• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Český útočník David Tomášek se raduje se střelcem gólu Liborem Hájkem během zápasu s Norskem na hokejovém MS v Praze. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

Sport
  •   20:24aktualizováno  23:40
Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali dvougólovou ztrátu a z velkého tlaku vytěžili vítězství i ve druhém vystoupení na domácím světovém šampionátu. Rozhodující trefu při velkém obratu ze stavu 1:3 na 6:3 se štěstím obstaral Matěj Stránský. Dvakrát se prosadil kapitán národního týmu Roman Červenka, který nastoupil k dvoustému reprezentačnímu utkání.

Národní tým se musel opět potýkat s nízkou důvěrou, zaplněná O2 arena nemilým překvapením utichla.

Norsko – Česko 3:6

Online reportáž

Zmar z první třetiny, obzvlášť v polovině sedmnácté minuty, kdy Stian Solberg na pravé straně vybídl Eirika Salstena a ten rozhozenou domácí obranu potrestal gólem na 3:1, dával tušit katastrofu.

Češi ale po zpackaném přípravném turnaji v Brně figurují po úvodních dvou zápasech mistrovství světa s pěti body v čele tabulky základní skupiny A. Přičemž prokázali ohromnou psychickou odolnost.

Jako ohromně důležitá se ukazuje trefa jubilanta Červenky, který čtyřicet sekund po třetí inkasované brance rychle reagoval ranou bez přípravy, pětapadesátým reprezentačním zásahem dorovnal Jaromíra Jágra, zase postavil diváky v hale a nakopl mužstvo.

Český kapitán Roman Červenka (10) si kryje puk a obtáčí se kolem branky norského gólmana Henrika Haukelanda.

To po šarvátce v závěru úvodní dvacetiminutovky nejdřív přestálo oslabení ve třech a posléze dlouho svíralo bránícího soupeře v jeho obranném pásmu. Z jedenadvaceti střel si nakonec vynutilo srovnání, když Ondřej Beránek překvapil Haukelanda pokusem na bližší tyč.

Celkově svěřenci hlavního kouče Radima Rulíka vypálili hned padesátkrát. A přestože se trápili v přesilovkách a nevyužili ani jednu ze šesti příležitostí, uspěli po Finsku i proti druhém severskému protivníkovi.

Podívejte se na sestřih z utkání mezi Norskem a Českem:

I když Stránského zásah vypadá dost tajuplně, útočník švýcarského Davosu plácl do výstroje brankáře, puk najednou vyplaval zpod rukavice obránce Hansena a doplachtil za čáru.

Vítězství rázně stvrdil zadák Libor Hájek, který prudkou ránu umístil z levé strany do opačného koutu branky. Pošesté Hoja Hoj rozezněl Ondřej Palát, který uklízel puk při závěrečném risku soupeře bez gólmana.

Šťastná vítězná trefa Matěje Stránského:

„Nesmírně cenné vítězství, které tým stmelí,“ prohlásil útočník Beránek ve studiu České televize.

Jeho gól utvořil předěl mezi dvěma částmi utkání. Úvodní nejistou a druhou nadějnou.

Negativní pasáž se hodně dotýkala i brankáře Petra Mrázka, který se po perfektním výkonu Lukáše Dostála proti Finům ocitl v nevděčné pozici. Navíc po dobrém startu jeho spoluhráčů a povedeném zákroku inkasoval z dalších dvou střel.

Solberg s Noahem Steenem zvrátili první pozitivní dojem z branky Červenky, který se vytočil a zavěsil pod horní tyč. Prvý jmenovaný poslal puk mezi Mrázkovými betony, druhý pak využil zaváhání Ondřeje Kašeho, který se nechal obrat Trettenesem.

Český brankář Petr Mrázek inkasuje v zápase s Norskem na hokejovém MS v Praze.

Steen se ve vlastním oslabení – v tísni tří protihráčů – ocitl před Mrázkem, poslal mu kotouč pod beton. A až český gólman si puk pohybem dozadu posunul za čáru.

Dvaatřicetiletý strážce branky Chicaga dál moc práce neměl, připsal si celkem osm zákroků, jednou za ním zvonila konstrukce. S nerovnoměrným vytížením si dál vcelku poradil. Nenechal se zlomit.

Stejně jako Dominik Kubalík, který po ošklivém souboji s útočníkem Rönnildem u hrazení zmizel do kabin, aniž by jakkoli zatěžoval levou nohu. Naštěstí se však na střídačku rychle vrátil.

David Tomášek a Lukáš Dostál po vyhraném zápase s Norskem na hokejovém MS v Praze.

Na velkých turnajích bývá zvyklostí, že se Češi s papírově slabšími soupeři ohromně nadřou. Proti Norům opět potvrdili solidní bilanci, s jedinou porážkou ze zlatého roku 2010.

A čísla si vylepšili také v produktivitě. Šest tref odsouvá pouhé dva zásahy z předešlých čtyř duelů do zapomnění. Byť to byla pořádná divočina!

Tabulka skupina A

1.Česko211007:35
2.Dánsko110005:13
3.Švýcarsko110005:23
4.Kanada110004:23
5.Finsko100100:11
6.Velká Británie100012:40
7.Rakousko100011:50
8.Norsko200025:110
Autor: Dan Hübsch