Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šalé opustil kemp Seattlu, z přípravy v NHL se odpojili i další čeští junioři

Eduard Šalé na drafru 2023 foto: Profimedia.cz

Šestice českých hokejových juniorů v úterý opustila přípravné kempy klubů NHL. Tomáš Hamara se z Ottawy přesunul do Kitcheneru (OHL), další obránci Marek Alscher z Floridy do Portlandu (WHL) a Vojtěch Port z Anaheimu do Edmonton Oil Kings (WHL). Útočník Eduard Šalé zamířil ze Seattlu do Barrie (OHL), Matyáš Šapovaliv zase z Vegas do Saginawu (OHL). Další forvard Jiří Felcman se vrátil z Chicaga do juniorského týmu Langnau ve Švýcarsku.
  14:53

Devatenáctiletý Hamara, který je stejně jako Šalé a Šapovaliv juniorským vicemistrem světa z letoška z kanadského Halifaxu, naváže v Kitcheneru na působení z minulé sezony.

Loni se tam odchovanec Sparty přesunul z Tappary Tampere, kde působil od 14 let. Ottawa jej draftovala loni v 3. kole a hned v červenci s ním podepsala tříletý kontrakt, který se při jeho působení v OHL opět o rok odloží.

Stejně starý Alscher, jehož si Panthers vybrali v roce 2022 ve 3. kole draftu, bude působit v Portlandu už třetí sezonu. Rodák ze Slaného se tam přesunul z mládežnického týmu Pelicans Lahti, kde strávil po příchodu z Kladna dva roky. S Floridou uzavřel tříletou nováčkovskou smlouvu letos v březnu.

Osmnáctiletý Port, po kterém sáhli Ducks letos v 6. kole draftu, už strávil v týmu Oil Kings téměř celou minulou sezonu.

Stejně starého Šalého draftoval Seattle letos v prvním kole na 20. místě a v červenci s ním podepsal kontrakt. Účastník dvou MS osmnáctek a jednoho dvacítek, který má za sebou už dvě sezony v extralize v mateřské Kometě Brno, bude sbírat první zkušenosti se severoamerickým hokejem v OHL.

Český útočník Eduard Šalé na světovém šampionátu juniorů
Matyáš Šapovaliv v dresu Vegas Golden Knights.

Devatenáctiletý Šapovaliv po odchodu z mateřského Kladna sehraje v Saginawu třetí sezonu. Letošní vítěz Stanley Cupu Vegas jej draftovalo loni ve 2. kole a v prosinci s ním podepsalo tříletou smlouvu.

Osmnáctiletého Felcmana si vybralo Chicago letos ve 3. kole. Odchovanec Hradce Králové působí v Langnau od 14 let. Letos se bude ucházet o premiéru mezi muži v nejvyšší soutěži.

Přípravu Winnipegu opustil také jednadvacetiletý nedraftovaný obránce Šimon Kubíček. Na kemp Jets byl přizván jako hráč farmy Manitoba Moose, kde má kontrakt v AHL.

Autoři: ,