Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jiná doba. Český hokej na vrcholu. Když dvacítka získala zlato z MS naposledy

Brankář Tomáš Duba slaví na MS hokejistů do 20 let v roce 2001 foto: ČTK

Na mistrovství světa do Moskvy odjížděli čeští junioři jako úřadující šampioni. „V Rusku si na nás dají všichni velký pozor,“ tušil brankář Tomáš Duba koncem roku 2000. „Ale my jedeme obhajovat,“ věřil asistent kouče Pavel Hynek. Mládežnický výběr skutečně uspěl, vyhrál všech sedm zápasů a předváděl dominantní hokej. Byla to poslední finálová účast na dlouhých 22 let.
  16:11

Tehdy se sešel silný tým, trenér „dvacítky“ Jaroslav Holík si na svazu vymohl výjimku a povolal osm hráčů ze zámoří. Ano, tehdy se na hráče, kteří v brzkém věku odešli z Česka, koukalo jinak, trochu skrz prsty.

Holík zariskoval.

„Cítili jsme, že za námi stojí. Šel s kůží na trh, když si nás prosadil. Bojovali jsme i za něj,“ vzpomínal Radim Vrbata před třemi lety pro iDNES Premium.

Optikou dneška jde o bizarní situaci, vždyť současná reprezentace by se bez hráčů ze soutěží Severní Ameriky jednoduše neobešla.

I na mistrovství na přelomu let 2000 a 2001 se zařadili k tahounům. Pavel Brendl vyhrál s deseti body po sedmi zápasech produktivitu a zvolili ho nejlepším útočníkem turnaje, Rostislava Kleslu (3+4) nejlepším obráncem a Zdeněk Blatný rozhodl semifinále se Švédy (1:0), za něž chytal Henrik Lundqvist.

Krušných momentů Češi příliš nezažili. Snad dva vážnější.

Poprvé je zaskočili Švýcaři ve čtvrtfinále, když s nimi po dvou třetinách prohrávali 2:3.

„Seděli jsme v kabině a napadlo nás: To snad není možný! Přece teď nevyfičíme?“ zaskočilo i Vrbatu. Plekanec a Brendl nakonec góly zařídili postup.

„Pavel (Brendl) nám vystřílel cestu k titulu, ale taky to byl trochu zvláštní případ. Talent od boha, zároveň hráč, kterému se nechtělo do práce. Chyběla mu skutečná ctižádost. někdy mi přišlo, že je úplně mimo realitu,“ popisoval Holík v knize Žít jako Holík. Jako hráče ho ale uznával.

Druhé hrknutí přišlo ve finále. Češi vedli nad Finy 2:1, když v závěru brankář Duba vyjel zastavit puk, který ale po odrazu skončil na holi finského hráče.

Snad i jeho šance zaskočila.

„Puk mu skočil pod nohy a on prázdnou bránu minul. Kolikrát mě to vzbudí, už jsem o tom mluvil i s doktorem, děsí mě to,“ vtipkoval před dvanácti lety Hynek.

A tak vítězným gólem zůstal ten z hole Václava Nedorosta.

Václav Nedorost u puku v duelu se Švédskem na MS hráčů do 20 let v roce 2001

Šlo o výjimečné zaváhání, Duba jinak národní tým neochvějně držel. Však jej vyhlásili nejlepším brankářem turnaje (úspěšnost zákroků 94,7 procenta).

Velké zadostiučinění pocítil trenér Holík. „Deset let jsem žádal o to, abych mohl vést dvacítku, vždycky ale dostali příležitost ti, co měli nějakou protekci,“ tvrdil.

Později věštil, že další finále si Češi nezahrají padesát let. Viděl problémy, které tuzemský hokej měl a má.

Český fanoušek si musel počkat, ale podobně jako na začátku tisicíletí i teď se sešla výjimečná parta. V noci ji čeká finále proti domácímu výběru Kanady.

Brankáře Dubu napodobuje nenahraditelný Tomáš Suchánek, Kleslu připomínají zadáci Stanislav Svozil a David Jiříček a útočníky Brendla s Nedorostem suplují Jiří Kulich s Matyášem Šapovalivem.

Nová krev získá teprve čtvrtý cenný kov pro Česko z MS do 20 let. Zlatý, nebo stříbrný.

Autor: