Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Příprava na olympiádu: Jandač vyrazí za moře na inspekční cestu

Sport

  16:41
PRAHA - Na inspekční cestu do zámoří na zápasy NHL zamíří v druhé polovině listopadu asistent trenéra české hokejové reprezentace Josef Jandač společně s generálním sekretářem Českého svazu ledního hokeje Martinem Urbanem.

Hvězda Bostonu David Krejčí. foto: AFP

Během třinácti dnů od 16. do 28. listopadu navštíví jedenáct zápasů, v nichž mohou vidět v akci okolo třiceti kandidátů na reprezentační dres. Stavitelé národního týmu budou monitorovat jejich formu nejen před únorovými olympijskými hrami ve Vancouveru, ale i květnovým mistrovstvím světa v Německu.

Kouč Vladimír Růžička má podle svých slov o nominaci na olympiádu z 90 procent jasno, i když nechce ze svých záměrů nic prozrazovat. Jandač odletí do zámoří především s cílem vidět méně ostřílené reprezentanty.

"Jede se podívat třeba na Krejčího. Hraje velice dobře. Viděl jsem dva zápasy v televizi, v nichž góly nedal, a byl podle mého názoru nejlepší hráč Bostonu. Kvůli takovým hráčům se tam jede, aby se s nimi také promluvilo," řekl Růžička.

Růžičku zajímají také výkony brankáře Ondřeje Pavelce, který vstoupil do sezony jako jednička Atlanty. "Měl velice dobré výkony, viděl jsem dva nebo tři zápasy. Na olympiádě bude specifické hřiště rozměrů NHL," naznačil Růžička, že by mohl vsadit i na dalšího gólmana ze zámoří vedle Tomáše Vokouna z Floridy, jehož považuje pro Vancouver za jasnou jedničku.

Naopak Růžička přestal počítat s útočníky Radimem Vrbatou a Petrem Průchou z Phoenixu, kteří se omluvili z účasti na mistrovství světa ve Švýcarsku. "Vrbata a Průcha nechtěli na mistrovství světa hrát a takové hráče, kteří nechtějí reprezentovat, že nemají smlouvy, já nechci brát," dodal Růžička na adresu hráčů, kteří nefigurují v širší olympijské nominaci. Současný kouč národního týmu s nimi tak nepočítá ani pro MS.

Program inspekční cesty v zámoří

Pondělí 16. listopadu: Boston - NY Islanders (David Krejčí, Vladimír Sobotka - Radek Martínek).
Úterý 17. listopadu: NY Rangers - Washington (Michal Rozsíval, Václav Prospal, Aleš Kotalík - nyní na farmě Tomáš Fleischmann, Michal Neuvirth).
Středa 18. listopadu: Minnesota - Phoenix (Marek Židlický, Martin Havlát, Petr Sýkora, na farmě Petr Kalus - Zbyněk Michálek, Martin Hanzal, Robert Lang, Petr Průcha, Radim Vrbata).
Čtvrtek 19. listopadu: St. Louis - Phoenix (v týmu domácích Roman Polák).
Pátek 20. listopadu: Washington - Montreal (za hosty Roman Hamrlík, Jaroslav Špaček, Tomáš Plekanec).
Sobota 21. listopadu: NY Rangers - Florida (za hosty Tomáš Vokoun, Radek Dvořák, Michael Frolík, Kamil Kreps, Rostislav Olesz, na farmě jsou Alexander Salák, Michal Řepík).
Neděle 22. listopadu: Atlanta - Tampa Bay (Ondřej Pavelec, Pavel Kubina - Lukáš Krajíček, na farmě Radek Smoleňák).
Pondělí 23. listopadu: Florida - Pittsburgh (za hosty Martin Škoula).
Středa 25. listopadu: Tampa Bay - Toronto (za hosty Tomáš Kaberle, na farmě Jiří Tlustý).
Pátek 27. listopadu: Boston - New Jersey (za hosty Patrik Eliáš).
Sobota 28. listopadu: Montreal - Washington.

Autor: