finsko
2003
1. Rusko, 2. Kanada, 3. Finsko
2004
1. USA, 2. Kanada, 3. Finsko
2005
1. Kanada, 2. Rusko, 3. ČESKO
2006
1. Kanada, 2. Rusko, 3. Finsko
2007
1. Kanada, 2. Rusko, 3. USA
2008
1. Kanada, 2. Švédsko, 3. Rusko

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč