Pátek 7. června 2024, svátek má Iveta, Slavoj
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Řezníček dnes odehraje 1000. zápas

Sport

  15:13
PRAHA - Karlovarský obránce Josef Řezníček se dnes stane prvním českým hokejistou, který v nejvyšší soutěži absolvoval 1000. zápasů. Dvaačtyřicetiletý hráč symbolicky pokoří magickou hranici v utkání proti Plzni, v jejíž barvách před 25 lety začal svou seniorskou kariéru.

Řezníček (uprostřed) se raduje společně se spoluhráči. foto: ČTK

Unikátního jubilea dosáhne Řezníček až dnes, přestože podle některých zdrojů se tak stalo už ve čtvrtečním utkání ve Vítkovicích. Rozdílné názorové proudy statistiků se povedlo sjednotit v pátek. Oficiální internetový server domácí soutěže hokej.cz ve spolupráci s Asociací profesionálních klubů ledního hokeje Řezníčkovy starty přepočítal a zjistil, že zkušený obránce vstupoval do letošní sezony s počtem 970 odehraných utkání, i když oficiálně se uvádělo o jeden zápas nižší číslo.

"Říkali mi o tom a volali mi kvůli tomu lidi už před čtvrtečním zápasem ve Vítkovicích, ale já si žádnou evidenci nevedu. Na ledě na to stejně nemyslíte. Nemůžete si to připouštět, to by se jinak nedalo hrát," řekl Řezníček.

Do nejvyšší soutěže vstoupil v barvách Plzně ještě za minulého režimu.

Bývalý juniorský reprezentant působil také v Jihlavě, Spartě a Olomouci, kde v roce 1994 vybojoval mistrovský titul. "Je to už doba. Když to vezmu zpátky a připočítám ještě čtyři roky v německé lize, tak by to bylo nějakých dvanáct set zápasů. To je hezké, je to obrovská suma zápasů," prohlásil řízný obránce, které má díky své neústupnosti spoustu nepřátel v řadách konkurenčních týmů.

Podle něj je základem hokejové dlouhověkosti zejména pevné zdraví. "Musíte být zdravý a mít chuť do hokeje. Když člověk není zdravý, tak tu chuť ztrácí a já měl štěstí, že se mi deset let vážná zranění vyhýbají," řekl Řezníček.

Věková propast mezi spoluhráči už Řezníčka nejednou přivedla do komických situací. U mladší generace se vzpomínky karlovarského veterána někdy setkávají s popichováním. "Když třeba vykládám o někom, kdo už hokej dávno nehraje a válel ještě ve společné československé lize, tak kolikrát sklidím trochu posměch v kabině. Mladší kluci je vůbec neznají," uvedl Řezníček.

Ke své výjimečné bilanci chce připojit minimálně tři, čtyři desítky zápasů ve zbytku letošní sezony. Nemůže se však ubránit myšlenkám na odchod z vrcholového hokeje. "Ještě nevím, ale asi to bude moje poslední sezona. Pak uvolním místo mladým klukům," naznačil Řezníček, který v poslední době uzavíral s vedením Karlových Varů smlouvu vždy na rok.

Vedení klubu připravilo Řezníčkovi oslavu až na příští týden, kdy se na západě Čech uskuteční repríza finále posledního ročníku s pražskou Slavií.

Akci totiž začalo plánovat ještě dříve, než vedení soutěže oficiálně přepočítalo hráčovy statistiky.

Autor: