130 let

Boleslavský brankář Jan Chábera (vlevo) a Róbert Petrovický z Vítkovic. | foto: ČTK

Rebelující Chábera přestupuje do Sparty

Sport
  •   18:31
PRAHA - Hokejový brankář Jan Chábera přestupuje z Českých Budějovic do pražské Sparty. Gólman, který se musel v tomto týdnu po rozhodnutí smírčí komise Českého svazu ledního hokeje vrátit na jih Čech z Mladé Boleslavi, v níž doposud působil, však byl okamžitě uvolněn na hostování do konce sezony do Plzně. Sparta to uvedla na svém webu s tím, že místo Chábery získala slovenského obránce Stanislava Hudce.

"V tomto týdnu jsme ztratili práva na Marka Schwarze, a protože máme signály, že Tomáš Duba (který v současnosti hostuje ve Finsku) může mít po konci sezony namířeno do jiného klubu, rozhodli jsme se získat s výhledem do budoucna Jana Cháberu," uvedl generální manažer Sparty Petr Bříza na oficiálních internetových stránkách klubu.

Momentální brankářskou jedničkou pražského celku je Tomáš Pöpperle. "Získáním Chábery jsme chtěli rozšířit základnu našich dobrých brankářů. S jeho službami počítáme do budoucna. V nejbližší době bychom však chtěli spoléhat na brankářskou dvojici Tomáš Pöpperle - Filip Novotný," vysvětlil Bříza.

S Plzní se zástupci Sparty dohodli ze dvou důvodů. Západočeši mají aktuálně problém s obsazením brankářského postu, neboť Romanu Málkovi ani Pavlu Francouzovi se příliš nedaří, a Sparta má problémy se složením obranných řad. V minulých dnech uvolnila ze svých služeb Františka Ptáčka a Alexandrse Jerofejevse, nyní se jí zranil Libor Procházka.

"Delší dobu jsme měli zájem získat obránce Petera Smreka, ale jeho uvolnění Plzeň nakonec nechtěla připustit. Jako kompenzace k nám proto přichází Stanislav Hudec," dodal Bříza na adresu hráče, na jehož služby získala i opci.

Cháberův příchod do Plzně znamená konec Málkova působení. Vedení Lasselsbergeru už s jeho službami nepočítá. "Informoval jsem jeho agenty a dneska jsem s ním měl sezení. Mají týden, aby mu sehnali novou práci. Do té doby bude u nás jako trojka," uvedl sportovní manažer Plzně Milan Tichý pro iDnes.cz.

Západočeši s novou akvizicí počítají i pro příští sezonu a podle Tichého jsou na tom domluveni i se Spartou. Situaci může změnit pouze ukončení hráčské kariéry Romana Turka v Českých Budějovicích, v tom případě by se Chábera vrátil do kádru Mountfieldu. "Taková je dohoda mezi Spartou a Českými Budějovicemi. Máme ale zprávy, že Turek bude chytat dál, proto v dalším ročníku extraligy počítáme do branky s Cháberou," dodal Tichý.

Chábera i Hudec by se teoreticky mohli v nových týmech představit již v dnešních zápasech 45. kola extraligy.

Autor: ČTK