Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

České hokejové výběry proti Rusku a Bělorusku hrát nebudou, rozhodl svaz

Ruský hokejista Vadim Šipačov při nájezdu do mantinelu (12. února 2022) foto: AP

Výkonný výbor Českého hokeje rozhodl o zrušení všech reprezentačních kontaktů s týmy Ruska a Běloruska v mužském, ženském a mládežnickém hokeji. Zároveň vyzval kluby, aby stejně přistupovaly i k jednotlivým celkům z příslušných zemí. Hokejový svaz tak reagoval na ruskou invazi na Ukrajinu, na které se podílí i její běloruský soused.
  15:26

Ke stejnému kroku ČSLH vyzval i Mezinárodní hokejovou federaci (IIHF), jejíž vedení bude o dalším postupu jednat během pondělního podvečera. 

Podle informací finského deníku Iltalehti IIHF během pondělí Rusko i Bělorusko ze seniorského šampionátu vyloučí. V elitní kategorii je nahradí Rakousko a Francie, která by se měla stát nově soupeřem českého týmu ve skupině B. Rusko také přijde o pořádání juniorského mistrovství světa, které se má na přelomu roku konat v Novosibirsku a Omsku, i o seniorské mistrovství světa v příštím roce v Petrohradu.

Změny se dotknou i helsinského dějiště květnového šampionátu, který se měl hrát v Hartwall Areně. Multifunkční arénu ale částečně vlastní ruští podnikatelé Roman Rotenberg a Gennadij Timčenko, kteří jsou na sankčním seznamu Evropské unie. Místo toho by se mělo hrát v menší a starší Jäähalli, kde působí IFK Helsinky.

„Rozhodnutí Českého hokeje se roce 2022 týká přibližně dvacítky akcí a turnajů. Federace Ruska a Běloruska nebudou dostávat pozvánky na mezinárodní akce pořádané v České republice. Na turnajích pořádaných dalšími federacemi nebudou české reprezentace proti těmto zemím nastupovat,“ sdělil svaz.

Sborná se tak nepředstaví ani na Českých hokejových hrách, které se budou v rámci Euro Hockey Tour konat na přelomu dubna a května. S Ruskem se měli setkat například čeští juniorští hokejisté na Turnaji pěti zemí.

Iniciátorem odmítnutí hokejových bitev s válečnými agresory byl svazový prezident Tomáš Král, který o svém plánu na přerušení kontaktu informoval v sobotu.

Na poslední střetnutí mezi Českem a Ruskem došlo na nedávných olympijských hrách, tehdy hokejisté zvítězili v základní skupině nad pozdějším finalistou 6:5 po samostatných nájezdech. S Běloruskem si zahráli na loňském mistrovství světa, kdy slavili výhru rovněž v úvodní fázi turnaje 3:2 po prodloužení.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!