Sobota 30. března 2024, svátek má Arnošt
130 let

Lidovky.cz

Ďáblové jsou nad propastí, Sýkora by už měl hrát

Sport

  10:42
LOS ANGELES - V sestavě hokejistů New Jersey pro dnešní čtvrté finále Stanleyova poháru by se měl objevit i český útočník Petr Sýkora. Pětatřicetiletý veterán v sérii s Los Angeles, ve které Kings vedou 3:0 na zápasy a dělí je jediná výhra od triumfu, vynechal v play off šest předchozích zápasů a v sestavě Devils se naposledy objevil 19. května ve třetím duelu semifinále s New Yorkem Rangers.

Petr Sýkora na tréninku New Jersey Devils. foto: Reuters

Sýkora v úterý trénoval ve formaci s Patrikem Eliášem a Dainiusem Zubrusem, s kterým nastupoval v sezoně. "Vypadá to, že bych měl hrát, jistotu ale nemáte nikdy," citovala dvojnásobného vítěze Stanley Cupu agentura AP. "Nezáleží na mně. Snažím se udržovat ve formě a pomáhat klukům, kteří hrají. Tohle je moje šesté finále, takže bych měl být připraven naskočit," dodal Sýkora.

Na kontě má dva triumfy ve Stanley Cupu - v roce 2000 s Devils a 2009 s Pittsburghem. S New Jersey si o pohár zahrál také v roce 2001, ve finále se objevil i o dva roky později s Anaheimem a v roce 2008 s Penguins. Během 16 sezon v zámoří navíc desetkrát překonal hranici 20 gólů.

Sýkora by mohl prolomit střeleckou smůlu

"Je pro nás jednou z možností," řekl na Sýkorovu adresu trenér Devils Peter DeBoer, jehož tým ve finále dal zatím pouhé dva góly. "Budu o něm přemýšlet, protože nedáváme góly. A on je hráč, který toho moc ke střílení branek nepotřebuje. To umí nejlíp," uvedl.

Sýkora se loni do NHL vrátil po působení v Minsku a v základní části odehrál za Devils všech 82 zápasů a připsal si 44 bodů (21+23). V play off bývalý hráč Minnesoty a Edmontonu však zaznamenal v 15 zápasech jen čtyři body (2+2) a skončil mezi náhradníky. "Nebylo to moje rozhodnutí. Je těžké sledovat zápasy z tribuny, bylo to snadnější proti Rangers, když jsme vyhrávali. Ale koukám na to, co je před námi. Věřím, že odehrajeme náš nejlepší zápas a vrátíme se do New Jersey," prohlásil Sýkora.

Devils ve finále skórovali ve třech zápasech jen dvakrát, ale Sýkora se nebere za spasitele, který by měl tutu bilanci prolomit. "Nikdy jsem nepodléhal tlaku, že musím dávat góly. Kdyby to tak bylo, tak bych góly nedával. Musím se připravit jako na každý jiný zápas," řekl. "Snad budeme mít pár šancí a snad dáme nějaké góly. Nezáleží, jestli ho dám já nebo někdo jiný, musíme vyhrát." Útočník, který má na kontě v NHL ze 1017 zápasů 323 tref a v play off ze 130 utkání 34 branek, bere jakoukoliv výhru, která udrží Devils ve hře.

Historie mluví pro Kings

"Klidně 1:0. Los Angeles velmi dobře brání, potřebujeme si vytvořit šance forčekingem. Musíme chodit do branky. Kdybychom získali brzy vedení, byl by to jiný zápas než v pondělí," dodal Sýkora.

Sérii z 0:3 na zápasy se podařilo otočit ve finále Stanley Cupu jen jednou. Před dlouhými sedmdesáti lety se to povedlo Torontu proti Detroitu. "Třeba budeme první tým, který to prolomí. Budeme makat a uvidíme, co se stane," prohlásil Sýkorův parťák Eliáš.

V play off NHL dokázaly otočit sérii po úvodních třech prohrách už jen dva další celky - v roce 1975 v prvním kole New York Islanders proti Pittsburghu a před dvěma lety v semifinále konference Philadelphia proti Bostonu.

Autoři: ,

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč