Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Oslabil jsem tým, to je ten nejhorší pocit, smutnil Jan Kovář

Sport

  23:14
MINSK (Od našeho zpravodaje) - Byl skleslý a v jednu chvíli se mu hlas roztřásl téměř do pláče. Jan Kovář byl smutným hrdinou zápasu s Kanadou, ve kterém ho rozhodčí podivně vyloučili na pět minut plus do konce utkání. Soupeř díky tomu vstřelil dva góly, čímž si vytvořil rozhodující náskok.

Jan Kovář (vpravo) se raduje se spoluhráči. foto: Reuters

Kovář v přesilovce bojoval o puk a nešťastně přitom trefil beka Bieksu do rtu, ze kterého crčela krev. Sám o tom ani pořádně nevěděl, proto se divil, že jde na trestnou. To ještě netušil, že to nejhorší teprve přijde.

Rusko-německá dvojice sudích mu totiž udělila trest na pět minut plus do konce utkání za sekání!

Co jste si v tu chvíli říkal?
Hodně mě to překvapilo. Krev tam byla, ale nevím, jestli by nebylo normálnější dát dvě plus dvě. Takovýhle trest byl zdrcující. Já přitom původně ani nevěděl, za co jsem vyloučený. Neuvědomuju si, že jsem protihráče trefil. Šel jsem po puku a asi ho klepnul hokejkou. Moje chyba.

ČTĚTE TAKÉ

Vyčítáte si to hodně?
Zpětně jo, nechtěl jsem to udělat. Ale bohužel se tak stalo a ovlivnilo to celý zápas. Strašně mě to mrzí.

Za rozhodčími byl kapitán Rolínek. Jak mu svůj verdikt vysvětlili?
Nevím, já jsem s ním nemluvil. Jel jsem na trestnou s vědomím, že dostávám dvě minuty. Potom to vypadalo na dvě plus dvě a rozhodčí se nakonec poradili s kanadskou střídačkou a změnili to.

Jak vám pak bylo v kabině?
To je ten nejhorší pocit, když takhle oslabíte tým a už se na zápas můžete jenom dívat. Není to nic příjemného. V šatně jsem koukal na televizi a potom jsem šel i k ledu.

Aby toho nebylo málo, zápas nedohrál ani váš bratr Jakub, který v oslabení dostal dva góly a nedochytal. Přitom to byl váš první společný zápas na mistrovství světa.
Ideální to nebylo, to je jasné. Samozřejmě mě to mrzí a je jedno, jestli to byl náš první zápas nebo ne. Prostě to dopadlo špatně.

Jako mužstvo hrajete dobře, ale bohužel nemáte body. Jak moc velký tlak to na vás vytváří, když teď musíte porazit slabší soupeře?
Věděli jsme, že musíme hrát se všemi soupeři na vítězství. Bohužel se to nepodařilo. Důležité bude porazit někoho ze silných soupeřů ve čtvrtfinále.

Utkání skupiny A na mistrovství světa v hokeji ČR - Kanada 12. května v Minsku. Zleva Ondřej Vitásek a brankář Jakub Kovář z ČR.

Je příjemné aspoň vědomí, že předvádíte dobré výkony a že se máte od čeho odpíchnout?
Tak je to furt lepší, než kdybychom nehráli úplně dobře. Naše hra se trošku zlepšila, musíme se teď dobře připravit na další zápasy.

Jste typ, který nadává, nebo propadáte bezmoci?
Naštvání ve mně je určitě. Minulost už člověk neovlivní. Strašně mě mrzí, že jsem kluky takhle oslabil, ale nebudu propadat depresi, jsme pořád na začátku turnaje.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...