Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Oslabená Sparta padla v nájezdech

Sport

  21:21
PRAHA - Hokejisté Slavie vyhráli třetí derby v sezóně, první na ledě holešovické Tesla Arény. Poté, co si odtud odvezli v posledním měření sil debakl 0:5, dnes oslabeného soka porazili po samostatných nájezdech 3:2. Sešívaní tak mají před svým sokem jednobodový náskok na třetím místě tabulky. Sparta je pátá, mezi pražské kluby se vklínili o skóre před Holešovické Pardubice.

Tomáš Pöpperle se musel v derby pořádně ohánět, takto jej prověřil Roman Červenka. foto: ČTK

Lepší start do zápasu si svěřenci Vladimíra Růžičky ani nemohli přát. Po 47 sekundách se nechal vyloučit Vykoukal a o půl minuty později již hosté vedli 1:0 zásluhou sedmnácté trefy nejlepšího kanonýra ročníku Davida Hrušky. Oslabení Sparťané bojovali, dřeli, ale až příliš bylo znát, že chybí 6 hráčů základní sestavy.

V 16. minutě mohl Hruška vedení Slavie ještě zvýraznit, ale samostatný únik na Pöpperleho do úspěšného konce nedotáhl. Přesto se hosté dočkali. Ve 29. minutě chybovali domácí na obranné modré, slávisté bleskové otočili, vyšachovali bezbranné obránce a Doležal měl snadnou práci - 0:2.

Spartou druhá branka otřásla, sešívaní se snadno dostávali do dalších šancí. V závěru druhé třetiny se domácí z tlaku vymanili a dokonce vstřelili gól. Ten sudí Minář po konzultaci s videorozhodčím neuznal, jelikož poradce u videa neviděl puk přejít brankovou čáru.

Do poslední části vtrhnula nažhavená Sparta impozantně a hostující obranu sevřela do pevných kleští. A domácí hráči se dočkali zasloužené odměny. Během půl minuty na přelomu 48. a 49. minuty se dvakrát trefil Výborný a srovnal na 2:2. Růžička, kouč hostí, si vzal time out, ten však nezabral. Hosté hořeli a bouřící aréna hnala své bojovníky za rozhodnutím. Nepovedlo se. Na řadu přišlo prodloužení a následné nájezdy.

A v těch nemá Slavia problém. Proč? Protože má ve svých řadách specialistu jménem Jaroslav Bednář. Napoprvé sice v mini souboji dokázal domácí hrdina Výborný skóre srovnat, napodruhé již nikoliv.

Slavia vydřela výhru, kterou měla 40 minut pevně v rukou. Oslabená Sparta bojovností vyválčila alespoň bod. Na více již jen zarputilost domácích proti hokejovosti hostí nestačila.

VÝSLEDEK:
Sparta Praha - Slavia Praha 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 0:1, 2:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 48. D. Výborný (Vykoukal, Broš), 49. D. Výborný (Netík, Kafka) - 2. D. Hruška (Beránek, Kadlec), 29. Doležal (Bednář, Červenka), rozhodující nájezd Bednář. Rozhodčí: Minář - Kostka, Bláha. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:1. Diváci: 11.008.

SESTAVY:
Sparta Praha: Pöpperle - Vykoukal, Jan Hanzlík, Ptáček, Gulaši, L. Procházka, Jerofejevs - Látal, Broš, Koreis - Netík, D. Výborný, Kratěna - Hromas, Langhammer, Kafka - Mrňa, Zykin, Slaba. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Slavia Praha: Furch - Vašíček, Kadlec, J. Novák, Kolařík, Žižka, Drtina, Špelda, Sloboda - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Tomica - Micka, V. Růžička ml., Doležal - P. Jelínek, Sklenář, M. Čermák. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.

Autoři: