Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Brankáři, cizinci i hráči z nižších lig. Které posily se v extralize uvedly nejlépe?

Patrik Bartošák zatím chytá v Hradci Králové skvěle. foto: ČTK

Na přestupovém trhu bylo v létě opět živo. Všech čtrnáct týmů hledalo způsob, jak co nejvíce vylepšit kádr. Některé akvizice zatím předvádí solidní výkony, jiným se tolik nedaří. A jelikož základní část extraligy doputovala do čtvrtiny, nabízí se prostor pro první hodnocení. Redakce iDNES.cz vybrala hráče, kteří se v novém angažmá uvedli nejlépe.
  8:18

Stuart Percy (Vítkovice)

Stuart Percy po přestupu do Vítkovic válí.

Uzavírá první desítku bodování extraligy, ale ještě po jedenáctém kole se držel na čele společně s pardubickým útočníkem Lukášem Radilem. Udivuje bilancí 3+11, z obránců s ním drží krok pouze královéhradecký Jérémie Blain (4+10).

Třicetiletý Kanaďan se hned osmkrát zapsal do statistik v přesilovce. Z modré čáry řídí vítkovické kombinace, rozdává puky střelcům Peteru Muellerovi a Dominiku Lakatošovi, soupeřům dělá problémy i šikovně schovanými nahozeními.

Percyho produktivita není velkým překvapením, vždyť už v minulé sezoně posbíral v dresu Českých Budějovic dvaadvacet bodů v šestadvaceti duelech. V nadstandardních výkonech pokračuje i v novém působišti, ale jeho forma zatím nepřináší trápícím se Ostravanům body.

Dominik Frodl (Karlovy Vary)

Brankář Karlových Var Dominik Frodl bedlivě sleduje vítkovického útočníka Marka Kaluse s kotoučem.

Trefa do černého. Jak pro Karlovy Vary, tak pro Dominika Frodla. V minulé sezoně se nedostal v Pardubicích ze stínu Romana Willa, nicméně o své roli věděl a plnil ji na výbornou. Jenže kvalitou zkrátka daleko přesahuje úroveň extraligové dvojky.

Vybral si Vary, vzájemná spolupráce zatím vychází perfektně. Mezi pravidelně chytajícími gólmany v soutěži je nejlepší, drží si skvělá čísla i přes to, že Západočechům patří v tabulce jen osmá příčka a mají stejný počet výher i proher.

Frodl dosud pochytal 93 % střel soupeřů a dostává v průměru jen lehce přes dva góly na zápas. Svými výkony si jednoznačně říká o pozvánku do reprezentace.

David a Ondřej Kašovi (Litvínov)

Litvínovští bratři David Kaše (vlevo) a Ondřej Kaše

Přání obou bratrů hrát spolu přišlo Litvínovu nesmírně vhod. V extralize není údernějšího dua, v tabulce bodování patří Davidovi druhé a Ondřejovi třetí místo. Dohromady nasbírali za dvanáct zápasů už 32 bodů a jsou jedním z hlavních důvodů, proč se Vervě tak daří.

David se v posledních dvou sezonách nedočkal v těžké sparťanské konkurenci vyššího vytížení, v Litvínově splácí důvěru maximálně. A má dokonce o dva body více než Ondřej, který skončil v NHL pouze kvůli vleklým zraněním. Oba zatím ukazují, že kvalitou extraligu převyšují. Pokud si formu udrží, může Litvínov myslet na úspěch.

Navíc Litvínov se nespoléhá jen na bratry Kašovy. Vyplácí se i další posily, třeba takový Petr Koblasa vstřelil už sedm branek, zajímavě se jeví i britský reprezentant Liam Kirk.

Juhamatti Aaltonen (Mladá Boleslav)

Boleslavští hokejisté slaví gól v Liberci, uprostřed finský útočník Juhamatti Aaltonen.

Kdo ví, jak by si Mladá Boleslav počínala bez něj. Při hře 5 na 5 se poslední tým tabulky trápí, ale oproti zbytku extraligy exceluje při přesilovkách, v nichž nasázel hned sedmnáct z dosavadních třiceti branek. Příčinu tak výrazného zlepšení hledejme právě u Aaltonena.

Finský veterán zúročuje zkušenosti z předních evropských soutěží, má mimořádný přehled. Rozdává rychlé a přesné přihrávky, vymýšlí nápadité kombinační akce, umí i vystřelit. Při hře v početní převaze bodoval šestkrát, dohromady jedenáctkrát.

Do extraligy si nepřišel jen zahrát, vydělat a zmizet. V kabině patří k lídrům, nově dostal na dres „áčko“ pro asistenta kapitána. Potvrdil očekávání, zařadil se k tahounům na ledě i mimo něj. Bruslaři ale potřebují, aby se k němu přidali i další hráči.

Patrik Bartošák (Hradec Králové)

Zákrok hradeckého brankáře Patrika Bartošáka proti střele Jakuba Valského z Českých Budějovic

Po nedělním utkání s Vítkovicemi rozdával úsměvy. K druhé nule v sezoně mu stačilo pouhých třináct zákroků. „Kluci přede mnou hráli výborně, těžkých situací jsem moc neměl. Na ledě jsem byl spíš jako komparz,“ pochvaloval si třicetiletý gólman.

Šlo ale spíš o výjimku, protože jinak je Bartošák v nové sezoně hodně vidět. V souboji o post jedničky jasně předčil finského parťáka Henriho Kiviaha, Hradci dodává mezi třemi tyčemi potřebnou jistotu. Navíc umí vytáhnout i parádní zákroky, třeba jako na Spartě proti Michalu Řepíkovi.

Když se soustředí pouze na hokej a nedělá problémy mimo led, patří k nejlepším českým brankářům v Evropě. S úspěšností zákroků 92,64 % je v extraligových statistikách druhý, zároveň disponuje nejnižším průměrem inkasovaných gólů (1,77).

Steve Moses (Kometa Brno)

Brněnský útočník Steve Moses se raduje z jednoho z tří gólů, které nastřílel do sítě Liberce.

V zámoří nikdy pořádně neprorazil, v Evropě ale exceloval třeba v Jokeritu Helsinky nebo s Romanem Červenkou ve švýcarském Rapperswilu. Právě kapitán národního týmu mu angažmá v Kometě doporučil.

Přestože své výkony v úvodu sezony nebral příliš pozitivně, nyní je o poznání spokojenější. V pátek nasázel hattrick Liberci, trefil se i v neděli proti Třinci. Je nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem týmu, dal už sedm gólů, z toho tři v přesilových hrách.

Kometa se po špatném vstupu do ročníku oklepala a postupně se zvedá, což platí i o Mosesovi. Spolu s Lukášem Cingelem nejčastěji zaměstnávají brankáře soupeřů a především díky nim zatím Brno nemusí tolik trápit krize zatím jen čtyřbodového Petra Holík, kterému se po boku Jakuba Fleka a Martina Zaťoviče nedaří.

Adam Kubík (České Budějovice)

Adam Kubík z Budějovic napadaný kladenským Ondřej Slováčkem.

Jeho jméno se často objevovalo jen ve spojení s Tomášem Plekancem. V minulé sezoně se zařadili mezi nejúdernější dvojice celé soutěže. Bývalý centr Montrealu zastával roli nahrávače, pětadvacetiletý útočník se vyprofiloval jako zdatný střelec.

V uplynulých týdnech ukázal, že si poradí i bez zkušenějšího kladenského parťáka. S bilancí šesti přesných zásahů a čtyř asistencí vede týmovou produktivitu Českých Budějovic, zdobí jej také velice solidní úspěšnost střelby (22,22 %).

S kanadským centrem Brantem Harrisem a Janem Ordošem, dvěma dalšími letními posilami, jsou nejvytěžovanější útočnou formací Jihočechů. Společně zastiňují některé předpokládané tahouny, za očekáváním zatím zůstávají především výkony Lukáše Pecha (1+3).

Iikka Kangasniemi (Karlovy Vary)

Finský útočník Iika Kangasniemi mezi sparťany Ondřejem Najmanem a Pavlem Kousalem.

Do extraligové štace vlétl Iikka Kangasniemi fantasticky. Výhru ve Vítkovicích řídil třemi asistencemi. Poté už v žádném dalším utkání nezapsal více než jeden bod, stále však patří mezi lepší hráče západočeského týmu.

Prosadil se v Hradci a na Spartě, celkem zapsal sedm nahrávek. Formace s ním, Tomášem Rachůnkem a Dávidem Grígerem vstřelila už osm gólů při vyrovnaném počtu hráčů na ledě, dostala jen dva.

Zatím tak zastiňuje druhou severskou předsezonní posilu Lukase Zetterberga, který sice také začal ve Vítkovicích skvěle (2+1), od té doby však přispěl jedinou asistencí na Spartě.

Daniel Gazda (Kometa Brno)

Daniel Gazda, obránce Komety Brno

Po sestupu Zlína se dalo předpokládat, že Daniel Gazda v Chance lize dlouho nezůstane. Už v minulé sezoně při krátkém působení v Českých Budějovicích ukázal, že rád podporuje útok, což dokazuje také v Kometě.

Všechny své body vměstnal do rozmezí osmi zápasů, mezi třetím a desátým kolem pětkrát skóroval a na další tři přihrál. Po Janu Ščotkovi je druhým nejvytěžovanějším obráncem Komety, od modré čáry řídí první přesilovkou formaci.

Stále teprve šestadvacetiletý bek má za sebou už i reprezentační starty nebo rychlé angažmá ve finském Ilvesu. V aktuální sezoně opět potvrzuje, že mezi obránci patří do extraligového nadprůměru.

Rok Macuh (Olomouc)

Olomoucký útočník Rok Macuh bojuje před brankou Litvínova.

Jedno překvapení na závěr. Vždyť i sám šestadvacetiletý Slovinec přiznal, že s takovou formou nepočítal. V Olomouci není úplným nováčkem. Na Hané prošel juniorkou, v minulosti zde naskočil do šesti extraligových zápasů. Posledních pět sezon se potloukal po nižších českých soutěžích.

Působil v Havířově, Orlové, Novém Jičíně, Šumperku a Přerově. Když se v létě vrátil, trenéři mu plánovali svěřit jen dílčí roli. „Popere se o místo v základní sestavě,“ hlásil před sezonou sportovní manažer Josef Podlaha. Realita je nakonec trochu jiná. Tedy alespoň zatím.

Macuh drží s devíti body (3+6) pozici nejproduktivnějšího hráče týmu, v pěti zápasech naskočil ve druhé formaci. Zdobí jej především bojovnost a důraz na hranici brankoviště. „Do každého střídání jde s maximálním úsilím, jsme s ním spokojení,“ chválil asistent trenéra Róbert Petrovický.

Která z posil se vám zatím líbí nejvíce?

celkem hlasů: 1103

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00pondělí 30. října 2023. Anketa je uzavřena.

David a Ondřej Kašovi (Litvínov)440
Rok Macuh (Olomouc)136
Dominik Frodl (Karlovy Vary)90
Někdo jiný82
Adam Kubík (České Budějovice)74
Steve Moses (Kometa Brno)72
Patrik Bartošák (Hradec Králové)61
Daniel Gazda (Kometa Brno)53
Stuart Percy (Vítkovice)45
Juhamatti Aaltonen (Mladá Boleslav)28
Iikka Kangasniemi (Karlovy Vary)22
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!