Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Růžička zveřejnil seznam vyvolených

Sport

  11:41
PRAHA - Česká hokejová reprezentace se na mistrovství světa ve Švýcarsku představí s trojicí brankářů Lukáš Mensator, Martin Prusek a Jakub Štěpánek. V širší šestadvacetičlenné nominaci trenéra Vladimíra Růžičky nechybí hvězdný útočník Jaromír Jágr a figuruje v ní i avizovaná pětice posil ze zámořské NHL v čele s Markem Židlickým, Alešem Hemským a Alešem Kotalíkem.

Jágr v reprezentačním dresu. foto: ČTK

Růžička zveřejnil nominaci na dnešní tiskové konferenci v Praze. Na šampionátu může český národní využít celkem 25 hráčů a možný výběr Růžičky a jeho asistentů Josefa Jandače a Ondřeje Weissmanna zřejmě není konečný, protože ještě čekají na další možné posily z prvního kola bojů o Stanleyův pohár. Oproti týmu na Českých hokejových hrách v Liberci vypadli útočníci František Lukeš z Litvínova, David Květoň z Třince, Petr Vampola z Ufy a brankáři Miroslav Kopřiva z Kladna a Alexander Salák z TPS Turku.

V týmu je v současné době devět hráčů z domácí extraligy. Mezi krajánky je pět posil z NHL: těmi jsou vedle beka Minnesoty Židlického a ofenzivního dua Hemského a Kotalíka z Edmontonu ještě útočníci Floridy Rostislav Olesz a Michael Frolík. Deset hokejistů působí v Kontinentální lize, bek Zdeněk Kutlák ve švýcarském celku Ambri/Piotta a útočník Jaroslav Hlinka ve švédském Linköpingu.

Z domácí soutěže se dostalo na gólmany Mensatora z Karlových Varů, vítkovický objev Štěpánka, v obraně zůstávají ve hře jeho kluboví spoluhráči Michal Barinka a Angel Krstev, který ale od nové sezony bude působit v Kometě Brno.

V defenzivě je i další zástupce nového mistra z Karlových Varů Ondřej Němec, pardubický Petr Čáslava a českobudějovický Vladimír Sičák. V silné konkurenci v útoku se do nominace prosadili slávista Roman Červenka a vítkovický Marek Kvapil, který stejně jako Štěpánek vstupoval do přípravy před šampionátem jako úplný reprezentační nováček.

Čeští hokejisté se sejdou ve středu na srazu v Praze a o den později odletí do Curychu. Tam v Klotenu vstoupí do turnaje v sobotu 25. dubna ve 20:15 zápasem proti Dánsku. O dva dny později narazí na dalšího severského soupeře Norsko a ve středu 29. dubna nastoupí proti Finsku.

Nominace českých hokejistů na mistrovství světa ve Švýcarsku (24. dubna - 10. května):
Brankáři: Lukáš Mensator (Karlovy Vary), Jakub Štěpánek (Vítkovice), Martin Prusek (Dinamo Riga/KHL)
Obránci: Michal Barinka, Angel Krstev (oba Vítkovice), Petr Čáslava (Pardubice), Vladimír Sičák (České Budějovice), Ondřej Němec (Karlovy Vary), Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.), Karel Rachůnek (Dynamo Moskva/KHL), Marek Židlický (Minnesota/NHL)´
Útočníci: Jaromír Jágr, Jakub Klepiš (oba Omsk/KHL), Jan Marek, Tomáš Rolinek (oba Magnitogorsk/KHL), Zbyněk Irgl, Josef Vašíček (oba Jaroslavl/KHL), Aleš Hemský, Aleš Kotalík (oba Edmonton/NHL), Michael Frolík, Rostislav Olesz (oba Florida/NHL), Roman Červenka (Slavia Praha), Marek Kvapil (Vítkovice), Petr Čajánek (Dynamo Moskva/KHL), Jaroslav Hlinka (Linköping/Švéd.).

Autor: