Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Rozsíval zařídil výhru nad Los Angeles

Sport

  10:53aktualizováno  10:54
NEW YORK - Obránce Michal Rozsíval rozhodl ve středečním utkání NHL dvěma góly o vítězství New Yorku Rangers 3:2 v prodloužení na ledě Los Angeles. Třicetiletý český hokejista se poprvé gólově prosadil v polovině zápasu z trestného střílení a druhou brankou v utkání pak zařídil v prodloužení zisk druhého bodu pro Rangers.

Michal Rozsíval (vpravo) se raduje se spoluhráči ze své branky. foto: ČTK

Letos často kritizovaný Rozsíval, jehož jméno se skloňuje i v souvislosti s možnou výměnou do jiného klubu, tak vstřelil v jednom utkání stejný počet gólů jako v předcházejících 34 zápasech.

Český obránce se za stavu 1:1 rozjel k trestnému střílení poté, co Drew Doughty "uklidil" část zlomené hokejky spoluhráče Jarreta Stolla přímo do míst, kde se Rozsíval snažil rozehrát puk. "Původně jsem si myslel, že dostanou dvouminutový trest, který by nám dal početní výhodu pět na tři. Vůbec mě nenapadlo, že by to mělo být trestné střílení," prohlásil český hokejista.

"Nejsem na tyto situace zvyklý. Trestná střílení se nejezdí každý den, zvláště pro obránce. V duchu jsem si představoval zakončení s bekhendovou kličkou," uvedl Rozsíval, který svou představu také bezchybně realizoval. Na jeho gól v třetí části odpověděl Dustin Brown, ale poslední slovo měl znovu český zadák, jenž v prodloužení střelou bez přípravy zápas ukončil.

I přes dva vstřelené góly ale Rozsíval vyzvedl hlavně výkon brankáře Valiquetta: "Stevie byl neuvěřitelný. On je tou příčinou, že jsme v zápase vůbec měli šanci vyhrát." Také v brankářském duelu byl zápas pikantní, neboť jak Valiquette, tak domácí gólman Jason LaBarbera nastoupili proti týmu, který je do NHL draftoval.

Útočník Patrik Eliáš přispěl dvěma asistencemi k vítězství New Jersey 5:3 na ledě Buffala a stal se druhou hvězdou utkání. Třebíčský rodák bodoval poosmé v řadě a osamostatnil se v čele produktivity českých hokejistů.

Eliáš přihrál na druhou a třetí branku, kterými Devils soupeři odskočili na rozdíl dvou gólů a vybudovaný náskok si už pohlídali. "Předvádíme hokej typický pro Devils. Naše hra není na pohled příliš vzrušující a možná náš tým zůstává zatím trochu nepovšimnutý, což je dobře," uvedl brankář Scott Clemmensen, který při zranění Martina Brodeura převzal post týmové jedničky.

V zápase proti Buffalu si připsal 23 úspěšných zákroků a deváté vítězství z posledních jedenácti startů. "Je to výsledek výborné týmové práce," dodal Clemmensen. Jeho slova potvrdil fakt, že se o výhru přičinilo pět různých střelců, dva z nich dokonce vstřelili teprve druhý gól v sezoně. "Měli jsme málo energie k dohrávání soubojů, a to je důvod, proč se dostávali do šancí," vysvětlil obránce Buffala Jaroslav Špaček, jenž v utkání zaznamenal jednu asistenci.

Důležitost pro Minnesotu opět prokázal útočník Marián Gáborík, který se do sestavy Wild vrátil po více než dvou měsících, během nichž vynechal kvůli zranění 27 zápasů. Slovenský hokejista figuroval u obou branek týmu, když jednu vstřelil a na druhou přihrál. Přesto Minnesota na svém kluzišti prohrála s Calgary 2:3 v prodloužení, které rozhodl veterán Todd Bertuzzi.

"Je vždy vzrušující vstřelit branku, zvláště když jsem tak dlouho nehrál. Když v zápase dáte gól anebo získáte bod, je to vždy bonus. Špatné ale je, že jsme dneska nevybojovali dva body, protože každý bod je pro nás v této situaci důležitý," řekl Gáborík k šesté porážce Minnesoty v řadě, po níž se Wild propadli na osmé místo v Západní konferenci. Bodové odstupy jsou však v tomto pásmu minimální, sedmý a třináctý tým dělí pouhé tři body.

DNEŠNÍ ZÁPASY:
Buffalo - New Jersey 3:5 (1:2, 1:1, 1:2)
Branky: 7. Stafford, 32. Kaleta (Špaček), 50. Gaustad - 2. Zajac, 12.  Parise (Eliáš), 31. Salvador (Eliáš), 47. Clarkson, 50. Rolston. Střely na branku: 26:30. Diváci: 18.690.

Columbus - San Jose 2:1 v prodl. (0:0, 0:0, 1:1 - 1:0)
Branky: 53. Peca (Voráček), 63. Umberger - 44. Setoguchi. Střely na branku: 32:48. Diváci: 13.884.

Minnesota - Calgary 2:3 v prodl. (0:0, 1:2, 1:0 - 0:1)
Branky: 34. Brunette, 56. Gáborík - 33. Langkow, 37. Conroy, 64. Bertuzzi. Střely na branku: 27:30. Diváci: 18.568.

Los Angeles - NY Rangers 2:3 v prodl. (1:1, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky: 15. O´Sullivan, 43. D. Brown - 33. z tr. střílení a 64. Rozsíval, 20. Drury. Střely na branku: 41:30. Diváci: 17.166.

Vancouver - Edmonton 4:2 (0:0, 3:0, 1:2)
Branky: 22. a 37. D. Sedin, 24. Kesler, 60. Hansen - 43. Penner, 59 Gagner (Hemský). Střely na branku: 28:24. Diváci: 18.630.

Autor: