Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

NHL jede dál. Hemský bude čekat na výměnu, Jágr zabojuje o play off

Sport

  15:02
PRAHA - Po dvoutýdenní pauze se znovu otevřely brány do světa NHL. Zápasem Buffala s Carolinou, přeloženým kvůli sněhové bouři na úterní večer, pokračuje nejlepší hokejová liga světa i s českými aktéry. Koho z nich se vyplatí sledovat?

Jágr přihrál na dva góly a vede bodování Čechů v NHL. foto: ČTK

Vybrali jsme pět českých jmen, na které bude zajímavé se zaměřit v následujících týdnech.

Jaromír Jágr (New Jersey Devils)
Český velikán se vrátil z olympijského turnaje, na němž se přehoupl přes 42 let. Přesto dál vládne ofenzivě Devils a to, zda se klubu z New Jersey podaří prokousat do play-off, bude hodně záviset na jeho výkonech.

Klíčové budou hned první zápasy před 5. březnem, kdy je v NHL přestupová uzávěrka. Pokud je tým prohraje, mohl by českou hvězdu potkat podobný osud jako loni v Dallasu - výměna z klubu, který ztrácí naději na postup. "Na to vůbec nemyslím, ale já sám to neovlivním. Nemám v kontraktu klauzuli o nevyměnitelnosti. Snad jako jediný," uvedl Jágr pro Northjersey.com.

Aleš Hemský (Edmonton Oilers)
Edmonton je bez šance na play-off a český šikula, který byl u Oilers utopený ve třetí formaci, je horkým zbožím na trhu. Svůj odchod považoval téměř za hotovou věc.

"Já tady po olympiádě už asi ani nebudu. Vím, jaká je situace a co se může stát. Skoro na 95 procent," řekl Hemský serveru NHL.com před odletem na olympiádu v Soči.

Útočník se do Edmontonu nakonec vrátil a měl by nastoupit do čtvrtečního zápasu s Minnesotou. Přesto se dá očekávat, že se před uzávěrkou přestupů bude stěhovat.

Vladimír Sobotka (St. Louis Blues)
Zranění hokejového univerzála bylo velkou ztrátou pro národní tým. I fanoušci Blues s napětím očekávají, kdy Sobotka uzdraví zraněné koleno. Na ledě nebyl od poloviny ledna, tento týden by měl začít pomalu trénovat. St. Louis by však v play-off mělo jít daleko a český útočník bude na jejich cestě hrát důležitou roli.

David Krejčí (Boston Bruins)
Elitní český centr roste s tím, jak se blíží play-off. A v něm Bruins rozhodně nebudou chybět. I letos bude poslední vítěz Východní konference patřit k favoritům na Stanley Cup a Krejčí zase ke kandidátům na vítěze bodování ve vyřazovací části.

Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets)
Reprezentační jednička se po nepovedeném čtvrtfinále vrátila do Winnipegu, s nímž bude bojovat o místo v play-off. "Užil jsem si to. Jasně, že jsme chtěli skončit lépe, ale tak to dopadlo. Celkově to pro mě byla velká zkušenost, protože se musíte vyrovnat se spoustou věcí," řekl Pavelec po návratu z olympiády deníku Winnipeg Free Press.

Jets se po příchodu nového kouče Paula Maurice zvedli a bude zajímavé sledovat, zda jim neuškodila olympijská pauza. Na divokou kartu jim však chybí jen dva body. Zda v závodu o nejlepší osmičku Západní konference uspějí, bude do velké míry odvislé od výkonu kladenského odchovance v jejich brance. 

Autor: