Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Olympijskou sezonu začali Češi výhrou 2:0 nad Finskem

Sport

  20:13
KARLOVY VARY - Je to zde! Dlouho očekávanou olympijskou sezonu dnes odstartovala česká hokejová reprezentace. A kdyby ji tak zakončila, rozhodně by se fanoušci nezlobili. Češi v nového karlovarské aréně po zodpovědném výkonu a trefách Červenky a Hudlera porazili Finsko 2:0 v rámci domácího turnaje Euro Hockey Tour. O víkendu na ně čekají další tradiční soupeři Švédsko a Rusko.

Zápas Česko-Finsko. foto: ČTK

Nová hala v Karlových Varech, nula a první vítězství v reprezentaci domácí hvězdy Lukáše Mensatora a bojovný výkon, plný nasazený, důrazu, pěkných kombinací. To jsou plusy dnešního otevíracího zápasu Českých hokejových her, ve kterém Češi porazili nově se rodící finský tým 2:0.

České hokejové hry, úvodní turnaj série Euro Hockey Tour

Česká republika - Finsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky: 25. Červenka, 60. Hudler. Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Rus.) - Kalivoda, Pouzar (oba ČR). Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 4533. 

Česko: Mensator - Rachůnek, Čáslava, Němec, Blaťák, Kutlák, Melichar, Krstev, Čutta - Brendl, Hudler, Klepiš - Bednář, Červenka, Rolinek - Kumstát, Vašíček, Hubáček - Kůrka, Novotný, Lukeš. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Finsko: Vehanen - Seikola, Välivaara, Latvala, Malmivaara, Hietanen, Mäntymaa, Ilvonen, Kalteva - Kuusela, Viuhkola, Kähkönen - Puustinen, Kemppainen, Kiiskinen - Antila, Paakkolanvaara, Luttinen - Jääskeläinen, Heino, Mäki. Trenéři: Jukka Jalonen, Timo Lehkonen a Risto Dufva.

Rusko - Švédsko 3:4 po sam. nájezdech (1:2, 1:1, 1:0 - 0:0) Branky a nahrávky: 20. Kozlov (Sušinskij, Proškin), 22. Saprykin (Kalinin), 49. Pěrežogin (Kornějev, Ščastlivyj) - 10. Omark (Harju, Zackrisson), 12. Omark (Zackrisson), 25. Harju (Zackrisson), rozhodující sam. nájezd Weinhandl. Rozhodčí: Partanen, Boman (oba Fin.) - Birin, Svitov (oba Rus.). Vyloučení: 6:11. Využití: 1:0. Diváci: 5000.

Domácí začali náporem, především spolupráce Červenky s Bednářem bavila fanoušky, ovšem první přesilovku získali hosté, když Hubáček fauloval obrovitého Antilu. Slabina českého týmu v loňské sezoně dnes Růžičkovy svěřence netrápila. Ovšem také soupeř zvládl svá oslabení v zápase s přehledem.

Utkání rozhodla 25. minuta a bojovnost Romana Červenky. Mladý slávistický útočník se prosadil před brankou Vehanena a čtyři a půl tisíce fanoušků v nové karlovarské hale si mohlo poprvé zakřičet "gól".

Hosté v poslední části hry český tým zatlačili, na vyrovnání ale nedosáhli. Naopak, několik vteřin před koncem si gólově osladil návrat do reprezentace Jiří Hudler trefou do prázdné branky při powerplay soupeře. V sobotu Češi narazí na Švédsko, v neděli na tradičně silný výběr Ruska.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...