Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Premiéry Dominátorovi nevycházejí, nyní jej čeká Zlín

Sport

  16:25
PRAHA - VIDEO Až dnes odstartuje na sedmi stadionech letošní, již sedmnáctý, ročník hokejové extraligy, pozornost téměř všech fanoušků bude upřena do pardubické ČEZ Arény. Důvod je jasný. Po devatenácti letech ( nepočítáme-li dva zápasy během výluky na podzim roku 1994) se do extraligy vrací jeden z nejlepších brankářů světové historie – Dominik Hašek. Jak si povede? A jak se mu dařilo v jeho premiérových startech?

Brankář Dominik Hašek zasahuje ve své obnovené premiéře na českém ledě v pohárovém utkání na stadionu ve Vrchlabí. foto: ČTK

Extraligový debut - Sparta 5:2 Pardubice (1.12.1981):
Píše se první prosincový den roku 1981, když do poslední třetiny zápasu na Spartě nahrazuje v pardubické brance Kečkeše teprve šestnáctiletý hubený mladík. Na zádech má číslo 9 a jmenovku Hašek. Mladý Dominik již porážce svého týmu zabránit nedokázal, ve 46. minutě mu první gól v extraligové kariéře střílí Tomáš Netík starší.

Reprezentační debut - Švédsko 3:2 ČSSR (15.2.1983):
V polovině sezony 1982/1983 dostává stále ještě osmnáctiletý Hašek první reprezentační pozvánku. V národním dresu si tehdy již pardubická jednička odbyla debut v přátelském zápase proti Švédsku v Göteborgu. Nejmladší gólman v československé i české historii si odnesl ocenění hráče zápasu, přestože domácí zvítězi 3:2. Ve stejném roce se dostal po boku Jiřího Králíka také na MS, kde odehrál dvě utkání, proti SSSR (1:5) a Itálii (zde vychytal svou první reprezentační nulu). O pár měsíců jej v NHL draftovalo Chicago.

Olympijský debut – ČSSR 7:5 USA (15.2. 1988):
Československým hokejistům se kanadská olympiáda příliš nevyvedla, přesto měla pro Haška jedno příjemné kouzlo. První start v kolébce hokeje, navíc se jednalo o první vítěznou "premiéru". Mimochodem přesně pět let poté, co si připsal první reprezentační start.

Debut v NHL – Chicago 1:1 Hartford (6.11. 1990):
Po nepovedené sezoně 1989/90 v Jihlavě (kam odešel na vojnu), kde končil rozhádán s vedením i koučem Augustou, odešel pětadvacetiletý brankář do NHL. V týmu Chicaga ovšem příliš šancí nedostával, jasnou jedničkou byl kanadský Ed Belfour (na konci vyhlášen nejlepším gólmanem i nováčkem roku). Přesto se dočkal i Hašek, na začátku listopadu si odbyl zámořskou premiéru s číslem 34 (39 začal používat až o dva roky později v Buffalu) proti Hartfordu a nevedl si zle, inkasoval pouze jednou.

Obnovená extraligová premiéra – Pardubice ?:? Zlín (9.9. 2009):
Opět s devítkou na zádech, jako dvojnásobný nejlepší hráč NHL, šestinásobný nejlepší gólman, dvojnásobný držitel Stanley Cupu, olympijský vítěz a legenda světového hokeje, nastoupí v dresu milovaných Pardubic doma proti Zlínu. Kruh se uzavřel. Jak si povede tentokrát?

BONUS – TOP 10 MOMENTŮ V KARIÉŘE DOMINIKA HAŠKA:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!