Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Němci jsou v kurzu. Kam sahají jejich možnosti?

Sport

  9:00
BRATISLAVA - (Od zpravodaje LN na Slovensku) Před rokem skončili těsně bez medaile. Těžko říct, čeho jsou Němci schopni na mistrovství světa letos. Už teď je ovšem jasné, že si zaslouží respekt všech porazili Rusko, uspěli nad domácími Slováky… Kam sahají jejich možnosti? Možná se rodí tým do světové špičky.

Pravda, na tohle jsou takové úvahy ještě dosti předčasné, ale uznání si němečtí hokejisté po právu zaslouží. "Klobouk dolů, jak se najednou zvedli," uznal český kouč Alois Hadamczik. "Hrají bojovně, tvrdě, blíží se to už kanadskému stylu."

Němci v Bratislavě opravdu udivují hokejový svět a znovu ho dělají ještě zajímavějším. Mají totiž našlápnuto k dalšímu úspěchu. "Nedá se říct, že by bořili hru. Pouze hrají zodpovědně dozadu," vystihl to Petr Bříza, bývalý brankář se zkušenostmi z německé ligy.

Největší německé úspěchy

MS 1930 Německo 2. místo
MS 1932 Německo 3. místo
MS 1934 Německo 3. místo
MS 1953 NSR 3. místo
MS 2010 Německo 4. místo

Základní skupinu A už s předstihem vyhráli a do té osmifinálové půjdou s šesti body. O postup do play off najednou bojuje tým navíc. Jenže Němci jsou v té roli oprávněně. Skvěle jim funguje týmová chemie, za niž vděčí především jednomu muži: kouči Uwe Kruppovi. Vítěz Stanley Cupu z roku 1996 udělal v reprezentaci kus práce. Přitom ještě po posledním MS, kdy Němci doma uhráli 4. místo, se nevědělo, zda vůbec u týmu zůstane.

Krupp nakonec kontrakt prodloužil i díky podpoře hráčů Justin Krueger, syn Ralpha, jenž byl v té době jedním z kandidátů na místo, dokonce prohlásil: "Mluví se o mém otci, já však chci, aby zůstal Uwe." Německý výběr působí jako soudržná rodina, které si dlouho nikdo moc nevšímal. To už ale neplatí.

Německo.

Včera Krupp sice zrušil trénink a dopřál hráčům odpočinek, vedení výpravy však nakonec muselo uspořádat tiskovou konferenci. Takový je nyní o výběr s orlicí zájem. O výběr, před kterým jsou všichni soupeři na pozoru. Přitom nebýt loňského pořadatelství, už by spadl kvůli fiasku v roce 2009, kdy skončil až patnáctý, do mistrovství světa béčkové kategorie…

I proto Krupp po domácí senzaci hlásil: "Nikdo není tak naivní, aby si myslel, že se v příštích letech budeme rvát o mistrovský titul." Pokornou jeho parta zůstává dodnes. Jen pro srovnání: registrovaných hokejistů je v Německu jen 27 tisíc to je zhruba o sedmdesát míň než v České republice.

Tamní nejvyšší soutěž přitom hraje stále hodně cizinců, což však talentovaným mladíkům pomáhá při konfrontaci. "Však jsme už vytvořili projekty, kde profesionální trenéři pracují s mladou generací," líčí Krupp. Důkazem toho je jeho parta. Výhradně složena z domácích hráčů.

ANKETA LN: Proč podle vás Němci na šampionátu tak rázně vykročili?

Petr Macholda bek, který hrál i za německou reprezentaci: Překvapili mě, dvě výhry na úvod asi nečekal nikdo. Němci ale velmi dobře brání, a když vyrazí do protiútoku, zbytečně nikoho nehledají a všechno hrnou rovnou na bránu.

Petr Bříza v Německu dlouhé roky chytal:
Vyplácí se jim, že začali snižovat počet cizinců v lize. Velkou roli v jejich zmrtvýchvstání hraje i osoba trenéra Uweho Kruppa. Už loňský úspěch nesl jeho rukopis. Má zkonsolidované mužstvo, skvělé gólmany a funguje jim i týmová chemie.

Richard Žemlička v Německu hrál tři roky:
Trenér Krupp stabilizoval tým a ten má v poslední době vzestupnou tendenci. V mužstvu je mnoho šikovných mladíků, což souvisí i s tím, že v Německu začali víc pracovat s mladými hokejisty než dříve a mnohem více je i zapojují do nejvyšší soutěže.

Jan Benda německý dres nosil na devíti MS:
Dvě výhry na úvod jsem moc nečekal... Němci těží i z toho, že měli před časem velmi silnou generaci hráčů kolem 20 let, a ta jim teď dorůstá. Výborně bruslí, hrají snaživě a předvádějí tak trochu slávistický hokej. Už mají šest bodů, což znamená, že mohou hrát uvolněně.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...