Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Prospal otočil! V den, kdy podepsal smlouvu v NHL, ukončil kariéru

Sport

  19:47
Překvapivé rozhodnutí dorazilo z kanadského Vancouveru. Hokejista Václav Prospal se několik hodin poté, co podepsal zkušební smlouvu s tamějším týmem NHL, rozhodl po poradě s rodinou ukončit kariéru.

Dostal šanci, na kterou od konci loňské zkrácené sezony čekal. Osmatřicetiletého rodáka z Českých Budějovic oslovil trenér zraněními zdemicovaného Vancouveru John Tortorella s tím, zda by ještě nechtěl zkusit zabojovat o místo mezi hokejovou elitou.

Přesně, jak si to přál. Prospal od posledního zápasu Columbusu v základní části loňské sezony nehrál jediný zápas, čekal na svůj restart v NHL. Podobně jako třeba jeho kamarád Radek Dvořák, který se dočkal v Carolině.

ČTĚTE K TÉMATU:

Prospal neváhal a v pátek ráno podepsal zkušební kontrakt na 25 zápasů. I s tím vědomím, že prvních osm až deset zápasů by se rozehrával na farmě.

Jenže už večer přišla otočka o 180 stupňů. Oficiální Twitter Vancouveru zveřejnil zprávu s tím, že se bývalý český reprezentant rozhodl po poradě s rodinou ukončit svou bohatou kariéru. Sám hráč pak tuto informaci redakci stručně potvrdil. "Je to pravda, ale já teď o tom opravdu nechci mluvit," vzkázal z taxíku při cestě na letiště ve Vancouveru.

"Důvod je ten, že jsem poznal, že už nejsem schopný hokeji jako takovému dát 100 procent," dodal jen stručně s tím, že podrobnější vyjádření ke svému rozhodnutí poskytne začátkem příštího týdne.

Václav Prospal patří do "zlaté generace" českého hokeje. Podílel se na vítězném hattricku na světových šampionátech (byl v kádru na MS v roce 2000) a následně pomohl Česku ke zlatu na mimořádně ostře sledovaném mistrovství ve Vídni 2005, které se hrálo při výluce NHL.

Autoři: