Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Přetrvávající smůla. Francouz si v této sezoně už nezachytá, vrací se do Česka

Pavel Francouz opravuje masku v utkání s Carolinou. foto: AP

Český brankář Pavel Francouz odcestoval ze zámoří zpátky do Česka, na vině je táhlé zranění v dolní části těla. To ho v aktuální sezoně nepustilo a ani už nepustí do jediného zápasu. „Je to hodně frustrující situace, jsem ohromně zklamaný,“ smutní gólman.
  11:16

Poslední utkání odehrál Francouz 10. dubna, proti Anaheimu vychytal vítězství v prodloužení. A na dlouhou dobu bude také posledním.

V květnu absolvoval operaci přitahovače, zdali však zákrok souvisí i se současnými strastmi, Francouz neuvedl. „Jedná se o zranění ve spodní části těla, dohodli jsme se s Coloradem, že ho nebudeme blíž specifikovat,“ řekl v nahrávce pro média.

Organizace Francouze na rekonvalescenci poslala domů. „To mi pomůže, budu v blízkosti své rodiny i přátel a kamarádů,“ děkoval český gólman.

Třiatřicetiletého brankáře svazují zranění takřka celou jeho zámořskou kariéru. Jen v úvodních dvou sezonách, kdy se nejprve rozchytával na farmě, odkud si ho po roce vytáhlo Colorado jako dvojku do NHL, neabsentoval.

Pavel Francouz v bráně Colorado Avalanche

Sezonu 2020/21 vynechal celou, v následující dvou ročnících odchytal v NHL jen 37 zápasů. „Je to hodně frustrující situace, jsem ohromně zklamaný, že jsem mimo až do konce sezony. Na druhou stranu zkušenosti se zraněními z poslední doby mám, tak se to snažím brát sportovně,“ přiznal.

Nicméně vleklé zdravotní patálie mohou Francouzovu kariéru v zámoří nadobro uzavřít. Po sezoně mu vyprší dvouletý kontrakt za čtyři miliony dolarů. Avalanche aktuálně sází na ruský tandem Alexandar Georgijev, Ivan Prosvetov, v záloze čeká třeba mladý Justus Annunen z Finska.

„Budu s Coloradem dál v kontaktu, budu situaci konzultovat s našimi doktory. Tým budu sledovat a fandit mu. Vypadá opět dobře poskládaný, sezonu začal velmi dobře a doufám, že v tom bude pokračovat. Moc bych klukům přál úspěch,“ sdělil.

Avalanche za poslední roky vybudovaly mimořádně silný tým, který minimálně v posledních čtyřech letech patřil mezi horké kandidáty na zisk Stanley Cupu. V roce 2022 svou roli favorita naplnily.

A byl u toho také Francouz, který sekundoval kolegovi Darcymu Kuemperovi. Vychytal šest výher ze šesti zápasů, do kterých od začátku nastoupil. Trofej poté přijel ukázat do Plzně.

Zdali se podobnému okamžiku ještě zkušený brankář alespoň přiblíží, nebo se vrátí po sezoně do Evropy, ukáže nejspíše následující jaro.

Autor: