Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Můj druhý domov. Jágrovi v Pittsburghu vyvěsili „68“ pod strop, pak vyjel i na led

Sport

  6:18
Jako teprve čtvrtému českému hráči v historii vyvěsil klub z hokejové NHL dres pod strop své arény. Pittsburgh před nedělním duelem s Los Angeles vyřadil osmašedesátku Jaromíra Jágra. „Strávil jsem tu nejlepší roky svého života. Jsem opravdu poctěn,“ pronesl stále ještě aktivní útočník za hlasitého skandování fanoušků. Poté se zúčastnil také předzápasového rozbruslení s týmem.

Nebrečel, silný moment ustál. Na rozdíl od těch nejbližších, s nimiž pozoroval, jak obdélníková plachta s číslem 68 a jmenovkou JAGR míří vzhůru.

Po pravé ruce dojatá maminka Anna, chcete-li „Mama Jagr“, kterou si ocelové město zamilovalo. Po té levé obdobně rozechvělá přítelkyně Dominika, z níž si Jágr udělal legraci.

Jaromír Jágr s maminkou a přítelkyní sledují slavnostní vyvěšení dresu číslo 68 ke stropu haly v Pittsburghu.

„Je tak mladá, že si nemůže pamatovat dobu, kdy jsem v Pittsburghu hrál,“ rozesmál čerstvě dvaapadesátiletý útočník publikum v PPG Paints Areně. „Ale všechno zná z historek!“

Proslov, o němž do poslední chvíle nevěděl, zda ho podá spatra, nebo bude číst, vystihoval Jágra samotného. Usměvavého floutka, který vždy hýřil sebevědomím a postupem času získal nadhled. Stejně tak nechyběl ani osobitý styl.

„Můj první trenér tady, Bob Johnson, říkával: ‚Dnes je velký den pro hokej.‘ Já to využiju a trochu poupravím. Dnes je velký den pro mě,“ spustil zcela bez skrupulí. „Udělám si to trochu po svém.“

Slavnostní ceremoniál z vyvěšení Jágrova dresu:

Tam, kde se ostatní bojí jmenovat, aby na někoho nezapomněli, pořád aktivní hokejista načal dlouhý výčet osob, jimž věnoval upřímný vděk.

„Díky, že jste mi ukázali město, na párty jste byli zvířata,“ směřoval k Philu Bourqueovi s Kevinem Stevensem, spoluhráčům z dvěma Stanley Cupy ověnčeného útoku.

Vzápětí se obrátil na někdejšího švédského zadáka Ulfa Samuelssona: „V sobotu po mně chtěl, abych o něm teď řekl něco hezkého. Celou noc jsem přemýšlel, ale na nic jsem nepřišel. Ne, dělám si srandu, byl jsi fakt skvělý kluk!“

Projev Jaromíra Jágra sledují legendy Pittsburghu.

„Troy Loney, moje oblíbené levé křídlo! Víte proč? Nikdy nechtěl puk, pořád mi ho jen přihrával,“ vypouštěl Jágr jednu perlu za druhou.

Ukázal však i serióznější, skromnou tvář. Třeba když hovořil k mamince, také zdravil stále ještě nedávno zesnulého otce Jaromíra do nebe: „Vím, že se dívá. Díky tati, vždycky jsi měl ve všem pravdu.“

Vzdával upřímné díky Pittsburghu, ať už klubu, městu, fanouškům či jeho největší ikoně – Mariu Lemieuxovi.

„Viděl jsem jednoho hráče, který naprosto dominoval nad všemi. A já si jen přál, abych si s ním mohl někdy zahrát. A pak se to podařilo, když mě Penguins draftovali.“

Vstupu do ligy se dotkli mnozí ve vzpomínkovém videu, které Jágrově řeči předcházelo. „Jaromír řekl všem ostatním, že do Ameriky hrát nepůjde. Nám řekl ano. Lemieux byl totiž jeho idol, proto chtěl hrát za Pittsburgh,“ řekl Craig Patrick, tehdejší generální manažer.

Ten si před předáním slova Jágrovi ještě gratuloval, že po něm před čtyřiatřiceti lety sáhl. Sledoval totiž záběry, na nichž český hokejista sbírá ty nejcennější týmové i individuální trofeje. Kdy držel tým jako kapitán a propojil éry mezi Lemieuxem a současnou hvězdou Sidneym Crosbym.

LEGENDÁRNÍ DUO. Útočníci Jaromír Jágr (68) a Mario Lemieux na střídačce hokejového Pittsburghu

Mezi lety 1998 a 2001 získal čtyřikrát za sebou Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče soutěže, i proto ho tehdy mnozí nazývali nejlepším hokejistou světa.

Opomenuta nezůstala ani mnohými fanoušky obdivovaná image. Dlouhá deka na hlavě, čokoládová obsese, nespoutanost na ledě, v hudebním vkusu i za volantem, kde někdy zrychloval až přespříliš.

S prostředím se nakonec sžil také brzy, byť měl zprvu problémy. Neuměl anglicky, stýskalo se mu po domově, proto klub přivedl Jiřího Hrdinu, jenž s dalšími krajany Jiřím Šlégrem a Robertem Langem při ceremonii také nechyběl.

„I vy fanoušci jste mi to hodně zjednodušili, za to jsem vám vděčný. Pak jsem tady strávil nejlepší roky svého života. Díky vám můžu říct, že Pittsburgh je mým druhým domovem,“ povídal chlapík, jenž mezi hráče s parukami a čísly 68 zamířil také na rozbruslení.

Jaromír Jágr při rozbruslení s parukou ozdobeným Sidneym Crosbym.

Ve vyhrazené lóži si následně dopřál trochu klidu. A užíval si pohled na utkání svých následovníků. To vše během Dne Jaromíra Jágra, který vyhlásila pittsburská radnice.

Mezi ikonami, Jágr čtvrtým poctěným Čechem

Jágrova „68“ se zařadila po bok Lemieuxe a Michela Brièra. Z Čechů se podobné pocty dostalo Dominiku Haškovi, jehož číslo 39 v roce 2015 navždy ocenilo Buffalo, a útočníkům Milanu Hejdukovi s Patrikem Eliášem. Obě ofenzivní esa se ocenění dočkala v roce 2018, kdy Hejdukovu „23" vyvěsili v Coloradu a Eliášovu „26" v New Jersey.

V Pittsburghu se Jágr předvedl už během sobotního předzápasového tréninku, kdy rozdával úsměvy po boku Sidneyho Crosbyho a během cvičných akcí také ukázal, že ve svém věku ještě stále hokej hrát umí. „Na Kladně máme tréninky těžší. Ale oni zase hrají 82 zápasů během šesti měsíců,“ řekl.

Prioritou však byla slavnost, kterou pro něho klub, jenž si ho vybral během draftu NHL v roce 1990 z pátého místa, připravil. „Jsem si samozřejmě vědom toho, že jakmile přestanete hrát, svět půjde dál kupředu. Přijdou noví hráči a lidé zapomenou,“ řekl odchovanec kladenského hokeje. „Ale možná právě díky tomuto kroku, až se lidé za deset nebo dvacet let přijdou podívat na zápas v Pittsburghu, vzhlédnou ke stropu a uvidí, že tam hrál Jaromír Jágr,“ dodal.

V dresu s tučňákem na prsou odehrál v základní části 806 utkání a nastřádal 1 079 bodů (439+640). Ve vyřazovacích bojích přidal za 140 utkání dalších 147 bodů (65+82). Pak se ale Jágr s Penguins nerozešel úplně v dobrém. Sám toužil po změně prostředí a s ohledem na vysoký kontrakt se nakonec nebránilo jeho možnému odchodu ani klubové vedení.

Hokejový útočník Jaromír Jágr na střídačce Pittsburghu

Při velké výměně byl během léta 2001 poslán do Washingtonu. Navíc když se v roce 2011 vracel po třech sezonách v KHL do zámoří, kývl na nabídku konkurenční Philadelphie. Neděle tak byla i dnem, kdy se zacelily i poslední dosud živé rány a neshody.

Po odchodu z Pittsburghu hrál hvězdný křídelník v NHL vedle Washingtonu a Philadelphie také za New York Rangers, Dallas, Boston, New Jersey, Floridu a Calgary, v jehož dresu na začátku roku 2018 ukončil kariéru v elitní zámořské soutěži.

Odehrál v ní 1 733 zápasů a nasbíral 1 921 bodů za 766 gólů a 1 155 asistencí. Je druhým nejproduktivnějším hráčem soutěže za nedostižným Waynem Gretzkým (2 857 bodů), čtvrté místo mu patří v odehraných zápasech a gólech a pátý je v počtu asistencí. Jeho 135 vítězných gólů je absolutním rekordem NHL.