Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

NHL: Krejčí rozhodl prodloužení, Zadina skóroval poprvé v NHL

Sport

  7:15
NEW YORK - Útočník David Krejčí rozhodl v úterním utkání NHL gólem v prodloužení o výhře Bostonu 4:3 nad Carolinou. Rodák ze Šternberku si připsal v základní hrací době i asistenci a stal se první hvězdou zápasu. Filip Zadina se po přihrávce Filipa Hronka trefil v soutěži poprvé, ale s Detroitem prohrál v Coloradu 3:4 v prodloužení. Ondřej Palát pomohl asistencí k výhře Tampy Bay 5:2 nad Winnipegem.

Boston nejdříve prohrával, pak ale skóre otočil. Vyrovnávací branka padla po akci Krejčího (46). foto: ČTK

NHL: Philadelphia si poradila i bez zraněného Voráčka

Boston prohrával po gólech Sebastiana Aha 0:2, ale v rozmezí 33. až 43. minuty skóre otočil. Vyrovnávací branka padla po akci Krejčího. Český útočník získal na obranné modré čáře puk a rychlý průnik po levé straně zakončil střelou, kterou dorazil Jake DeBrusk. Oba si v prodloužení role prohodili. DeBrusk vybojoval kotouč a z otočky ho přihrál před branku, kam si najel Krejčí a pěkným blafákem oklamal gólmana Curtise McElhinneyho.

Krejčí vyzdvihl práci svého parťáka. „Provedl to skvěle. Obral za brankou jejich hráče o puk a přihrál mi ho z otočky přímo na čepel. Měl jsem tak možnost jít do kličky, hodně mi to usnadnil. Má formu. Výborně bruslí, tvoří hru,“ chválil. „Hrajeme spolu už dva roky a víme, co od od sebe čekat. Říkal jsem mu, že mu to (za gól na 2:2) dlužím, proto jsem rád, že nám to na konci klaplo,“ dodal DeBrusk.

Oba skvěle zaplňují mezeru po Davidu Pastrňákovi, který vynechal po operaci palce na levé ruce už desátý zápas. Během jeho absence si Krejčí připsal čtrnáct (4+10) a DeBrusk patnáct bodů (8+7).

„Rozumí si. Krech tu lajnu řídí. Když mu to jde, pozvedne i hráče okolo. Když nemá svůj den, je to pro ně těžší, protože kontroluje hru ve středu hřiště. Oni (Krejčího křídla) ji můžou ovlivnit svou rychlostí, ale pokud se jim daří, je to obvykle díky souhře s ním,“ řekl trenér Bruce Cassidy.

I díky produktivitě Krejčího formace získal Boston v posledních deseti utkáních 19 z 20 možných bodů a posunul se na druhé místo ve Východní konferenci. „Naučili jsme se vyhrávat zápasy v nejrůznějších situacích,“ těšilo Krejčího, který by mohl ve zbytku základní části atakovat i svoje osobní rekordy. Na kontě má 57 bodů (16+41) z 66 zápasů. Neproduktivnější sezonu zažil před deseti lety (22+51).

Moc nechybělo, aby si vítěznou branku připsal také Zadina, který hrál v NHL čtvrtý zápas. Český útočník dostal Detroit v 58. minutě do vedení 3:2, když se po Hronkově pasu prosadil v přesilové hře střelou z pravého kruhu. Colorado ale vyrovnalo za 38 sekund zásluhou Tysona Barrieho a v prodloužení dokonal obrat Nathan MacKinnon.

Zadina uspěl střelou bez přípravy. „Hroney mi skvěle přihrál, tohle trénujeme. Je to krásný pocit, ale byl bych ještě větší radost, kdybychom vyhráli,“ řekl Zadina, který byl v utkání nejpilnějším střelcem. Vyslal celkem pět pokusů na branku a svým výkonem si řekl v průběhu zápasu o více prostoru - na ledě strávil osmnáct minut, ve kterých si připsal i jeden náraz a kladný bod do statistiky +/-.

„Vypadá každým zápasem nebezpečněji. Začíná si vytvářet i více šancí při hře pět na pět. Už ve druhé třetině výborně vystřelil, ale Varlamov puk skvěle vyrazil. I v přesilových hrách byl velmi dynamický. Odehrál zatím nejlepší zápas a jeho výkony mají stoupající tendenci. To je pro nás dobré znamení,“ řekl trenér Detroitu Jeff Blashill.

Útočník Dallasu Radek Faksa opustil v polovině třetí třetiny zápasu s New York Rangers hrací plochu, aby podstoupil standardní vyšetření, zda neutrpěl otřes mozku. Hlavou se udeřil o mantinel poté, co ho na hrazení narazil Mike Zibanejad. Faksa zůstal chvíli ležet a na pomoc mu přispěchal lékař, ale vrátil se na střídačku, než putoval na ošetřovnu. Dallas sice následnou pětiminutovou přesilovou hru nevyužil, ale udržel výhru 1:0.

Palát připravil první gól zápasu, když z vlastního pásma přihrál puk rozjetému Yanni Gourdemu na útočnou modrou čáru mezi obránce Winnipegu. Gourde v úniku nezaváhal. Tampa Bay sice o vedení přišla, ale čtyřmi zásahy během 29. až 40. minuty odskočila na 5:1. Už jí tak ani nemusel mrzet kuriózní gól, kterým hosté uzavřeli skóre. Jacob Trouba nahazoval puk od červené čáry do pásma a ten po odrazu od mantinelu skončil v opuštěné brance. Gólman Andrej Vasilevskij čekal na puk už za brankou.

New York Islanders udolali Ottawu 5:4 po samostatných nájezdech a Barry Trotz dosáhl jako čtvrtý trenér v historii NHL na metu 800 výher. Zajímavý milník pokořil i Sidney Crosby. Kapitán Pittsburghu zařídil gólem a dvěma přihrávkami nejen výhru 3:2 v prodloužení nad Floridou, ale překonal i hranici 1200 bodů. Před ním to dokázalo 47 hokejistů.

Autor: