Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Varaďa přebírá Pardubice, podepsal smlouvu na pět let. Rulík po roce končí

Po roce od oznámení spolupráce se Petr Dědek (vpravo) s Radimem Rulíkem zase rozloučil. foto: ČTK

Velká trenérská rošáda je kompletní. Pardubice nově povede Václav Varaďa, který podepsal smlouvu až do roku 2028. „Dynamo vnímám jako špičkový a ambiciózní tým,“ uvedl pro klubový web. Ve funkci střídá Radima Rulíka, jenž v uplynulé sezoně dovedl Východočechy k bronzovým medailím.
  14:04aktualizováno  14:25

„Vítám v Dynamu nejúspěšnějšího extraligového kouče posledních sezon, těším se na spolupráci,“ uvedl na klubovém webu majitel Petr Dědek.

Varaďa se vrací k trénovaní po roční odmlce, během níž se věnoval vlastním projektům a rodině, zároveň cestoval po stážích a profesně se vzdělával.

„Ten rok mi strašně moc dal. Měl jsem možnost navštěvovat trenérské semináře, sledovat hráče a všechny zahraniční soutěže. Byl jsem ve Finsku, dvakrát v Americe, kde jsem měl díky kariéře v NHL přístup absolutně ke všemu,“ pochvaloval si sedmačtyřicetiletý kouč.

V Pardubicích bude mít po ruce asistenty Marka Zadinu a Aleše Krátošku, s nimiž už působil v Třinci. Na obnovení spolupráce se dle vlastních slov velice těší.

„Vnímám nás jako tým, který jde od prvního dne za cílem, který jsme si vytyčili. Víme, co od sebe navzájem očekávat a věřím, že tu společnou práci a vášeň dokážeme přenést na hráče, vedení a fanoušky.“

Vedení východočeského klubu si od nového kouče slibuje okamžitý úspěch a ukončení jedenáctiletého čekání na mistrovský titul.

„Venca je úspěšný v budování vítězného týmu a vítězné mentality, jeho úkol je jasný. Stejně důležitým aspektem nově navázané spolupráce bude i zapracování mladých odchovanců do A týmu,“ prohlásil sportovní ředitel Dušan Salfický.

Varaďa bude chtít v nadcházejících týdnech vypracovat plán letní přípravy a co nejrychleji se seznámit s novým prostředím.

„S každým hráčem se chci osobně potkat, nastavit si pravidla naší spolupráce a vytvořit si lepší obrázek, jak se kluci vnímají, jak jsou nastavení, jak jsou na tom charakterově a co vše chtějí dokázat.“

Pardubice převzal po Rulíkovi, který podle klubového vyjádření skončil po vzájemné dohodě. Informace o jeho odchodu už několik dní kolovala zákulisím.

Na střídačce vydržel jen rok, pro část hokejové veřejnosti šlo o překvapení. Pardubice odehrály pod jeho vedením solidní sezonu.

Trenér hokejové dvacítky Radim Rulík.

Základní část ovládly se ziskem 108 bodů, získaly Pohár Jaroslava Pouzara. Ve čtvrtfinále vyřadily Olomouc, nezvládly až sedmizápasovou bitvu s pozdějšími šampiony z Třince, kteří vyhráli extraligu počtvrté v řadě.

„Takové věci mě neskutečně motivují do další práce. Zajímá mě jen, co všechno musím udělat, abychom se v příští sezoně zase o trochu posunuli,“ hlásil odhodlaně Rulík v rozhovoru pro iDNES.cz.

Další šanci uspět už nedostal. Dědek přitom koncem minulého týdne v rozhovoru pro iDNES Premium tvrdil: „Momentálně žádné změny na lavičce Dynama nejsou na pořadu dne.“

O sedmapadesátiletého kouče hodně stál, dokonce jej loni v dubnu vykoupil z Mladé Boleslavi. Zároveň mu nebránil v přání vést i reprezentační dvacítku, s níž Rulík získal stříbro na světovém šampionátu.

Jeho další směřování zůstává nejasné. V hokejovém zákulisí se hovoří o podpisu se Spartou, kde by mohl navázat na dříve velmi dobře fungující spolupráci s Hořavou.

„Spekulace, které se objevily v médiích, v tuto chvíli nebudeme nijak komentovat,“ řekl ve středu tiskový mluvčí pražského celku Marek Táborský.

Autoři: ,