Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

NHL All Star Game: Show může začít

Sport

  19:17aktualizováno  24. ledna 19:38
PRAHA - Něco málo přes 48 hodin zbývá do úvodního buly 57. NHL All Star Game. Ovšem jedinečný víkend pro fanoušky zámořského hokeje, ale i pro jeho samotné aktéry je již připraven. V sobotu v noci SEČ jsou nachystané dovednostní soutěže, v neděli poté bude následovat duel nadějí NHL a poté přijde na řadu i hlavní zápas víkendu – mezi výběry Východu a Západu.

Hala Bell Centre, místo konání 57. ročníku NHL All Star Game. foto: internet

ON-LINE PŘENOS ŽIVĚ ZDE! JIŽ PŘISPÍVEJTE DO DISKUZE SVÝMI POSTŘEHY A NÁZORY!

Řeknete si, je to jen exhibice, pro pobavení fanoušků a odpočinek hráčů. Ano, exhibiční ráz střetnutí má, ovšem letos především bude mít celý víkend velmi slavnostní nádech. Považte sami – nejslavnější klub historie NHL Montreal v této sezóně slaví 100 let od svého založení. NHL snad ani jinak nemohla rozhodnout o místu konání letošního víkendu hvězd a červnového draftu juniorů. Hala Bell Centre, největší hokejová aréna slavné soutěže, bude jistě vyprodaná.

Začátky: 
Za vznikem historie Utkání hvězd stojí vlastně tvrdý střet Eddie Shorea a Ace Baileho v zápase Toronta s Bostonem 12. 12. 1933. První zlý muž historie soutěže a skvělý bek 20. a 30. let minulého století Shore z Bostonu neunesl atak slušňáka Toronta Kinga Clancyho a jal se mstít. V cestě za Clancym se ovšem objevil zcela nevinný Ace Baily. Rozzuřený Shore jej srazil krosčekem k ledu, který si při pádu těžce poranil hlavu. Sice se uzdravil, na kolbiště NHL se však nikdy nevrátil. Na jeho počest se rozhodli hokejisté uspořádat zápas mezi Torontem a výběrem hvězd ligy. Výtěžek zápasu šel na účet právě Bailyho. První oficiální Utkání hvězd se odehrálo poté v roce 1947, v dnešní podobě Východ-Západ se hraje od roku 1972 (s výjimkou let 1998-2002, kdy se střetávaly výběry evropských hráčů proti zámořským).

Kanaďané hokej prostě a jednoduše zbožňují. Hokej v této zemi vznikl, pro místní je již od raných dob, které se datují již do konce 19. století, téměř jako náboženství. Letošní ročník tak rozhodně nezapadne do propadliště dějin – ba naopak. Kanaďané, potažmo provincie Qeubec a město Montreal, to nedopustí. Jedinou skvrnou na jedinečnosti celé akce je zranění Sidney Crosbyho, ikony soutěže, který vyhrál i hlasování fanoušků. Zraněná noha jej do zápasu nepustí.

"Každá účast v Zápase hvězd je něčím výjimečná, ale letos je to přece jenom trochu jiné. Canadiens slaví stoleté výročí od založení klubu a hraje se v Montrealu, jemuž jsem v dětství hodně fandil," potvrdil Crosby. "O to víc mě to mrzí, ale doktor Burke mi doporučil, abych nehrál. Jsem v situaci, kdy se chci ujistit, že se starám o své tělo," dodala zklamaně největší hvězda ligy. Je to škoda, Crosbyho vztah k Montrealu není jen mediální hra. Geniální mladík totiž hrál místní juniorskou ligu QMJHL v dresu Rimouski Oceanic.

Přesto náboj utkání rozhodně chybět nebude. V jednom dresu výběru Východní konference se totiž setkají hvězdní mladíci Malkin s Ovečkinem, jejichž "nenávist" na ledě sleduje celé zámoří. Postaví je trenéři do jedné pětky? Budou spolu komunikovat? Podle všeho ano, ale potvrzení přinese až samotný zápas. A co takhle ruská letka Kovalčuk-Malkin-Ovečkin – jak by se vám líbila? Právě proto je All Star Game tak přitažlivé.

V Západní konferenci naopak přitahuje největší pozornosti trenérské duo Todd McLellan a Mike Babcock. Proč? Ještě loni spolu vybojovali v Detroitu Stanley Cup, aby McLellan od letoška převzal žezlo v San Jose. „Žraloci“ jsou navíc nyní nejlepším týmem soutěže a navrch již dvakrát porazili detroitskou mašinu na úspěch. "Žák" má zatím nad učitelem navrch. A bude mít také při Utkání hvězd – díky postavení San Jose bude hlavním koučem McLellan, Babcock mu bude dělat "pouze" asistenta.

Dovednostní soutěže:
Tradiční festival umění hvězd NHL má na programu šest disciplín. V tvrdosti střelby bude obhajovat triumf z loňska slovenský obránce Zdeno Chára z Bostonu, za jehož největšího soka je považován zadák Sheldon Souray z Edmontonu. V nápaditosti zakončení samostatného nájezdu se pokusí znovu vyhrát Alexandr Ovečkin z Washingtonu. Nebude chybět soutěž o nejrychlejšího bruslaře, další střelecké soutěže a nájezdy.

Utkání hvězd bude mít lákadlo také pro české fandy. V dresu Východu se potřetí v řadě představí český bek a hvězda Toronta Tomáš Kaberle. Může se stát, že se dočkáme té nejlepší česko-slovenské obranné dvojice historie, do týmu byl vybrán také kapitán Bostonu Zdeno Chára. Oba špičkoví obránci budou ozdobou také dovednostních soutěží. Kaberle obhajuje prvenství v přesnosti střelby, Chára naopak v rychlosti vypáleného puku. V dresu Západu se potřetí v historii představí český útočník Milan Hejduk.

Ještě vám přijde Utkání hvězd NHL jako nezajímavý pouťák? Sportreport.cz se vám případně tento názor pokusí vyvrátit v připravovaném on-line z hlavního zápasu víkendu. Kdy? Od 23.45 hodin právě ZDE! JIŽ NYNÍ MŮŽETE PŘISPÍVAT DO DISKUZE SVÝMI NÁZORY A POSTŘEHY. 

Ještě vám dlužíme jména kapitánů výběrů – vězte, že armádu Východu povede zkušený montrealský veterán Alexej Kovaljov, výběr Západu povede do zápasu centr a nejlepší nahrávač ligy od dob Wayna Gretzkyho Joe Thornton ze San Jose.

Příjemnou zábavu!

Rekordy All Star Game:
Nejvíce zápasů:
Gordie Howe – 23
Branek:
Wayne Gretzky,                Mario Lemieux – 13
Asistencí: Joe Sakic – 16
Bodů: Wayne Gretzky – 25
Trestných minut:
Gordie Howe – 25
Branek v jednom zápase: Wayne Gretzky (1983)
Mario Lemieux (1990)
Vincent Damphouse (1991)
Mike Gartner (1993)
Dany Heatley (2003) – 4
Zápasů brankáře:
Glenn Hall – 13
Inkasovaných branek: Patrick Roy – 29
Odehraných minut brankáře: Glenn Hall- 540

NOMINACE NA UTKÁNÍ HVĚZD NHL:
Východní konference: Brankáři: Carey Price (Montreal), Henrik Lundqvist (NY Rangers), Tim Thomas (Boston), obránci: Andrej Markov, Mike Komisarek (oba Montreal), Tomáš Kaberle (Toronto), Jay Bouwmeester (Florida), Zdeno Chára (Boston), Mark Streit (NY Islanders), útočníci: Jevgenij Malkin (Pittsburgh), Alexej Kovaljov (Montreal), Jeff Carter (Philadelphia), Dany Heatley (Ottawa), Ilja Kovalčuk (Atlanta), Vincent Lecavalier, Martin St. Louis (oba Tampa Bay), Alexandr Ovečkin (Washington), Zach Parise (New Jersey), Marc Savard (Boston), Eric Staal (Carolina), Thomas Vanek (Buffalo). Hlavní trenér: Claude Julien (Boston). Asistent: Guy Carbonneau (Montreal).

Západní konference: Brankáři: Jean-Sebastien Giguere (Anaheim), Niklas Bäckström (Minnesota), Roberto Luongo (Vancouver), obránci: Scott Niedermayer (Anaheim) Brian Campbell (Chicago), Dan Boyle (San Jose), Sheldon Souray (Edmonton), Shea Weber (Nashville), Stephane Robidas (Dallas), útočníci: Patrick Kane, Jonathan Toews (oba Chicago), Ryan Getzlaf (Anaheim), Milan Hejduk (Colorado), Dustin Brown (Los Angeles), Shane Doan (Phoenix), Jarome Iginla (Calgary), Mike Modano (Dallas), Rick Nash (Columbus), Joe Thornton (San Jose), Keith Tkachuk (St. Louis), Patrick Marleau (San Jose). Hlavní trenér: Todd McLellan (San Jose). Asistent: Mike Babcock (Detroit).

POHLEDEM EXPERTA SPORTREPORT.CZ:
"Měl jsem tu čest, že jsem se mohl Víkendu hvězd zúčastnit a byl to velmi příjemný zážitek. Vše probíhá ve velmi uvolněné atmosféře, hokejisté se mohou setkat s kamarády s jiných týmů. Také trenéři spolu vycházejí skvěle. Pro fanoušky je připraven oba dny od rána bohatý doprovodný program, rozhodně se nenudí. Příjemný je i samotný zápas. Nejvíce práce mají generální manažeři týmů, výměny se dohadují třeba i ve výtahu. Během sezóny nemají šanci kdy jindy se sejít na jednom místě. Navíc se během tohoto víkendu nesmí trénovat. Určitě to je příjemné zpestření sezóny, které je bráno velmi vážně. Sám pokud to bude možné, budu zápas v neděli sledovat," říká Marian Jelínek, asistent trenéra hokejové Sparty. CELÉ ZAMYŠLENÍ TÝKAJÍCÍ SE NHL ALL STAR GAME ZDE!

Autoři:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...