Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Slavia je v semifinále. Sparta i Plzeň si vynutily 7. zápas

Sport

  20:09aktualizováno  22:05
LITVÍNOV - Dvě čtvrtfinálové série hokejové extraligy budou muset rozhodnout až poslední sedmé zápasy. Sparta doma porazila Třinec 3:1, čímž srovnala na 3:3 na utkání, což se povedlo i Plzni, jež zvítězila v Litvínově 5:2. Postup si ale naopak zajistila Slavia, když v pátém utkání rozhodla o účasti v semifinále přesvědčivou výhrou 4:0.

Slavia. foto: ČTK

Slavia nastoupila bez Kopřivy, který v dosavadních čtyřech zápasech série pustil jen dvě branky. V kladenské sestavě chyběli obránci Černošek, Doudera a útočník Melka. Naopak poprvé od třetího zápasu předkola se vrátil Rytířům bek Piskáček.

Slavia - Kladno 4:0

Útočník Slavie Vladimír Růžička.

Branky a nahrávky: 30. Micka (Kempný, Kolařík), 38. Žejdl (Kempný, Krenželok), 54. V. Růžička mladší (Kempný), 55. V. Růžička ml. Rozhodčí: Kalivoda, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:3. Využití: 3:0. Diváci: 6386. Konečný stav série: 4:1.

Sestavy: Slavia: Furch - Kadlec, Kučný, Kuboš, Holub, Kolařík, Kempný - Micka, P. Jelínek, Tomica - Hertl, V. Růžička ml., Sklenář - Žejdl, Alinč, Krenželok - Stránský, Skokan, Poletín. Trenéři: V. Růžička st., Weissmann a Beránek.

Kladno: Chábera - L. Procházka, David Růžička, P. Hořava, Piskáček, Macholda, Kužel, Kameš - Jass, Lukáč, M. Látal - Eberle, Patera, Kuchler - Valský, Dragoun, Rudovský - Strnad, Dalecký, Kuchejda. Trenéři: Vojta, Tatíček a Kopecký.

 V úvodu měli šanci slávisté Tomica a Poletín, na druhé straně se dostal do dobré střelecké pozice Kuchler, ale zakončení se mu nepovedlo. Slavia se pak ubránila při Jelínkově vyloučení. V 11. minutě otestoval Cháberu od modré čáry Kolařík. Kladno mělo velké šance v 16. minutě, kdy nejdříve dorážel Kužel a pak osamocený Kuchler zamířil bekhendem do Furcha.

V úvodu druhého dějství měla Slavia převahu a ve 24. minutě pomohla hostům po Kubošově tečované střele od modré čáry horní tyč. Po Piskáčkově chybě pak přestřelil Skokan. Na druhé straně se málem dostal do úniku Patera a slávistického gólmana ohrozil Kužel.

V polovině utkání se ale radovali domácí. Z levé strany od mantinelu vystřelil Kempný a Micka jeho ránu tečoval za Cháberova záda. Vzápětí měl další šanci Hertl. Při Žejdlově vyloučení pak zahrozil v oslabení Jelínek.

Rytíři se do šancí nedostávali a až na konci přesilovky se snažil prosadit před brankovištěm Valský. Při jeho vyloučení Pražané zvýšili, když se prosadil před kladenskou brankou Žejdl a doklepl puk do odkryté branky.

V závěrečném dějství si Slavia hlídala náskok a šancí bylo minimum. V 52. minutě sice dostal Lukáč puk za Furchova záda, ale bylo to až v přerušené hře po faulu Procházky. Největší šanci měl vzápětí v oslabení Valský, jeho únik však skončil na betonech slávistického gólmana.

V pokračující přesilovce naopak pečetil výhru do odkryté branky Vladimír Růžička. Ten pak za pomoci teče hostů využil i třetí přesilovku Pražanů v zápase. Slavia dosáhla na postup mezi nejlepší čtyři týmy extraligy popáté za posledních šest let, pouze minulá sezona se jí nepovedla a hrála ve skupině o udržení.

Spartu spasil Bahenský

Oceláři nasadili do třetího zápasu na Spartě nečekaně brankáře Hrubce, který si hned z prvního duelu série odnesl zlomeninu nosu a podočnicového oblouku a podle následujících zpráv měl několik týdnů v sestavě Třince chybět. Jeho náhradník Hamerlík však podle všeho není taky zdravotně fit, proto musel již deset dní po zranění do branky Hrubec.

Sparta - Třinec 3:1

Sparta - Třinec.

Branky a nahrávky: 13. Pilař (Bahenský, Jánský), 35. Bahenský (Forman, Krstev), 56. Jánský z trest. střílení - 36. Zagrapan (Hrňa, Orsava). Rozhodčí: Šír, Hodek - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 3:7, navíc Roth (Třinec) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 9880. Stav série: 3:3.

Sestavy: Sparta: Pinc - Pilař, Sičák, Hunkes, Gřegořek, Philipp, Jan Hanzlík, Krstev - P. Ton, J. Hlinka, Tenkrát - Pacovský, Broš, Jar. Svoboda - S. Treille, Přibyl, I. Rachůnek - Jánský, Bahenský, Forman, od 30. min. navíc D. Kočí. Trenéři: Jandač a Votruba.

Třinec: Hrubec - Hrabal, Zíb, Roth, Galvas, Ovčačík, Klouček, Lojek, Kania - M. Růžička, Bonk, Varaďa - Klimenta, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Rákos - Orsava, Zagrapan, Hrňa. Trenéři: Turek a Janků.

I v brankovišti Sparty došlo ke změně, místo Melicherčíka nastoupil Pinc, jenž se zranil pro změnu v druhém duelu, který nedokončil po otřesu mozku.

V první třetině měl však výrazně méně práce než Hrubec. Sparta přestála úvodní přesilovku soupeře a poté byl aktivní zejména Rachůnek. Ani jednu ze svých tří slibných příležitostí však v úvodní části nevyužil.

Přesto se domácí dostali do vedení. Ve 13. minutě skončila za Hrubcovými zády střela Pilaře od modré čáry. Sparťanský bek využil zakrytého výhledu brankáře soupeře a připsal si pátý gól v sérii. Na začátku druhé části mohli domácí zvýšit vedení v přesilové hře, 22 sekund hráli dokonce v pěti proti třem, druhou branku ale nepřidali. Oba týmy poměrně často zaměstnávaly brankáře, skóre se ale změnilo až ve 35. minutě, kdy Forman připravil ideální šanci pro Bahenského.

Z dvoubrankového vedení se však Sparta neradovala dlouho, již po 59 sekundách snížil na 1:2 z pohledu Ocelářů Zagrapan. V té době už domácí hráli bez Hunkese, jenž odstoupil po Polanského faulu s otřesem mozku. Kouč Jandač tak měl k dispozici jen šest beků. Defenziva domácích i tak ale přežila dvě přesilové hry soupeře na přelomu druhé a třetí třetiny, při druhé dokonce mohl z brejku udeřit Rachůnek, ani tentokrát ale Hrubce nepřekonal.

V oslabení mohli udeřit i hosté, Peterek s Rákosem ale své přečíslení ideálně nezakončili. V 52. minutě dostal vyšší trest za faul kolenem Roth na Pilaře a Sparta si díky tomu zahrála 76 sekund v pěti proti třem, ani tentokrát však výhodu nevyužila. V pokračující klasické výhodě však Zíb hodil zlomenou hokejku proti puku a rozhodčí nařídili trestné střílení, které Jánský bezpečně proměnil. Pět minut před koncem tak Pražané vedli 3:1 a náskok až do konce udrželi.

Plzni pomohly dva góly Straky

Pro Plzeň přišla velmi záhy po úvodním buly rána v podobě odstoupení zraněného útočníka Kratěny. Po faulu Slováka na začátku páté minuty si Litvínov zahrál první přesilovku, v níž dvakrát zahrozil Lukeš, ostře pálil také Ručinský, ale Mazancova lapačka byla dostatečně rychlá.

Litvínov - Plzeň 2:5

Brankář Plzně Marek Mazanec.

Branky a nahrávky: 10. Piroš (J. Černý, Rapáč), 29. J. Černý - 19. Jan Kovář, 30. Martin Straka z trest. střílení, 40. Johnson (J. Jeřábek, Jan Kovář), 42. Lev (Pletka, Vampola), 43. Martin Straka (Johnson, Jan Kovář). Rozhodčí: Minář, Mikula - Kostka, Bláha. Vyloučení: 4:6, navíc J. Černý (Litvínov) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 7200 (vyprodáno). Stav série: 3:3.

Litvínov: Francouz - Kousalík, Kubát, Stříteský, Sklenička, Gula, Brejčák, Posmyk, Jareš - Rapáč, Hübl, Lukeš - J. Černý, Piroš, Ručinský - Gerhát, Lapšanský, R. Pšurný - Martynek, Hanzl, Trávníček. Trenéři: V. Jeřábek a Rosol.

Plzeň: Mazanec - Slovák, Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, St. Pierre, Mozík, Frolo - Johnson, Jan Kovář, Martin Straka - Kratěna, Vampola, Pletka - Petruška, Kašpařík, Vlasák - Hollweg, Lev, Dvořák. Trenéři: Razým, Michal Straka, J. Špaček a Pejchar.

Severočeši byli směrem dopředu mnohem aktivnější a brzy si vynutili další početní výhodu. Krátce po jejím skončení šli také v 10. minutě do vedení zásluhou pohotového zakončení Piroše. Úspěšný střelec poté chytře tečoval, ovšem jen do boční sítě. Slibnou šanci spálil Rapáč. V 18. minutě mohli domácí zvýšit při další přesilovce, jenže místo toho utekl kotouč Posmykovi a Kovář při zakončení svého úniku procedil puk za Francouze.

Hned v úvodu druhé části pykal za krosček Lukeš a Indiáni si zahráli první přesilovku, jenže bez náznaku větší gólové šance. Ve 29. minutě se puk po plzeňské rozehrávce odražené od sudího Mináře dostal k Černému a ten před Mazancem prokázal skvělé ruce - 2:1. Už po 81 vteřinách bylo ale vyrovnáno, když si Jareš pomohl při bránění Straky hákováním a hostující kapitán nařízené trestné střílení se štěstím proměnil ranou na vyrážečku.

Plzeňští oproti vlažném výkonu z úvodního dějství výrazně ožili a do sedla je navíc stihl posadit Johnson, který 34 sekund před druhou přestávkou využil přesilovku při trestu Černého, jenž navíc za zásah do oblasti hlavy a krku dostal osobní desetiminutový trest.

Odhodlání domácích při pokusu o zvrat, s nímž nastupovali opět na led, ve třetí třetině velice záhy zmizelo. V polovině 42. minuty přidal čtvrtou plzeňskou trefu Lev, ale ani to ještě nebylo ze strany hostů vše. O 49 sekund později přidal svůj druhý dnešní zásah po další chybě domácí obrany Straka a definitivně tak soupeře zlomil.

Verva se poté ještě snažila vrátit do utkání, ale v její hře chyběla lehkost a snížení nepřišlo ani z přesilovek, takže Plzeň neměla větší potíže uhlídat bezpečný rozdíl ve skóre.

Autoři: ,