Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Finsko - USA 4:3. Doma, a ve finále. Na systém Seveřanů narazili i Američané

Strkanice v souboji Finska (v modrém) se Spojenými státy foto: AP

Ani tentokrát neskončí finský hokej na velké akci bez cenného kovu. Suomi si po loňském mistrovství světa a únorových olympijských hrách zahrají finále také na domácím šampionátu a vůbec poprvé v historii se budou na vlastním ledě těšit z medaile. Rozhodlo o tom na Seveřany poměrně divoké semifinále, v němž výběr hlavního trenéra Jukky Jalonena přemohl Američany 4:3. Soupeře se dozví na základě výsledku podvečerního souboje mezi Kanadou a Českem.
  13:14aktualizováno  16:42

Finsko pořádá (nebo spolupořádá) světový šampionát podeváté v historii. Po jednom sedmém místě, čtyřech pátých příčkách a třech bramborových pozicích se nyní na vlastní půdě dočká i vysněné medaile.

Kdy už také jindy než ve zlatém věku finského hokeje.

Přitom Suomi začali špatně. Rychle inkasovali a podobně jako se Slováky jim dlouho trvalo, než se dostali do tempa a prvně zaměstnali brankáře soupeře. Posléze už ovšem kontrolovali hru a od 17. minuty v duelu neprohrávali.

Finští hokejisté se radují z postupu do finále mistrovství světa.

Roli sehrála i únava Američanů. Protivníka, se kterým se domácí mužstvo potkalo dvanáct dní zpět ve skupině a hodně lehce jej pokořilo poměrem 4:1. Teď se Jalonenova družina nadřela mnohem víc. Spojené státy, které bojovaly jen se čtyřmi obránci, jim tentokrát zápas neusnadnily.

Uběhlo pouhých 64 sekund a právě jeden z kvarteta beků, Nate Schmidt, prostřelil Olkinuoru. Finskému gólmanovi clonili v předbrankovém souboji Gaudette s Hietanenem.

Američané na favorizovaný celek vlétli. Bylo vidět, že chtějí zlomit semifinálové prokletí a ukončit 62 let dlouhé čekání na cennější než bronzovou medaili z mistrovství světa.

Nepovedlo se. Zastavil je zejména obránce Dallasu Miro Heiskanen, jenž poprvé na šampionátu skóroval a přidal další dvě asistence. Podepsal se i pod rozhodující branku, kterou dal ve 46. minutě Joel Armia krátce po konci přesilové hry a využil zbytečného vyloučení Lettieriho.

Na Swaymana najednou vykoukl puk, který Armia dokonale přesně poslal mezi Schmidtovy nohy. Evropané vedli 4:2 a konečně se utrhli do dvougólového náskoku.

Američané jej pouze snížili na polovinu. Adam Gaudette při risku bez brankáře zakončoval rychlou kombinaci a střelou z první našel volný prostor mezi betony Olkinuory. Zbývaly necelé tři minuty do třetí sirény. Víc už však svěřenci Davida Quinna proti tuhé defenzivě nezvládli.

Už tak na propracovaný systém našli recept hned třikrát, a že na to Seveřané vážně nejsou moc zvyklí. Olkinuora obdržel stejný počet gólů jako během celého předchozího působení na šampionátu v Tampere. Ve 27. minutě si jej pokusem ze zápěstí do protipohybu vychutnal dvacetiletý mladík Sean Farrell.

K tomu Američané několikrát přitlačili a drželi soupeře pod zámkem. Jinak je však obranný val trápil.

Starosti jim nadělali i na opačné straně kluziště. Kromě Heiskanena skóroval také Sami Vatanen. Góly obou beků byly takřka identické. Zatímco ten první ale po průjezdu mezi dvěma bránícími hráči uspěl v 17. minutě z bekhendu, Vatanen propálil Swaymana forhendem v závěru první poloviny utkání.

Nepřehlednou situaci před brankovištěm Spojených států vyvolala aktivní čtvrtá formace Finů. Před gólmanem Jeremym Swaymanem (1) padá finský forvard Hannes Björninen (24).

Navíc se k nim přidal ještě Sakari Manninen, jenž přesnou ranou z levého kruhu poslal Finy poprvé do vedení a obrátil skóre stejně jako proti Slovákům. Ve 25. minutě dodal svým spoluhráčům klid a pohodu, na jejichž vlně se vezli až do konce.

Medaili Seveřané mají, ale splněný úkol ještě ne. Nikdo ze země tisíců jezer totiž stříbro nyní určitě nechce.

Tampere a s ním i zbytek Finska toužebně vyhlíží nedělní večer. Ve finále je čeká buď Kanada, anebo Česko.

Mistrovství světa
Semifinále 28. 5. 2022 13:20
Finsko Finsko : USA USA 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
Góly:
16:53 Heiskanen (Pesonen, Armia)
24:11 Manninen (Lehtonen, Hartikainen)
29:40 Vatanen (Pesonen, Heiskanen)
45:03 Armia (Heiskanen, Vatanen)
Góly:
01:04 Schmidt (Peeke, Tynan)
26:52 Farrell (Meyers, Se. Jones)
57:09 Gaudette (Boldy, Tynan)
Sestavy:
Olkinuora (Säteri) – Hietanen, Lehtonen, Heiskanen, Pokka, Vatanen, Friman, Ohtamaa, Lindell – Hartikainen, Manninen, Granlund (A) – Sallinen, Filppula (C), Rajala – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila (A), Björninen, Mäenalanen.
Sestavy:
Swayman (Mann) – Se. Jones (C), Hughes, Peeke, Schmidt (A) – Boldy, Hartman, Galchenyuk – Bellows, Tynan, Gaudette – Kuhlman, Meyers, Farrell – Barber, Lafferty, Watson (A) – Lettieri, Hayden, Bordeleau.

Rozhodčí: Nord, Öhlund (oba SWE) – Synek (SVK), van Oosten (CAN)

Počet diváků: 11 055

Přejít na on-line reportáž
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!