Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Plzeň opět vyhrála v Třinci, Kometa oplatila Liberci prohru v prodloužení

Sport

  19:36
Třinec / Praha - Hokejisté Třince nezvládli ani druhý domácí duel v semifinále play off extraligy. Oceláři podlehli Plzni 2:3 a Západočeši vedou v sérii 2:0 na zápasy. Autorem vítězného gólu byl ve 47. minutě Miroslav Indrák, dvě asistence si připsal Jan Kovář.

Třinecký Guntis Galvins byl tvrdě naražen na mantinel Janem Eberlem. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

HC Oceláři Třinec - HC Škoda Plzeň 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 33. M. Kovařčík (Svačina, Dravecký), 51. Martin Růžička (P. Vrána, Chmielewski) - 9. Gulaš (Jan Kovář, V. Nedorost), 19. D. Kindl (V. Němec, N. Jones), 47. Indrák (Kracík, Jan Kovář). Rozhodčí: Pešina, Pražák - Hynek, Zíka. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:2. Diváci: 5091. Stav série: 0:2.

Třinec: Hrubec - Roth, M. Doudera, D. Musil, Galvinš, Matyáš, Dravecký, Adámek - Martin Růžička, P. Vrána, Svačina - Hrňa, Werek, Chmielewski - Š. Novotný, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala.

Plzeň: D. Frodl - N. Jones, Moravčík, Čerešňák, Pulpán, Vráblík, Allen - Gulaš, Jan Kovář, Pour - Indrák, Kracík, V. Němec - D. Kindl, V. Nedorost, Kantner - Eberle, Kodýtek, P. Straka.

Třinec ve druhém utkání sáhl k drobným změnám v sestavě; útočník Dravecký se při dlouhodobější absenci beků Krajíčka a Gernáta vrátil k alternaci v obraně, ale události znovu rychle nabíraly středeční spád.

S chutí hrající Plzeň bez milosti trestala každou chybu a pobídku k přečíslení. Během krátké přesilovky v deváté minutě Kovář naservíroval jako na zlatém podnosu puk před bránu Gulašovi, který pouze správně nastavil hůl.

Plzeňští byli v ofenzivě znovu velmi nebezpeční, výborně bruslili a jednoduchou hrou ve svém pásmu nepouštěli Třinec do souvislého tlaku. Až v 15. minutě Adamský vypíchl puk v oslabení, ale ze sólového nájezdu bekhendem Frodla nepřekonal a nepovedlo se to ani dorážejícímu Vránovi.

A 64 sekund před koncem první třetiny přišla další plzeňská sprcha - hosté opět v početní výhodě rozebrali třineckou obranu a Kindl měl podobně jako Gulaš po perfektním pasu Němce snadný úkol zacílit odkrytou branku.

Hosté i ve druhé části aktivním výkonem drásali třinecké nervy a nedotáhli několik situací, které mohly přinést i třígólový náskok. V 32. minutě se ale Indiáni nechali unést ofenzivou i ve vlastním oslabení a Oceláři otevřenou obranu okamžitě využili. Michal Kovařčík milimetrově přesným švihem zavěsil do horního růžku.

Třinecký Vladimír Dravecký (spadla mu přilba) v souboji s plzeňským Matyášem Kantnerem.

Po vyrovnání Třinec sahal v úvodu třetí části - v přesilovce ale puk před prázdnou bránou netrefil Cienciala. A sotva se hosté vrátili do pěti, podnikli rychlý výpad, který dorážkou z úhlu pod horní tyč dokončil Indrák.

Domácí v 51. minutě vrátil do hry pohotovým příklepem Růžička, jehož trefu mohl vzápětí znegovat Gulaš, ale sám před Hrubcem zaváhal. Výborně bruslící hosté ale v závěru takřka nic víc soupeři nedovolili. I když Třinec necelé dvě minuty před koncem sáhl k power play, žádnou šanci si nevytvořil a naopak hosté několikrát minuli prázdnou klec.

Porážku v prodloužení Kometa oplatila

Druhé utkání začalo oproti středě mnohem opatrněji. Do první šance se dostal v 6. minutě Mueller, brankář Will byl ale připravený. Oba týmy pak hrozily v přesilových hrách, Kometa hrála 34 sekund dokonce v pěti proti třem, Erat ale trefil jen tyč.

Bílí Tygři Liberec - HC Kometa Brno 2:3 v prodl. (0:0, 2:1, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 21. L. Krenželok (Zachar, P. Jelínek), 38. Zachar (L. Krenželok) - 35. Dočekal (Malec), 51. Orsava, 70. Mueller (P. Holík). Rozhodčí: Hradil, Jeřábek - Brejcha, D. Jelínek. Vyloučení: 7:4. Bez využití. Diváci: 7500 (vyprodáno). Stav série: 1:1.

Liberec: Will - Kolmann, Derner, Hanousek, Šmíd, Havlín, Ševc, Doherty - Zachar, P. Jelínek, L. Krenželok - Ordoš, L. Hudáček, Birner - Lenc, Filippi, M. Kvapil - Lakatoš, Redenbach, J. Vlach.

Brno: Čiliak - O. Němec, Baranka, Štencel, Gulaši, Z. Michálek, Bartejs, Malec - Mueller, P. Holík, Zaťovič - Orsava, M. Erat, Plášek - Vondráček, L. Čermák, Dočekal - Köhler, Kusko, Mallet.

V polovině první třetiny mohl otevřít skóre Kvapil z trestného střílení, Čiliak ale jeho pokus vyrazil. Při Gulašiho vyloučení se do brejku dostali osamocení Čermák s Dočekalem, vůbec ale nezakončili. Při Holíkově vyloučení měl gól na hokejce Lenc, Čiliak však předvedl skvělý zákrok.

Hned po 17 sekundách druhé části jej ale překonal Krenželok, jenž využil přesnou přihrávku Zachara z otočky. Kometa ale postupně převzala iniciativu a nakonec se hostům podařilo i vyrovnat. Will sice několikrát svůj tým podržel, na Dočekalovu teč ale zareagovat nestihl.

Chyba Baranky pomohla Tygrům zpět do vedení. Krenželok vystihl jeho rozehrávku a se Zacharem zvládli přečíslení dva na jednoho ukázkově.

Kometa se musela opět tlačit do útoku. Obětavě hrající Severočeši přežili čtyřminutový trest Vlacha a v 50. minutě mohli opět udeřit. Osamocený Hudáček ale Čiliaka nepřekonal a o minutu později toho litoval ještě víc. Pohotově dorážející Orsava totiž vyrovnal.

Michal Birner se snaží oklamat brněnského brankáře Marka Čiliaka.

V závěru normální hrací doby mohli domácí rozhodnout v početní výhodě, Bartejsovo vyloučení ale ani přes velký tlak nevyužili. V čase 59:41 na trestnou lavici putoval Jelínek, v prodloužení k němu navíc usedl Ševc, jenž faulem zabránil Zaťovičovi ve skórování. Domácí se ale ubránili ve třech a poté i ve čtyřech. Úřadující mistr se přesto nakonec výhry dočkal. V 70. minutě prostřelil Willa Mueller.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.