Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Patera: Souhra s Jágrem? Je to můj druhý vrchol kariéry

Sport

  9:30
KLADNO - Hokejový útočník Pavel Patera prožívá v 41 letech druhý vrchol své kariéry. Čtyřnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana aktuálně nastupuje v elitním útoku Kladna společně s Jaromírem Jágrem a Tomášem Plekancem a hvězdné spoluhráče si nemůže vynachválit. Dnes se navíc gólem a asistencí podílel na výhře Rytířů nad Libercem, po které se Kladno posunulo na druhé místo v tabulce.

Kladno - Liberec (Patera) foto: ČTK

"Po sezonách, kdy jsem byl kdysi dávno v reprezentaci, je to asi můj druhý vrchol kariéry. Co k nim dodat? Jsou to pomalu největší hvězdy NHL a já jsem vyhrál loterii a jsem u nich," řekl Patera.

Po posunu do první formace nehraje na centru, ale na křídle. "Kluci to vždy zavezou (do útočného pásma) a já se můžu jen starat o to, abych neztrácel puky. Mám méně práce v mezihře," přiznal. "Teď mám na ledě až moc prostoru. Někdy nevím, co s pukem," smál se.

Z dnešní výhry měl Patera radost i proto, že obránce Marek Židlický hrál naposledy před pondělním odletem do zámoří. Kladno navíc hrálo ve speciálních zlatých dresech.

"Liberec hrál ale velmi velmi dobře. V předešlých zápasech, které jsme doma prohráli, nehráli soupeři tak dobře jako oni. Ale my jsme hráli špatně. Jsou to zlaté tři body," řekl Patera.

Jako v 90. letech

Ocenil, že Severočeši se na Kladno dobře takticky připravili. "Výborně bruslili a možná dvě třetiny měli lepší pohyb. Naštěstí se nám pak povedla přesilovka a oni to museli otevřít," uvedl.

Kladno se posunulo na druhé místo a většina zkušených hráčů si to užívá. "Po sezonách, kdy jsme byli na chvostu. Naposledy se nám to povedlo, když jsem začínal. V 90. letech. Je to nádhera, ale je to teprve půlka sezony a ve druhé se může stát cokoliv. Musíme makat dále," řekl Patera, který se do mateřského klubu vrátil v roce 2004 z ruského angažmá v Omsku. Dvě sezony před anabází v Avangardu působil v NHL.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!