Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jeep, pivo a Stanley Cup. Francouz slavil s trofejí v rodné Plzni

Sport

  14:14aktualizováno  15:58
Nasedl do Jeepu a s úsměvem projížděl nádvořím plzeňského pivovaru. Pavel Francouz přivezl Stanley Cup pro vítěze hokejové NHL. Ale nepředstavujte si, že osedlal moderní vozidlo. Tohle byla klasika. Willys, kterým se za druhé světové války proháněli po západě Čech američtí vojáci, zatímco dostávali zemi ze spárů nacistů.

Levou rukou mával fanouškům, odhadem několika tisícovkám. Pravou měl přitisknutou na poháru, na němž ovšem chybí jména hokejistů Colorada, letošních králů zámořské soutěže. Hned při spontánních oslavách jej na ledě totiž Nicolas Aube-Kubel poničil.

„Stanley Cup museli opravit. Vyměnili spodní část, paní tam jen narychlo stihla vyrýt název týmu,“ vykládal z pódia vystavěným přímo před známou pivovarskou bránou.

Plzeňský rodák měl jasno, kam trofej Lorda Stanleyho přiveze ukázat. Litvínov musel prominout, nabitý itinerář dovolil jen jedno město. V sobotu se už bude pohár prohánět Německem.

Pavel Francouz se Stanley Cupem nad hlavou při příchodu před dav fanoušků.

Vítězné oslavy Francouz táhl. Spoluhráč Erik Johnson jej naprášil, že jakmile šlo o dovádění, byl dvaatřicetiletý gólman jedničkou.

„Tak pozor, nejvíc opilý jsem nebyl! Ale nejrychleji ano, tři drinky stačily,“ usmíval se.

Chvíli mu trvalo, než vstřebal, čeho s Avalanche dosáhl. Ještě čtyři roky zpátky ničil soupeřovy střelce v Kontinentální lize, do zámoří měl daleko.

Zmítala ho zranění, jenže Francouz se nedal. V play off zaskakoval za parťáka Darcyho Kuempera perfektně, teď si mohl užít parádní domácí party na speciálním místě.

„Pro Plzeňáky je pivovar ikonický, navíc s pivem bývá dobrá nálada,“ prohodil.

Ještě dlouho mu bude v uších znít neustále se opakující popěvek.

„Pavéél Francouz olééé!“

Jen ruce už ho trochu bolely, jak musel neustále zvedat pohár nad hlavu. Ovšem takový pocit se neomrzí ani postopadesáté.

„Ani nedokážu popsat, jak jsem se cítil, když jsem svůj odraz ve Stanley Cupu poprvé uviděl...,“ dojímal sám sebe.

Okamžitě přiznal, že jedním triumfem to pro něj nekončí. Věří, že za rok se Colorado porve o obhajobu. A třeba nekřepčil v plzeňském pivovaru naposledy. „Vyhrát Stanley Cup, to je jako droga. Chcete prostě víc a víc,“ přiznal.

Francouzovi přišly gratulovat zástupy plzeňských osobností. Na pódiu se vystřídali sládek Václav Berka nebo Jindřich Staněk s Pavlem Horváthem jakožto zástupci fotbalové Viktorie. S fotoaparátem v ruce akci dokumentoval hokejový obránce Andrej Šustr, vytáhlý plzeňský rodák, který nedávno podepsal smlouvu s Minnesotou.

Pivovarské nádvoří se zaplnilo až nečekaně, když vezmeme v potaz, že akce startovala v pátek po poledni. „Člověk by řekl, že lidé budou pracovat, když se teď všechno zdražuje,“ rozesmál se Šustr, Francouzův spolužák ze školy.

Ke Stanley Cupu se dvaatřicetiletý gólman chová obezřetně. „Viděl jsem, že kluci z něj jedli třeba guláš nebo ovesnou kaši, ale jde o kus historie, já bych si to nedovolil,“ prohlásil.

Na pódiu zavzpomínal na historku s Dominikem Haškem, který slavnou trofej před dvaceti lety „utopil“ v bazénu. „Ale my jsme ji taky trochu poškodili. Proto na ní zatím nemáme jména, je tam jen název klubu,“ prozradil.

Francouz se do branky v play off dostal celkem sedmkrát, zaskakoval za zraněného Kuempera. Pokud zápas mezi tyčemi začínal, ani jednou neprohrál.

Díky dominanci Avalanche se Stanley Cup po necelém roce vrátil zpět do Česka, kam ho naposledy přivezlo duo z Tampy Ondřej Palát a Jan Rutta. Trofej se tehdy dostala do Frýdku-Místku, Písku a Prahy.

Autoři: ,

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...