Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Rozloučil se Hemský gólem? S Vokounem je nežhavějším zbožím NHL

Sport

  11:30
PRAHA - V pondělí, přesně ve 21:00 hodin SEČ, skončí letošní přestupní termín v zámořské NHL. Další možnost pro trejdy dostanou manažeři všech 30 týmů slavné ligy až v červnu na draftu nováčků. V posledních hodinách zbylo na seznamech šéfů týmů ještě několik zajímavých jmen, mezi nimi pak září česká esa - Aleš Hemský z Edmontonu a Tomáš Vokoun z Floridy.

Aleš Hemský a Tomáš Vokoun. foto: Reprofoto

Konec se nezadržitelně blíží. Týmy, které mají ještě šanci bojovat o Stanley Cup, shánějí co nejlepší hráče v cestě za svým snem. Ti, kteří odpískali nepovedenou sezónu, se zase zbavují svých hvězd nebo hráčů, kterým končí smlouvy.

A mezi nejžhavější zboží patří i dvě české hvězdy - Aleš Hemský, pravé křídlo Edmontonu Oilers, nejhoršího týmu NHL a Tomáš Vokoun - gólman Floridy, která se už podesáté v řadě nejspíše nepodívá do play off. Je dokonce možné, že by se mohli oba potkat na jedné adrese - Washingtonu Capitals.

NEJVĚTŠÍ PŘESTUPNÍ TAHÁKY

1. TOMÁŠ VOKOUN (Florida) - ve 34 letech jej čeká nejspíše poslední velký kontrakt v kariéře. Ve kterém klubu jej podepíše se rozhodne v následujících hodinách.

2. ALEŠ HEMSKÝ (Edmonton) - Trochu nenápadné a nečekané jméno. Na jednu stranu nemá důvod z Edmontonu odcházet, na druhou touží po úspěchu a klub chce budoucnost stavět na mladém duu Eberle-Hall.

3. BRAD RICHARDS (Dallas) - Kapitán dallaských hvězd a osmý muž produktivity NHL zažívá ve třiceti letech životní sezónu, Dallas bojuje o play off, přesto se dá očekávat, že by se kanadský lídr stěhoval na půl roku jinam. Po sezoně se totiž stane nechráněným volným hráčem a může podepsat smlouvu kdekoliv.

4. DAVID BOOTH (Floridy) - Vedle Vokouna asi jediné obchodovatelné kvalitní jméno z floridského celku. Šestadvacetiletý Američan zatím v sezoně nasázel 17 branek.

Loňský suverén totiž marně hledá ztracenou formu a generální manažer George McPhee touží po elitním křídle a také špičkovém zkušeném gólmanovi. Navíc oběma končí po sezoně smlouva a stanou se volnými hráči, takže se může jednat případně jen o krátkodobou "výpomoc". Jenže obětovat za ni drafty, nadějné mladíky případně silnou kompenzaci, jak si v Edmontonu či na Floridě přejí?

S tímto postojem už mimochodem narazil Edmonton na východním pobřeží - LA Kings by se jen nerado zbavovalo své naděje a juniorského vicemistra světa Braydona Schenna. "Musíte ještě přihodit," zní z Kalifornie do Kanady. O Hemského se mimojiné zajímá ještě i NY Rangers.

Ve stejné pozici je i Vokoun. Čtyřiatřicetiletý dvojnásobný mistr světa si může vybírat, s no-trade klauzulí ve smlouvě musí generálnímu manažerovi Dalu Tallonovi případný přesun schválit. Největší zájem o služby jednoho z nejlepších gólmanů ligy je ve Washingtonu a Philadelphii. A nově také v Chicagu.

Všechny tři celky totiž spojuje fakt, že ani jeden nemá zkušenou brankářskou jedničku. Jít do play off s Neuvirthem-Varlamovem (22 let, Washington), Sergejem Bobrovským (22, Philadelphie), Corey Crawfordem (26, Chicago) není úplně to pravé. Pokud by skutečně došlo na finální dohodu s těmito celky, dá se očekávat, že by na změnu Vokoun kývnul. Přestože se mu ze slunné Floridy odejít příliš nechce.

Jistotu budou mít fanoušci všech týmů NHL hodinu před úterní půnocí.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....