Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Posila pro Kladno, z Hradce přichází Smoleňák. Vracím se domů, hlásí

Radek Smoleňák z Hradce Králové oslavuje vítězný gól v druhém zápase čtvrtfinále proti Liberci. foto: iDNES.cz

Po šesti a půl letech si zase vyzkouší jiné angažmá. Dlouholetý hradecký kapitán Radek Smoleňák končí na východě Čech a posílí kladenské Rytíře. „Vracím se tam, odkud pocházím. Vždycky jsem cítil, že patřím sem na Kladno a jsem rád, že se můžu vrátit domů,“ cituje útočníka kladenský web.
  11:26

O jeho důležitosti v kabině i na ledě není sporu, Smoleňák je přesně tím typem hráče, kterého chcete mít u sebe v týmu a v žádném případě ne proti sobě.

Do Kladna se vrací po dlouhých dvanácti letech, kde tehdy u Středočechů dohrával sezonu při hostování ze Sparty.

„S Radkem jsme byli průběžně v kontaktu od léta a na začátku sezony. Když se vyjasnila jeho pozice v Hradci, k jednáním jsme se vrátili a jsem rád, že to dopadlo. Zkvalitní naši hru v předbrankovém prostoru, pomůže hlavně v přesilovkách,“ slibuje si od akvizice sportovní manažer Rytířů Jiří Burger.

„Jsem rád, že to vyšlo. Bavili jsme se celkem dlouho a čekal jsem, jak to dopadne. Nakonec se tak vyvinula i moje situace v Hradci,“ uvedl Smoleňák, který trénoval s novými spoluhráči hned ve středu dopoledne.

Radek Smoleňák (vlevo) z Hradce Králové oslavuje se spoluhráči výhru

Přidá se tak ke zkušené letce, kterou tvoří Tomáš Plekanec, Jakub Klepiš nebo Michael Frolík. Rozhodně dostane víc prostoru než v Hradci, kde už v minulé sezoně několikrát vypadl ze sestavy.

V lepší vytížení nemohl doufat ani v aktuální sezoně a po jednom odehraném zápase odchází.

„Zažili jsme spolu toho tolik, že nevím, kde začít. Finále Ligy mistrů, cesty vlakem do Grazu a Berlína, vítězství v základní části, stříbrná medaile. Zkrátka vzpomínky, na které nikdy nezapomenu, a já bych vám za ně chtěl upřímně od srdce moc poděkovat. Vážím si každé vteřiny, kdy jsem mohl nosit hradecký dres, navíc jako kapitán,“ napsal Smoleňák v rozlučkovém dopise.

„Nesmím zapomenout na výborné spoluhráče, trenéry, maséry, doktory a lidi, kteří pracují pro Mountfield HK. Vám všem patří také obrovský dík za to, jak jste mi moji kariéru udělali lehčí a krásnější,“ dodal.

Radek Smoleňák slaví s Matějem Machovským druhé vítězství na ledě Vítkovic.

Nyní oblékne dres s Rytířem. V týmu, který ho v mládežnických letech vychovával. Právě na Kladně začal svou kariéru, která mu přinesla řadu zajímavých angažmá.

Prošel draftem, NHL si zahrál za Tampu a Chicago. Vyzkoušel si ligu ve Finsku i Švédsku, působil také v KHL v Nižním Novgorodu, Chanty-Mansijsku, Medveščaku Záhřeb nebo Slovanu Bratislava.

Až před pěti lety se vrátil do české extraligy, kde až na krátkou štaci ve švýcarském Rapperswilu působil v Hradci.

Nyní začíná další a možná už poslední hráčskou kapitolu ve své kariéře. A to s jasným cílem: „Doufám, že Rytířům vrátím to, jak mě připravili do velkého hokeje. A také doufám, že Kladno posuneme v tabulce výš, kam dle mého názoru patří.“

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...