Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pět sparťanů i medailisté z loňska. Jalonen nominoval na přípravu před MS

Čeští hokejisté se radují z proměněné přesilové hry, ve které se prosadil Jiří Černoch. foto: Reuters

Finský trenér Kari Jalonen poskládal nominaci na přípravný kemp před mistrovstvím světa v hokeji. V sedmadvacetičlenném výběru, který vyrazí do akce 13. dubna proti Německu, nechybí ani pět medailistů z loňského šampionátu. Další členové bronzového týmu se k reprezentaci připojí v nadcházejících týdnech.
  13:24

Národní mužstvo se sejde v sobotu 8. dubna v Plzni. Jalonenovi se bude hlásit osmnáct hráčů z extraligy včetně pěti sparťanů a tři jména ze švédské, finské i švýcarské nejvyšší soutěže.

Finský kouč potenciální kandidáty pro reprezentaci v uplynulých měsících bedlivě sledoval, v rámci extraligy navštívil hned čtyřicet utkání.

„Během letošního ročníku jsme měli s asistenty možnost vidět, jak se srovná s hokejem na mezinárodní úrovni až 60 českých hráčů. A právě na základě toho jsme tvořili nominaci pro první kemp před MS.“

Jalonen opět ukázal na obránce Michala Jordána a útočníky Jiřího Černocha, Jakuba Fleka, Jiřího Smejkala a Michaela Špačka, kteří před rokem pomohli k ukončení desetiletého čekání na medaili ze světového šampionátu.

Bronz získali v Tampere také Roman Červenka, Hynek Zohorna, Tomáš Kundrátek, Jan Ščotka a Michal Kempný, kteří by měli doplnit reprezentaci v dalších týdnech.

„Na základě individuálních rozhovorů s nimi jsme se rozhodli, že by se do přípravy měli zapojit až v jejím průběhu,“ prozradil třiašedesátiletý trenér.

Trenér národního týmu Kari Jalonen.

Premiéru v národním týmu si mohou odkroutit brankáři Nick Malík a Dominik Pavlát, první pozvánku v tomto ročníku obdrželi Štěpán Lukeš, Michal Moravčík, Šimon Stránský, Jakub Pour a Roman Horák.

„Tito hráči v závěru ligové sezony předváděli kvalitní výkony a chtěli bychom je vidět i na mezinárodní úrovni,“ uvedl Jalonen, který ještě čeká na další průběh play off v předních evropských soutěží včetně extraligy.

Generální manažeři Martin Havlát s Markem Židlickým mezitím sledují situaci v zámoří, odkud by i letos mohlo dorazit několik zajímavých posil.

„Jsme v pravidelném kontaktu a řešíme, kteří čeští hráči se budou moct připojit ještě v průběhu přípravného kempu. Musíme ale počkat, až skončí základní část NHL, do té doby nelze nic s jistotou říci,“ prohlásil Jalonen.

Čeští hokejisté budou v Plzni trénovat tři dny, poté se přesunou do Německa, kde příští týden odstartují přípravu dvěma duely proti domácímu výběru. Ve čtvrtek se představí od 19.30 v Kasselu a o dva dny později od 17 hodin ve Frankfurtu nad Mohanem.

Další zápasy mají na programu ve čtvrtek 20. a 21. dubna v Ostravě na stadionu Poruby proti Slovensku. Ve čtvrtek 27. dubna se Jalonenův výběr vydá do Vídně, o dva dny později přivítá Rakousko v Brně.

Ve Winning Group Areně nastoupí také od 4. do 7. května ke třem utkáním Českých her, v rámci generálky na šampionát postupně vyzve Finsko, Švédsko a Švýcarsko.

Autoři: ,