Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Ruutu kousl soupeře a po utkání vše zapřel

Sport

  11:13
PRAHA - Finský útočník Jarkko Ruutu je v NHL známý tím, že vyhledává tvrdé střety a občas mu při tom sjede loket do obličeje protivníka. Jenže také má pěkně proříznutou pusu a soupeři rád řekne, co má zrovna na srdci. Při úterní výhře Buffala nad Ottawou 4:2 hrála hlavní roli znovu Ruutuova ústa, tentokrát šlo ovšem o to, že ottawský raubíř údajně kousl protihráče Andrewa Peterse do prstu.

Jason Peters (76) poté co ho Ruutu kousl do prstu. foto: ČTK


 „Je to dost zvláštní věc,“ nemohl Peters incidentu uvěřit. „Nikdy se mi nic takového nestalo. Nikdy mě nikdo nekousl, nejdřív jsem nemohl ani uvěřit, že se to stalo,“ dodal.

Ruutu odmítl, že by se mezi nimi cokoliv stalo. „Nekousl jsem ho,“ s ledovým klidem odpovídal třiatřicetiletý útočník na opakované dotazy novinářů. „Nic se tam nestalo. Měl jsem jeho rukavici v puse, ale nekousl jsem ho.“


 Ve 14. minutě první třetiny se Peters dostal do potyčky s Ruutuem. Hráči byli do sebe zaklesnutí, když vtom Peters shodil rukavice a odjel rozhodčímu ukazovat svůj palec. Trest za nesportovní chování pak ale dostal paradoxně Peters.


 Potrestán byl ale nakonec dodatečně i Ruutu, který si z rozhodnutí disciplinární komise NHL nezahraje další dva zápasy. „Moje reakce ho (Ruutua) trochu rozhodila, možná si ani neuvědomil, co se stalo. Rozhodčí to mají těžké. Nemohou vidět všechno. Vedení NHL se na záznam určitě podívá a rozhodne,“ řekl Peters.


 Ten po zápase přiznal, že byl z chování Ruutua zmatený.

„Naposledy jsem tohle viděl v boxu, při zápase Tysona s Hollyfieldem,“ připomněl Peters souboj, při kterém Tyson ukousl soupeři kus ucha.


 Kouč Buffala Lindy Ruff už naopak ve své dlouhé kariéře takové věci zažil. „Byl jsem v týmech, kde byli hráči kousnutí. Jestli chce kousat, tak ať kouše,“ uvedl.


 Ruutu má v NHL pověst zlého muže. V dubnu 2008 ho dokonce fanoušci zvolili jako třetího nejzákeřnějšího hráče zámořské soutěže. Čeští příznivci Ruutuovi zase těžko zapomenou neférový zákrok na Jaromíra Jágra z olympijských her v Turíně.