Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Největší hvězdou v nominaci Norů je útočník Thoresen

Sport

  17:45
OSLO - Útočník Patrick Thoresen z Petrohradu je největší hvězdou v týmu hokejistů Norska pro mistrovství světa ve Švédsku a Finsku. Osmadvacetiletý bývalý hráč Edmontonu a Philadelphie je v čtyřiadvacetičlenné nominaci také jedním ze tří hokejistů, kteří mají zkušenosti z NHL.

Radost hokejistů Norska foto: Reuters

Dalšími jsou obránci Ole-Kristian Tollefsen z MODO Hockey, jenž v letech 2006 až 2010 hrál za Columbus a Philadelphii, a Jonas Holös ze švédského Växjö. Ten působil v sezoně 2010/11 v Coloradu.

Počítat nemůže trenér Roy Johansen s aktuálně jediným zástupcem v prestižní zámořské lize, kde v historii hrálo zatím jen sedm Norů. Útočník Mats Zuccarello Aasen, jehož New York Rangers hrají druhé kolo play off, je na marodce po operaci zápěstí.

Dalšími oporami jsou útočníci Per-Age Skröder z MODO Hockey a Mathis Olimb z Frölundy, kteří se dostali do první desítky produktivity základní části švédské Elitserien. Skröder byl s 51 body čtvrtý a Olimb s 41 body osmý.

Ve Švédsku působí vedle Hölose, Tollefsena, Skrödera a Mathise Olimba v Elitserien i dalších devět hráčů včetně útočníka Madse Hansena, který získal s Brynäs titul. Vedle Thoresena se představil v KHL také gólman Lars Haugen v dresu Dinama Minsk, ale větší část sezony strávil v běloruské lize v Soligorsku. Devatenáctiletý gólman Lars Volden si zachytal SM-Liigu za Blues Espoo.

Norové v přípravě nejdříve prohráli v Euro Hockey Challenge se Švédskem 0:5 a 1:7 a s Finskem 1:3 a 0:3. Potom porazili 6:3 Francii, které v odvetě podlehli 3:4. V pátek na Škoda Cupu v Bratislavě zvítězili nad domácím Slovenskem 5:4 po samostatných nájezdech a následně utrpěli porážku s Běloruskem 0:4.

Do mistrovství světa vstoupí Norové v pátek v duelu s domácím Švédskem. Následně je čeká Rusko, Česká republika, na kterou narazí v pondělí 7. května, dále pak Itálie, Lotyšsko, Německo a Dánsko.

Nominace Norska na MS

Brankáři: Pal Grotnes (Stjernen), Lars Haugen (Dinamo Minsk/KHL), Lars Volden (Blues Espoo/Fin.).

Obránci: Juha Kaunismäki, Henrik Solberg (oba Stavanger), Lars Lökken Östli (Storhamar), Alexander Bonsaksen (Rögle/Švéd.), Jonas Holös (Växjö/Švéd.), Ole-Kristian Tollefsen (MODO Hockey/Švéd.), Mats Trygg (HV 71/Švéd.).

Útočníci: Morten Ask, Tommy Kristiansen (oba HV 71/Švéd.), Kristian Forsberg, Per-Age Skröder (oba MODO Hockey/Švéd.), Mathis Olimb, Mats Rosseli Olsen (oba Frölunda/Švéd.), Anders Bastiansen, Marius Holtet (oba Färjestad/Švéd.), Lars Erik Spets (Lörenskog), Andreas Martinsen (Lillehammer), Ken Andre Olimb (Leksand/Švéd.), Martin Röymark (Timra/Švéd.), Mads Hansen (Brynäs/Švéd.), Patrick Thoresen (Petrohrad/KHL).

Trenér: Roy Johansen. Asistent: Knut Jörgen Stubdal.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...