Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Neskutečná přestřelka v Třinci. Padlo 16 gólů, Budějovice tahaly za kratší konec

Zleva Matěj Toman z Českých Budějovic, Jan Jaroměřský z Třince, brankář Třince Ondřej Kacetl a Zdeněk Doležal z Českých Budějovic. foto: ČTK

Třinec - Třinec porazil ve 39. kole hokejové extraligy na svém ledě po divokém průběhu České Budějovice 9:7. Oceláři prohrávali 0:3, 3:6 a 5:7. Na obratu se podílel čtyřmi body Taylor Leier, který si kromě premiérového gólu v extralize připsal i tři přihrávky. Stejnou bilanci zaznamenal na druhé straně dvacetiletý Matěj Toman, který před utkáním povýšil do elitní řady.
  19:42

První šanci zápasu sice hostují Přikryl zahodil, když netrefil před odkrytou brankou dobře skákající puk. Ještě v témže střídání ale Alderson napřáhl zpoza levého kruhu a parádně umístil střelu k tyči. Poté nováček zvýšil na 3:0 dvěma krásnými kombinacemi v přesilových hrách, které zakončovali do prázdné branky Toman a Voženílek.

Zaplněné třinecké tribuny
Zaplněné třinecké tribuny

Třinec o 24 sekund později vstřelil první gól. Střílenou přihrávku Růžičky šikovně usměrnil Gernát v předbrankovém prostoru. Domácí v úvodu druhé třetině hýřili aktivitou a po gólech kanadských útočníků rychle vyrovnali. Rodewald si vychutnal Čiliaka bekhendovou kličkou a Leier se prosadil z dorážky. Slušné šance ještě nevyužili Stránský a Hrňa.

Z ojedinělého protiútoku vrátil Českým Budějovicím ve 29. minutě vedení Doležal a vyhnal tím z branky Kacetla. Ani Štěpánek nulu dlouho neudržel, když ho tvrdou ranou od modré čáry překonal Lytvynov. O 15 sekund později zvýšil znovu osamocený Doležal na 6:3.

Domácí prapor opět pozvedl Gernát, který se prosadil dorážkou ze vzduchu. Ještě před odchodem do kabin dal kontaktní gól z přečíslení dva na jednoho Stránský. Od vyrovnání zachránil hosty Vydarený, který zastoupil Čiliaka na brankové čáře při střele Michala Kovařčíka.

Hokejová Tipsport extraliga - 39. kolo:

Pardubice - Brno 2:3 (0:1, 2:1, 0:1),

Litvínov - Zlín 3:2 (1:1, 2:1, 0:0),

Hradec Králové - Karlovy Vary 4:0 (1:0, 2:0, 1:0),

Liberec - Vítkovice 3:2 (1:0, 2:0, 0:2),

Olomouc - Plzeň 3:4 (1:1, 1:2, 1:1),

Sparta Praha - Mladá Boleslav 3:2 v prodl. (0:0, 2:1, 0:1 - 1:0),

Třinec - České Budějovice 9:7 (1:3, 4:3, 4:1).

Den otevřených dveří pokračoval i ve třetí třetině. V jejím úvodu zmrazil domácí hráče Ville, který překonal Štěpánka z úniku krásnou kličkou a dal svůj první extraligový gól. Domácí Michal Kovařčík následně trefil tyč, ale o chvíli později v přesilové hře už z dorážky snížil. Za 69 sekund později vyrovnal Stránský. Nejlepší střelec soutěže skóroval dal 25. branku sezony.

Zápas rozhodl v 54. minutě z dorážky Dravecký, který při zranění Kundrátka nastupoval ve třetí třetině na postu obránce. Českobudějovičtí ve zbytku utkání domácím zatápěli a Holec trefil dokonce tyč. Třinec definitivně uklidnil Hrehorčák, který při power play zpečetil jeho výhru.

Kromě Leiera a Tomana si ještě šest dalších hráčů připsalo po třech bodech: domácí Gernát se Stránským (oba 2+1) a Růžička s Vránou (oba 0+3), na druhé straně byli produktivní Doležal (2+1) a Voženílek (1+2).

Autor: