Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Z finále na dno NHL. Ranař Gudas v nové roli, Anaheim nabízí řadu lákadel

Obránce Floridy Radko Gudas během pátého finále Stanley Cupu proti Vegas. foto: Reuters

Co se týče týmových ambicí, pro nejbližší sezony si výrazně pohoršil. Ale jinak? Není si nač stěžovat, angažmá v Anaheimu skýtá řadu pozitiv. Radko Gudas podepsal nejlukrativnější smlouvu v kariéře. Z Floridy se s rodinou přesune do neméně prosluněné Kalifornie. A navíc dostane šanci pomáhat s výchovou budoucích hvězd hokejové NHL.
  9:08

„Přesně takového hráče jsme potřebovali! Je důležité, aby mladí kluci pochopili, co všechno je potřeba k tomu být opravdovým profesionálem,“ pochvaloval si Pat Verbeek, generální manažer Ducks.

Po českém obránci nesáhl jen kvůli absolutní oddanosti, příkladnému přístupu k tréninku a mentalitě válečníka, který za jakýchkoliv okolností nechá na ledě absolutní maximum.

Učinil tak i z několika dalších důvodů.

Anaheim zoufale potřeboval doplnit defenzivní řady. Na příští sezonu má zatím podepsaných jen pět obránců, na prodloužení spolupráce čeká ještě talentovaný Jamie Drysdale.

Mužstvo plné technických hráčů zároveň musí přitvrdit. A kdo jiný by měl s něčím takovým pomoct než ranař, jenž rozdal v základní části uplynulého ročníku 312 hitů?

„Zápasy s námi musí soupeře bolet. Radko je klidný chlap, ale jakmile skočí do akce, stává se z něj úplně jiný člověk. Na ledě se před ním všichni musí mít na pozoru,“ popisoval Verbeek.

S Gudasem neváhal podepsat tříletý kontrakt za dvanáct milionů dolarů. Třiatřicetiletý bek si tak oproti štacím ve Philadelphii (3,35 milionu ročně) a na Floridě (2,5 milionu ročně) finančně polepšil.

Z angažmá u Panthers si odnáší spoustu skvělých vzpomínek. Tříleté působení uzavřel překvapivě dlouhou jízdou napříč vyřazovacími boji a finálovou porážkou s Vegas.

Dočká se takového výsledku i na nové adrese? Spíš ne. Tedy alespoň v dohledné době.

Neberte to jako předčasné odsouzení Ducks k neúspěchu. Po Stanley Cupu samozřejmě touží všech dvaatřicet účastníků NHL, ale někteří zkrátka nejsou aktuálně připraveni a schopni vyhrávat.

Anaheim staví po odchodech dlouholetých tahounů Ryana Getzlafa a Coreyho Perryho nový tým. Bývalý trenér Dallas Eakins se nebál dávat šanci mladým talentům, Greg Cronin hodlá v práci svého předchůdce pokračovat.

Útočník Trevor Zegras už stihl okouzlit zámořské publikum vytříbenými technickými kousky. Šikovnost zdobí i Masona McTavishe a Troye Terryho. A všichni s napětím čekají, co ukáže dvojka letošního draftu Leo Carlsson.

Nezapomínejme ani na Lukáše Dostála.

Český brankář dostane s největší pravděpodobností daleko více prostoru. Velmi hlasitě se navíc spekuluje o konci jedničky Johna Gibsona, který měl podle zámořských médií požádat o výměnu.

Anaheim má mužstvo s obrovským potenciálem, ale cesta na vrchol ještě několik let zabere. Vždyť i Verbeek po skončení minulé sezony jasně avizoval: „Nechceme nic uspěchat.“

Ducks se mohou jen zlepšovat. Poslední základní část zakončili na úplném dně tabulky. S druhou nejhorší ofenzivou, úspěšností přesilovek i oslabení a nejpropustnější obranou.

Přivedli také Alexe Killorna, důrazného útočníka a dvojnásobného vítěze Stanley Cupu, nad jehož čtyřletým kontraktem za pětadvacet milionů dolarů leckdo nechápavě kroutí hlavou. Plánují i další doplnění kádru.

Ale že by rázem tak výrazně poskočili tabulkou směrem vzhůru a prali se o play off? Varianta, že Gudas bude mít v březnu po sezoně a představí se na domácím mistrovství světa, se jeví daleko pravděpodobněji.

V Anaheimu by měl pomoct především s vylepšením defenzivních statistik. Nejen tvrdostí a nezdolností v osobních soubojích, ale také schopností spolehlivě a téměř bez chyb dodržovat stanovený systém.

„Opravdu o něj stáli, na seznamu posil jej měli vysoko,“ napsal pro The Athletic novinář Eric Stephens, který se na dění okolo celku z Kalifornie specializuje.

A vzápětí dodal: „Nejspíš bude hrát ve druhé či třetí dvojici, ale kdyby nastupoval v elitním páru vedle Cama Fowlera, nebudu překvapený. Nebo může dostat na starost někoho z mladých beků, zvládne cokoliv.“

Kladenský rodák mění dres po třech letech, s Floridou se loučil těžko. Skvělá parta hráčů mu přirostla k srdci. Navíc působil ve státu s nízkými daněmi, chválil si i celou řadu dalších záležitostí.

„Je fajn, že ráno nenasedáte do promrzlého auta. Počasí vás nenutí tolik přemýšlet o hře, máte čistější mysl,“ líčil spokojeně během uplynulého play off.

V Kalifornii si na daních o poznání připlatí, ale ani tak se s rodinou nebude mít špatně. Vedení organizace má z jeho podpisu skvělý pocit, pozitivní reakce přichází také od fanoušků.

Nadšení jsou i spoluhráči. Třeba Killorn si možnost sdílet kabinu s Gudasem nemůže vynachválit.

„Jako protivníka ho všichni nesnáší! Jsem rád, že proti němu konečně nemusím nastupovat.“

Tentokrát ale český bek nebude zastávat jen roli nesmlouvavého tvrďáka. Stane se i lídrem, který má Ducks znovu nasměrovat na vrchol.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....