Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Omsk shání centra k Jágrovi, láká veterána Langa

Sport

  16:21
OMSK - Vedení ruského Avangardu Omsk má eminentní zájem o českého hokejového útočníka Roberta Langa, který v NHL oblékal v minulé sezoně dres Montrealu. Na tu nadcházející však dosud kontrakt nepodepsal a je momentálně volným hráčem.

Spokojený a usměvavý Jágr. foto: ČTK

Přestože v posledních dnech se objevily informace, že Avangard lanaří švédského centra Michaela Nylandera, nyní se zdá, že by v Rusku mohla být obnovena úspěšná spolupráce z minulosti v českém podání mezi Langem a Jaromírem Jágrem.

Vše je však teprve ve fázi poznávání podmínek či požadavků obou stran. "Je to hrozně v začátku, takové první oťukávání, i když první nabídky již proběhly. Pro Roberta je to určitě jedna z variant, s Jardou spolu hrávali ve Washingtonu i Pittsburghu," řekl dnes hráčův zástupce Pavel Maršoun a připomněl tak souhru zkušených forvardů z NHL.

Lang prožil výtečné dvě třetiny sezony, v níž svými výkony v barvách Canadiens velmi příjemně překvapil. V 50 utkáních si připsal 39 bodů za 18 branek a 21 asistencí, ovšem celý ročník musel předčasně ukončit kvůli vážnému zranění, které utrpěl na začátku února, kdy mu protihráč Stephane Yelle z Bostonu přeřízl Achillovu šlachu. Přestože rodákovi z Teplic hrozil dokonce konec kariéry, ve 38 letech je nyní plně připraven na další sezonu.

Podle Maršouna by se ostřílený veterán případnému přesunu do Ruska nebránil, přestože se o něho nadále zajímá i několik klubů v zámoří. "Robert to určitě sleduje a bavili jsme se spolu o Rusku i v souvislosti s přestupem Jirky Hudlera. Je to všechno výzva, samozřejmě nejen po sportovní stránce, ale jsou tam zároveň zajímavé i finance," doplnil Maršoun.

Pokud by k podpisu smlouvy opravdu došlo, mohl by se hlavní zbraní Omsku stát kompletní český útok. Kromě Jágra totiž v klubu i nadále pokračuje další forvard Jakub Klepiš. "Je to skutečně tak. Robert Lang by měl hrát středního útočníka v první formaci mezi Jardou a Jakubem. Je to důležité z pozice Jardy, pro něhož Omsk slíbil sehnat centra do první formace, a proto celá iniciativa vzešla hlavně od Avangardu," vysvětlil hráčský agent Jaroslav Zídek, který se podílí na odchodech hráčů do KHL.

Přestože celá věc je teprve v počátku jednání, obě strany by chtěly mít brzy jasno. "O Roberta je určitě velký zájem a bylo by skvělé, kdyby taková kapacita do Omsku přišla. Avangard si ho vybral mezi celkem třemi až čtyřmi nejzajímavějšími adepty, nyní je důležité, jak se přiblíží jeho požadavky a možnosti klubu. Ze strany hráče je již nyní něco dáno, je otázkou, jak se k tomu nyní Omsk postaví," přiblížil Zídek námluvy olympijského vítěze z Nagana a účastníka celkem čtyř olympiád.

V Evropě hrál Lang naposledy během sezony 1996/97, v níž působil v extralize v dresu pražské Sparty. Po předchozím působení v Los Angeles hájil následně také barvy Bostonu, Washingtonu, Pittsburghu, Detroitu, Chicaga a právě Montrealu. V NHL má na kontě celkem 925 utkání, v nichž si připsal 674 bodů za 252 branek a 422 asistencí.

Autor: