Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nový trumf? Brankář Salák

Sport

  13:24
PRAHA - Na jaře seděl v hledišti liberecké haly a fandil hokejové reprezentaci v posledním přípravném turnaji před mistrovstvím světa. Včera jednadvacetiletý brankář Alexander Salák vstoupil do kabiny národního týmu.

Mladý brankář Alexander Salák s reprezentačním trenérem Růžičkou. foto: ČTK

"Ostatní kluky znám z novin nebo z televize," usmíval se Salák. Se všemi si podal ruku. "Těšil jsem se, že je poznám," tvrdil hubený mladík.Salák je jen posledním živým důkazem, že na brankářském postu v hokejové reprezentaci je téměř dokonána generační revoluce.

První turnaj Euro Hockey Tour odchytala dvojice Miroslav Kopřiva (25 let), Lukáš Mensator (24), nyní dostal šanci Salák a znovu Kopřiva. V záloze ještě číhá na šanci sparťan Tomáš Pöpperle a litvínovský Jaroslav Hübl.

"Už musíme dát mladé do branky," řekl reprezentační trenér Vladimír Růžička s tím, že vícenásobní mistři světa Čechmánek a Hnilička už své pro národní výběr odpracovali. Právě Salák, který září ve finské nejvyšší soutěži v dresu TPS Turku, by mohl být jedním z českých trumfů budoucnosti a nástupcem Holečka, Haška nebo Čechmánka.

"Haška jsem sledoval, ale můj vzor to nebyl. Žádný nemám," vysvětloval Salák. "Ale když s námi v létě trénovali Kiprusoff a Niitymäki (finští reprezentační brankáři), tak to bylo skvělé," usmál se českobudějovický odchovanec.

Do "nároďáku" z Finska Nynější svěží vítr v českém brankovišti zahájil až kouč Růžička. Jeho předchůdce Alois Hadamczik k tomu nenalezl odvahu a řada talentovaných brankářů cítila frustraci. I Salákův příběh ukazuje, jak těžké je pro mladého gólmana prosadit se v Česku v seniorském hokeji. V osmnácti odešel do finské druhé ligy, protože v české lize nedostal šanci. Po vydařené sezoně si jej vytáhl TPS Turku, kde už od jara dostal důvěru coby jednička pod vedením brankářské legendy Urpo Ylönena.

"Už když jsem byl nominovaný na Karjala Cup jako náhradník, tak se mě v klubu všichni vyptávali a teď mi gratulovali, popisoval Salák. Asi budu muset do klubové kasy něco šoupnout, drbal se na hlavě mladý brankář.

Peníze bude muset vytáhnout z peněženky i za pětizápasový trest, který dostal od vedení finské ligy za inzultaci sudího. Salák ale odmítá, že by byl hokejový násilník a vztekloun. "Za brankou mě podrazil soupeřův útočník a dostali jsme gól. Chtěl jsem, aby mi to rozhodčí vysvětlil, a jak jsem za ním jel, tak se tam přimotal čárový, já ho od sebe odstrčil a to bylo všechno," krčil rameny.

"Tak mám teď delší volno, takže budu na Vánoce s rodinou v Česku," prohodil s úsměvem. Salák ale patrně nebude nejmladším gólmanem, po němž v sezoně sáhne trenér Růžička.

"Pokud se bude na mistrovství dvacetiletých v Kanadě někomu dařit, vzal bych ho na Švédské hry," naznačil kouč, jenž hledá ideální brankářskou trojici pro světový šampionát ve Švýcarsku.


Mladí brankáři pro národní tým:

Alexander Salák (21 let) (TPS Turku)

Miroslav Kopřiva (25 let) (Kladno)

Lukáš Mensator (24 let) (Karlovy Vary)

Tomáš Pöpperle (24 let) (Sparta)

Jaroslav Hübl (25 let) (Litvínov)

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!