Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Netík: Pozvánka do reprezentace mě překvapila

Sport

  13:54
STOCKHOLM - Hokejový útočník Tomáš Netík má za sebou hektické období. Koncem ledna se přestěhoval z týmu popradského Lva na hostování do švédského Växjö, ale v novém působišti se ještě nestihl ani pořádně zabydlet a už mířil na reprezentační sraz do Prahy. Pozvánka trenéra Aloise Hadamczika ho však mile překvapila a potěšila.

HC Lev Poprad (Netík). foto: ČTK

"Moc jsem se těšil," řekl Netík novinářům. "Chvíli jsem pauzíroval, jsem tu po delším čase. Pozvánka mě mile překvapila, i když to teď bylo všechno trochu hektické," uvedl Netík, který měl na stěhování z Popradu dva dny. "Ještě jsem tam odehrál zápas, ale nešlo o nic, co by se nedalo zvládnout. Tohle patří k naší práci," dodal Netík.

Že by ale s pozvánkou nedlouho před mistrovstvím světa rostly jeho šance na účast na samotném šampionátu, si nemyslí. "Takhle to vůbec neberu, neřeším to. Já zkrátka dostal pozvánku na Švédské hry a budu se snažit hrát co nejlépe, abych týmu pomohl a abychom odvedli dobrý výsledek na turnaji. Stát se pak může ještě hodně věcí, já chci teď ten turnaj odehrát se ctí," prohlásil Netík.

"Je to čest pro každého sportovce"

Na sraz se těšil i kvůli kamarádům. "Tady byla vždy dobrá parta. Když se sejdou kluci z cizích týmů a zemí, mají si vždy co říct. Těším se na atmosféru, hrát za národní tým je něco speciálního. Nosit tento dres je hrozně velká čest pro každého sportovce. Každý zápas si chce člověk užít," konstatoval Netík.

S předčasným koncem v Popradu nepočítal, ale přijal ho s nadhledem. "Rozhodně jsem nepřemýšlel, že tam nedohraju sezonu. Nakonec se to takto vyvinulo, ale myslím, že to bylo logické vyústění pro mě i klub. Zkrátka to takto bývá, že kluby, které ztratí šanci na play off, pustí pár hráčů, o které je zájem. Myslím, že tady je oboustranná spokojenost, samozřejmě především z ekonomického hlediska," vysvětlil Netík.

První sezonu Lva v Kontinentální lize hodnotí velmi kladně a pozitivně. "Budovalo se tam něco, co nemělo obdoby. Byl to tým, který vznikl bez tradice, takříkajíc na zelené louce. Od managementu, po tým a zázemí... Vše se budovalo od nuly, samozřejmě i takové charakterové věci v kabině, aby si vše sedlo. Musím říct, že tohle se všechno povedlo," pochvaloval si.

Tomáš Netík na srazu národního týmu.

"I když jsme rozpočtově nemohli konkurovat velkým ruským týmům, hráli jsme to se ctí, i když jsme byli v tabulce u konce. Do posledního prosince jsme bojovali o play off a byli na dostřel, což v týmu, který byl v podstatě česko-slovenský, není žádná ostuda," myslí si Netík.

Sám věří, že z něho KHL udělala opět o něco lepšího hráče. "Doufám v to. Je to výborná liga, je to další krok z české ligy. Musíte neustále pracovat, jsou tam jiné herní situace a člověk se musí přizpůsobit, aby se dokázal prosadit," přiblížil Netík.

Do Popradu by se rád vrátil a je pravděpodobné, že se mu jeho přání i vyplní. "Byl bych rád. Něco jsem tam letos odvedl. Nebudu zastírat, že bych tam chtěl pokračovat. Je to výborná soutěž, kde hrají výborní hráči. Jsme víceméně domluvení, že chtějí, abych podepsal kontrakt na příští rok. Záleží ještě na jednáních, ale je dobrá šance, abych se tam objevil znovu," řekl Netík.

Se Spartou je v kontaktu

Do švédského týmu zapadl zcela bez problémů. "Jsem tam ještě s Karlem Pilařem, s nímž jsem prošel už čtyři týmy, známe se dlouho, o to lehčí to bylo. Všichni se tam o nás postarali, teď abychom pomohli k vytouženému play off. Snad tam budu hrát také významnou roli," věří Netík, který byl v Popradu nejproduktivnějším hráčem.

V kontaktu ovšem zůstává i Spartou, jejíž barvy hájil v extralize, a moc nechybělo, aby tam hrál opět v těchto dnech. "Jsem v kontaktu s maséry, hráči, mluvil jsem i s trenérem. Hodně je sleduju a hodně jim přeju. Byla i varianta, že bych šel z Popradu do Sparty," přiznal Netík.

Pražskému klubu se navíc velmi daří. "Srdcem jsem sparťan, trochu tam pořád jsem a je mi maličko líto, že to tam teď neprožívám. Ale jsme profíci, hokej se nehraje tak dlouho, aby to člověk mohl hrát jen kvůli nějakému pocitu. Klukům fandím a přeju jim, aby se jim povedlo udělat něco velkého. Věřím, že k tomu mají nakročeno," uvedl Netík.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...