Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Pár sekund a Jágr měl po sezoně

Sport

  19:51
KAZAŇ - Pouze patnáct sekund dělilo hokejisty Omsku od postupu do semifinále Kontinentální ligy. V rozhodujícím pátém čtvrtfinálovém utkání dnes Jaromír Jágr a spol. vedli na ledě Kazaně 2:1, ale nakonec prohráli 2:3 v prodloužení. Porážku neodvrátila ani česká hvězda, která pomohla otočit nepříznivý stav 0:1 gólem a přihrávkou.

Jágr právě střílí branku. foto: www.hawk.ru

Ohlasy
"Omská pohádka skončila v Kazani," píše na své internetové stránce ruský list Sport-Express, který píše o "bláznivém" zápase, v němž nakonec Kazaň dokázala vyrvat Avangardu vítězství. List však oceňuje výkon sibiřského celku, který se nenechal zlomit poté, co byl v předchozím utkání na domácím ledě "rozdrcen na prach" po výsledku 1:11 a v Kazani bojoval "se vztyčenou hlavou". "Vynikl ten, od kterého se čekalo nejvíc - Jágr vstřelil nádherný gól," konstatuje reportér. "Takových pět zápasů v historii ruských klubů ještě nebylo! Hokejové Rusko si vychutnalo každou epizodu. Prodloužení sice vyhrála Kazaň, ale to už bylo jen vítězství hrubé kaučukové hmoty. Morálním vítězem byl někdo úplně jiný," míní Sport-Express a lituje, že "hlavní hrdinové opustili scénu příliš brzy". "Nehráli jsme hůře, ale soupeř byl důstojný. Je to hra, víc se nedá říct," řekl mluvčí Avangardu Arkadij Alexejev. Na dalším Jágrově působení v sibiřském týmu se podle něj nic nemění, český útočník má v Omsku smlouvu ještě na rok.

Pro Jágra tak skončila klubová sezona stejně jako pro jeho kolegu z útoku Jakuba Klepiše, který se podílel asistencí na brance svého krajana, a gólmana Adama Svobodu. Jágr by si měl podle svých dřívějších vyjádření v tomto ročníku zahrát ještě za reprezentaci na mistrovství světa ve Švýcarsku.

Omsk se sice oklepal ze sobotního debaklu 1:11, ale dobře rozehranou sérii s druhým nejlepším týmem základní části nakonec k úspěšnému konci nedovedl.

Avangardu, jenž prošel do play off na poslední chvíli, se tak nepovedlo navázat na předchozí senzační vyřazení nejlepšího celku dlouhodobé části soutěže Ufy.

Rozhodující zápas přitom dlouho vypadal pro Omsk nadějně. Inkasoval sice jako první v desáté minutě, ale ve druhé třetině Jágr nejprve po pěkné akci vyrovnal a vzápětí pomohl ke gólu Dmitriji Rjabykinovi.

Omsk, za který chytal Alexandr Fomičev, pak těsné vedení dlouho držel, než v čase 59:45 udeřil ranou od modré obránce Ilja Nikulin. Prodloužení ukončil už po dvou minutách a osmi sekundách Oleg Petrov.

Kazaň, která jako jediná ze semifinalistů nemá v týmu žádného Čecha, vyzve v semifinále Dynamo Moskva vedené koučem Vladimírem Vůjtkem, mezi jeho svěřence patří i Karel Rachůnek a Petr Čajánek. Druhou dvojici tvoří Jaroslavl s dvojicí Zbyněk Irgl - Josef Vašíček a Magnitogorsk, který má v kádru trio útočníků Jan Marek, Jaroslav Kudrna a Tomáš Rolinek.

Pátý zápas čtvrtfinále Kontinentální hokejové ligy: Kazaň - Omsk 3:2 v prodl. (za hosty Jágr 1+1, Klepiš 0+1), konečný stav série 3:2.

Autor: